Comic review: Star Wars Rebels

Star Wars Rebels (Dark Horse Comics)
Titel: Star Wars: Rebels
Schrijvers: Jeremy Barlow, Martin Fisher en Alec Worley
Tekenaars: Ruairí Coleman, Bob Molesworth, Ingo Römling, Cosmo White en Eva Widermann
Uitgever: Dark Horse
Publicatiedatum: 16 augustus 2022
4

Star Wars Rebels (Dark Horse Comics) coverVond je het ook zo jammer dat de animatieserie Star Wars Rebels uit 2014 er na vier seizoenen mee stopte? Had je graag een stuk of veertig extra avonturen van de crew van de Ghost gezien, en maakt het je niet uit in wat voor medium? Dan is Star Wars Rebels van uitgever Dark Horse Comics wellicht iets voor jou: Een meer dan 500 pagina’s tellende bundel met maar liefst 41 korte verhalen over de Rebels!

Star Wars Rebels - Learning Patience
De typische Rebels-sfeer in het verhaal “Learning Patience” (door Martin Fisher & Ingo Römling)

Het ontstaan van de comic
Het verhaal achter deze bundel is interessant genoeg voor een korte geschiedenisles: De serie Star Wars Rebels was tijdens zijn looptijd uitermate populair. Dit was dankzij de combinatie van een toegankelijke animatiestijl en dat het zich afspeelde in de periode tussen de originele en prequel-trilogie. De populariteit van Rebels uitte zich in onder andere in een officieel Rebels Magazine. Dit tijdschrift verscheen van 2015 tot 2018 en kwam met wisselend succes uit in diverse landen. In de verschillende edities was een hoop achtergrondinformatie over de serie te vinden, maar het mooiste was toch wel dat je in nagenoeg elke uitgave een origineel Rebels-avontuur kon lezen, in de vorm van een twaalf pagina’s tellend stripverhaal.

Star Wars Rebels - A Time To Survive
Ezra wordt gered door een Wookiee in het verhaal “A Time To Survive” (door Martin Fisher & Ruairí Coleman)

Verder dan vier nummers zijn we in Nederland helaas nooit gekomen. In de VS kwam er na 8 uitgaves een einde aan, en in het Verenigd Koninkrijk ging men zelfs door tot deel 22. Duitse Rebels-fans hadden het meeste geluk, want bij onze oosterburen konden men tussen 2015 en 2018 genieten van in totaal 43 delen van Star Wars Rebels Magazin en Star Wars Rebels Animation. Met in elk deel uiteraard een nieuwe short comic van de populaire Rebels. Fans die alle Rebels stripverhalen wilden lezen, waren dus aangewezen op het Duitstalige magazine. Na het ter ziele gaan van het tijdschrift, waren de Engelstalige versies van deze verhalen dus voor niemand te lezen.

Tot nu! Want een uitgever heeft het op zich genomen om eindelijk alle Star Wars Rebels comics bij elkaar te verzamelen en te publiceren in één monsterlijk dikke bundel van meer dan 500 pagina’s. En het is niet zomaar een uitgever: Na jarenlang de licentie voor het publiceren van Star Wars comics kwijt te zijn geweest, is Dark Horse Comics weer terug bij Star Wars! Deze uitgever ken je wellicht van klassieke beeldverhalen als Dark Empire, Republic en Legacy (inmiddels allemaal Legends) die tussen 1991 en 2014 uitkwamen. Na de overname van Lucasfilm door Disney, mochten Star Wars comics alleen nog door Marvel en IDW Publishing worden uitgegeven, waarbij IDW enkel verhalen uitbracht voor een wat jongere doelgroep. Nu IDW hier inmiddels mee is gestopt, mag Dark Horse opnieuw voor dit segment aan de slag.

