“Hyperspace Stories”, wat houdt dat in? Verhalen die zich afspelen tijdens tochten door Hyperspace, wanneer men reist tussen de werelden in het Star Wars-universum? Het is in elk geval de titel van een nieuwe comic-reeks van uitgever Dark Horse Comics. De serie richt zich net als de onlangs verschenen Star Wars Rebels-omnibus op een wat jonger publiek dan de wat stoerdere Marvel-comics. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het minder goed is. De Clone Wars-animatieserie is ook een stuk kindvriendelijker dan Revenge of the Sith, maar daardoor toch ook niet minder goed?
Van DC-superhelden naar het Star Wars-universum
Het verhaal van dit eerste deel is geschreven door Amanda Deibert, een nieuwkomer in de wereld van Star Wars comics. Eerder schreef ze onder andere jeugdstrips over bekende DC-superhelden als Batman en Wonder Woman. Haar eerste verhaal in ‘A Galaxy Far, Far Away’ speelt zich af kort na de gebeurtenissen in Attack of the Clones. Senator Padmé Amidala bereidt zich voor op haar rol als bemiddelaar in de onderhandelingen over een mogelijke alliantie tussen de werelden Staggec en Kashyyyk. De Wookiees worden vertegenwoordigd door senator Yarua. De onderhandelingen blijken echter een valstrik van de Separatisten. Padmé verzendt een noodsignaal en nadat ze wordt gekidnapt is het aan Obi-Wan en Anakin om op reddingsmissie te gaan. Dit gaat uiteraard niet van een leien dakje, met een hoop spannende gebeurtenissen tot gevolg, die elkaar in sneltreinvaart opvolgen.
Van de maker van Tag & Bink
Politiek, ontvoeringen en oorlog klinken wellicht als zware thema’s voor een jeugdstrip. Er is gelukkig ook een hoop humor aanwezig, wat zich voornamelijk uit in het wat klungelige karakter van Anakin. Verder wordt de sfeer heel erg bepaald door de vriendelijk ogende tekenstijl van Lucas Marangon, die tussen 2001 en 2008 al hoge ogen gooide met zijn tekenwerk voor de Star Wars Legends-klassiekers Tag & Bink, Star Wars Tales en General Grievous. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van zijn kenmerkende stijl, die erg strak oogt, maar waarmee hij de karakters toch een prachtige gelijkenis en dynamiek meegeeft. Ik was dan ook erg blij toen ik een tijdje geleden de aankondiging hoorde dat Marangon zou terugkeren naar Star Wars!
Interessant bijfiguur
Dus: Een spannend verhaal en toffe tekenstijl. Dit soort kwaliteit waren we natuurlijk al lang gewend van de Star Wars comics van Marvel en (tot voor kort) IDW Publishing. Maar er is iets wat deze comic eigenlijk echt naar een hoger plan tilt. En dat is een trucje dat men bij Dark Horse héél goed heeft afgekeken van de live action Star Wars series op Disney+: Een schattig bijfiguur. Waar Grogu in The Mandalorian de show stal en de jonge Leia de verrassing van Obi-Wan Kenobi was, vervult Yarua’s wookiee-dochtertje Viiveenn een gelijksoortige rol in dit verhaal. Elk panel met dit karakter maakt je benieuwd hoe het karakter als bewegend personage op het tv-scherm eruit zou zien! En dat zeg ik als liefhebber van de wat meer stoere, actievollere comics.
Niet alleen maar lof
Zijn er dan echt alleen maar positieve punten over deze comic te melden? Er is weinig mis met deze eerste kennismaking, maar voor de kritische lezer is er wel iets aan op te merken. Allereerst zal dit soort comics natuurlijk niet iedereen aanspreken. Hoewel de gebeurtenissen interessant zijn, ziet het er allemaal een stuk minder spectaculair uit dan een Marvel comic. Al geef ik toe, dat is bijna als appels met peren vergelijken. Het verhaal is ook vrij kort, dus niet alle karakters krijgen de gelegenheid om goed te worden uitgelicht. Verder lijkt het tekenwerk van Marangon hier en daar nét wat minder strak dan wat ik van hem gewend ben. Maar ik kan me voorstellen dat de gemiddelde lezer dit niet eens opvalt. Kleine dingetjes, die gelukkig weinig afdoen aan de ervaring die deze comic in zijn geheel biedt.
Conclusie: perfecte titel
Eerder maakte ik ook al de vergelijking met The Clone Wars. Het lijkt erop dat Dark Horse zich met Hyperspace Stories lijkt te richten op de fans van deze animatieserie. Tijdens het lezen hoefde ik maar weinig moeite te doen om me in te beelden hoe het verhaal van deze comic zich zou doorvertalen naar een toffe Clone Wars-aflevering. De zeer vlotte stijl van het verhaal droeg hier aan hieraan bij, maar ook de perfecte Star Wars-balans tussen bekende elementen en het uitbreiden van het universum met toffe nieuwe vondsten. Dit eerste deel las daardoor lekker snel weg. Na het lezen besefte ik dan ook dat deze heerlijke no-nonsense manier van verhalen vertellen geen betere titel kan krijgen dan “Hyperspace Stories”!
Hyperspace Stories #1 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.
Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #1 voor deze review.