Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #9

Vossenjacht

Titel: Star Wars: Hyperspace Stories #9
Schrijver: Michael Moreci
Tekenaar: Nick Brokenshire
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 27 september 2023
4.5

Na een afwezigheid van 15 jaar is Quinlan Vos terug in de wereld van Star Wars-comics! Kort na de release van The Phantom Menace maakte deze Jedi zijn debuut in de ongoing Star Wars comic van die tijd. Het karakter bleek zo populair dat het overgrote deel van de serie om hem bleef draaien, later zelfs werd vernoemd in Revenge of the Sith en eventueel opdook in de animatieserie The Clone Wars. Maar hierna bleef het angstvallig stil rond deze legende…

In 2015 werd er een roman rond het karakter uitgegeven, gebaseerd op een ongeproduceerd Clone Wars-script. Vervolgens zat er nog een verwijzing naar Vos in Obi-Wan Kenobi op Disney+, maar het karakter kwam nog niet in beeld in nieuwe verhalen. Tot nu dan, want in de nieuwste Hyperspace Stories staat Quinlan Vos centraal!

De bekende Jedi is niet de enige fan favorite die we tegenkomen. Hij neemt het namelijk op tegen niemand minder dan een andere Clone Wars-oudgediende: Cad Bane! Het zal je dan ook niet verbazen dat dit verhaal zich in de periode tussen Episode II en III afspeelt. Van een oorlog lijkt in de panels echter geen sprake. Maar niet getreurd: er wordt genoeg strijd geleverd in dit verhaal!

Het begint direct wanneer de voormalig Separatist Graygon Eckt het op de afgelegen planeet Bavana aan de stok krijgt met twee criminele cafégangers. Het wordt al snel duidelijk dat deze twee louche figuren werken als premiejagers voor Count Dooku. Ze zijn er door de graaf op uit gestuurd om Eckt te pakken te krijgen, levend of dood. Voordat ze echter een kans krijgen iets te doen komt Quinlan Vos op spectaculaire wijze tussenbeide. Ook hij zit achter de ex-Separatist aan, maar dan voor informatie. Veel tijd om bij te praten krijgen we vervolgens niet, want al snel is het tijd voor de volgende indrukwekkende entree wanneer Cad Bane ten tonele verschijnt. Uiteraard staat het grootste deel van deze comic vervolgens in het teken van de strijd tussen deze twee legendes.

Als je bovenstaande zo leest, krijg je wellicht de indruk dat Hyperspace Stories #9 geen heel origineel verhaal vertelt. In grote lijnen is dat ook zo, want de vertelling dient slechts om de actie tussen Vos en Bane te kunnen tonen. Het stoort ook niet: de karakters zijn perfect uitgewerkt en gaandeweg komen we in het verhaal allerlei leuke twists en turns tegen. Erg knap hoe schrijver Michael Moreci toch een interessant hoofdstuk van deze serie heeft weten te maken!

Bovendien ziet het geheel er fantastisch uit. De tekenstijl van Nick Brokenshire kennen we nog uit Star Wars Adventures en Tales from the Rancor Pit, en deze past uiteraard perfect in een serie als Hyperspace Stories waarin verschillende tekenaars allemaal de kans krijgen met hun eigen unieke stijl te shinen. Brokenshire maakt dan ook perfect gebruik van de kans om de twee Star Wars-legendes goed in beeld te brengen, waarbij vooral de panels met Bane er uit springen. En dat terwijl Quinlan Vos toch echt de held is in dit verhaal.

Uiteraard heeft ook Hyperspace Stories #9 weer een link met de voorgaande delen. En in dit geval zelfs met het volgende deel, want we zien alvast één van de hoofdpersonages uit deel 10 (een issue waar ik erg naar uitkijk). Dit alles maakt dit één van de beste delen in de serie. En dat niet alleen voor fans van de Clone Wars-animatieserie, waar dit deel overduidelijk op is gebaseerd. Want oh, wat had ik deze comic graag als aflevering van deze serie op Disney+ gezien. Geweldig deel!

Hyperspace Stories #9 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #9 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!