Star Wars Rebels - Sabotaged Supplies
Zeb tegen Kallus in het verhaal “Sabotaged Supplies” (door Martin Fisher & Ingo Römling)

Oude bekenden
Het is dus niet voor niets dat de Star Wars Rebels-verzamelbundel op dit moment verschijnt, want deze markeert de wedergeboorte van Star Wars comics onder Dark Horse. En het is een prachtige uitgave geworden. De diverse verhalen komen nu veel meer tot hun recht, zijn eindelijk allemaal in de oorspronkelijke taal te lezen, en ook nog eens voorzien van een handig overzicht en een mooie cover. Deze cover is niet gemaakt door één van de tekenaars van de verhalen, maar van de hand van een Star Wars-oudgediende, namelijk de Franse tekenaar Olivier Vatine, die in 1995 de prachtige comic-bewerking van Star Wars: Heir To The Empire tekende.

Star Wars Rebels - Final Round
De Rebels op de vlucht in het verhaal “Final Round” (door Jeremy Barlow & Ingo Römling)

De 41 verhalen zijn van de hand van verschillende schrijvers en tekenaars. Ze spelen zich voor het grootste deel af ten tijde van seizoen 1 en 2. Verwacht geen al te spannende verhalen of schokkende gebeurtenissen, want het zijn uiteraard maar korte, op zichzelf staande short comics. Nochtans doen ze niet onder voor vertelstijl van de tv-serie. De drie verschillende schrijvers hebben elk niet echt een eigen stijl, maar weten in slechts twaalf pagina’s toch steeds een aardig verhaal met vaak een moraal aan het einde neer te zetten.

Wat betreft het onderwerp van de verhalen kan ik me voorstellen dat het je wellicht wat eentonig lijkt om steeds een nieuw kort avontuur over dezelfde personages te lezen. Wat de schrijvers juist heel goed hebben gedaan (en wat in deze uitgave pas echt duidelijk wordt) is dat de verhalen veel gevarieerder zijn dan ik in eerste instantie had verwacht. Uiteraard ga je in de meeste delen van dit boek mee op avontuur met de crew van de Ghost, maar bij sommige hoofdstukken ligt de focus op slechts één van de bekende personages, waardoor deze wat meer wordt uitgediept. Ter afwisseling passeren ook verhalen over enkele bijfiguren de revue. Agent Kallus, Lando Calrissian, Ketsu Onyo, Wedge Antilles en Saw Gerrera krijgen zo allemaal hun moment om te shinen.

Star Wars Rebels - The Thune Cargo
Sabine in actie in het verhaal “The Thune Cargo” (door Martin Fisher & Ingo Römling)

Beter dan de serie?
In tegenstelling tot het schrijfwerk, is het verschil in tekenstijl daarentegen wel erg duidelijk. Er is voor ieder wat wils en het varieert van de cleane, strakke stijl van Bob Molesworth, tot het bijna Manga-achtige van Eva Widermann. Persoonlijk vind ik het tekenwerk van de Duitse tekenaar Ingo Römling er met kop en schouders boven uit steken. De dynamische stijl die hij neerzet, oogt in sommige panels misschien zelfs nog beter dan de animatieserie zelf! Op de een of andere manier weet hij de welbekende karakters een bepaalde expressie mee te geven, die ik op het tv-scherm nog niet heb gezien.

Al met al is Star Wars Rebels van Dark Horse een erg fijne stripverhalenbundel. De verhalen zijn lekker kort, waardoor het boek perfect is om meerdere malen per dag even op te pikken en een of twee verhalen te lezen. Tenminste… als je niet zoals ik af en toe wat langer op een pagina blijft hangen om van het detail te genieten. Het tekenwerk is uiteraard niet te vergelijken met een Marvel comic, maar sluit op zijn eigen manier erg goed aan op de stijl die je van de Rebels-animatieserie gewend bent. In de tientallen korte verhalen hoef je geen essentiële zaken te verwachten. De vertelstijl is daarentegen heerlijk gevarieerd en de avontuurlijke essentie van Star Wars wordt in de verschillende verhalen perfect gevangen. Een dikke aanrader voor fans van Rebels dus!

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars Rebels voor deze review.

Star Wars Rebels - Assessment
De Rebels op Lothal in het verhaal “Assessment” (door Martin Fisher & Ingo Römling)
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!