Social Media

Reviews

Catalyst: A Rogue One Novel synopsis

Geplaatst

op

Rogue One: Catalyst

Del Rey heeft vandaag de officiële Catalyst: A Rogue One Novel synopsis vrij gegeven. Catalyst is geschreven door James Luceno en speelt zich voor de gebeurtenissen van Rogue One: A Star Wars Story af, en beschrijft de gebeurtenissen die leiden tot de nieuwe Star Wars film die vanaf 14 december 2016 in de Nederlandse bioscopen draait.

Orson Krennic maakt deel uit van Chancellor Palpatine’s Death Star project en doet alles dat hij kan om een superwapen te ontwikkelen voor de vijand dit voor elkaar krijgt. Het onderzoek van wetenschapper Galen Erso kan dit wapen een realiteit maken. Krennic redt Galen en zijn familie van de Separatisten en biedt Galen de mogelijkheid om zijn onderzoek voort te zetten, onder de veronderstelling dat zijn vondsten voor goede doeleinden gebruikt zullen worden. Helaas voor Galen is niets minder waar en zal zijn onderzoek naar energie gebruikt worden om de Death Star van een planeet verwoestende laser te voorzien.

Catalyst: A Rogue One Novel ligt vanaf 15 november in Nederlandse winkels en kan bij de meeste winkels momenteel al vooruit besteld worden.

De Engelstalige synopsis:

War is tearing the galaxy apart. For years the Republic and the Separatists have battled across the stars, each building more and more deadly technology in an attempt to win the war. As a member of Chancellor Palpatine’s top secret Death Star project, Orson Krennic is determined to develop a superweapon before their enemies can. And an old friend of Krennic’s, the brilliant scientist Galen Erso, could be the key.

Galen’s energy-focused research has captured the attention of both Krennic and his foes, making the scientist a crucial pawn in the galactic conflict. But after Krennic rescues Galen, his wife, Lyra, and their young daughter, Jyn, from Separatist kidnappers, the Erso family is deeply in Krennic’s debt. Krennic then offers Galen an extraordinary opportunity: to continue his scientific studies with every resource put utterly at his disposal. While Galen and Lyra believe that his energy research will be used purely in altruistic ways, Krennic has other plans that will finally make the Death Star a reality. Trapped in their benefactor’s tightening grasp, the Ersos must untangle Krennic’s web of deception to save themselves and the galaxy itself.

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Advertentie
2 Comments

2 Comments

 1. E-J

  1 september 2016 at 16:34

  Erg interessant! Vraagje; had Sheev Palpatine zich dan, na het beeindigen van de Clone oorlogen en het stichten van de eerste Galactische Keizerrijk, niet meteen uitgeroepen tot Keizer?
  Ik lees namelijk dat tijdens het Death Star project hij Chancellor genoemd werd. Dit zou betekenen dat het Death Star project onder Sheev Palpatine al gedurende Revenge of the Sith plaatsvond? We zien in de film al wel een Death Star ontwerp maar bij de Separatisten. Het is me niet geheel duidelijk……..

  • Roel

   1 september 2016 at 16:53

   Palpatine heeft zich direct uitgeroepen tot keizer, maar het Death Star project liep toen al een tijd. Zo zien we de plannen al in Attack of the Clones, dat was bij de Seperatisten, maar we weten natuurlijk dat Palpatine daar de touwtjes in handen had.
   Daarna zien we aan het einde van Revenge of the Sith een Death Star die al redelijk ver gevorderd is, de constructie daarvan moet al maanden al dan niet jaren bezig zijn.
   https://www.starwarsawakens.nl/image-3/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekrecensies

Boekreview: Thrawn: Lesser Evil

Geplaatst

op

Door

4 Score
Score
Thrawn Ascendancy: Lesser EvilTitel
Timothy ZahnAuteur
16 november 2021Releasedatum

Thrawn Ascendancy: Lesser Evil CoverThrawn Ascendancy: Lesser Evil is het derde en laatste deel in de Thrawn: Ascendancy trilogie van Timothy Zahn. Het sluit het verhaal uit deze trilogie grotendeels af, maar laat nog een hoop vragen open waar we hopelijk in latere boeken antwoord op gaan krijgen. Wel geeft het antwoord op de vraag wat Thrawn gedaan heeft om verbannen te worden naar Lesser Space, het stuk van het sterrenstelsel waar de overige Star Wars verhalen zich afspelen. In Star Wars: Thrawn werd Mitth’raw’nuruodo door Eli Vanto op een verlaten planeet gevonden, waar hij enige tijd eerder naartoe verbannen was. Tot dusver in de Ascendancy trilogie leek een dergelijke straf onwaarschijnlijk, maar in Lesser Evil zien we de gebeurtenissen uitspelen die tot die verbanning leiden, en daarmee wordt Thrawn’s verhaal in beide trilogieën prima aan elkaar verbonden. Ook duikt Zahn wat dieper in de geschiedenis van de Chiss en krijgen we wat informatie over waarom Csilla zo’n onbehagelijke planeet is.

Net als in de eerdere twee boeken is Thrawn niet zozeer de hoofdpersoon in het boek, personages als Thalias, Ch’ri, Ar’alani en Thrufian zijn veel meer aanwezig en elk van hen groeit nog verder naar een volwaardig personage dan voorheen. Het lijkt er ook op dat we vooral Thalias en Chi’ri, alsook een nieuw personage, dat in Lesser Evil geïntroduceerd wordt, in toekomstige boeken, met of zonder Thrawn, gaan terugzien.

Het is al even duidelijk dat Jixtus de echte vijand van deze trilogie is die achter de schermen bezig is om verschillende Chiss families tegen elkaar op te zetten om de regering te ondermijnen en de Chiss richting een burgeroorlog te duwen. Jixtus heeft in Lesser Evil een vrij grote rol maar is nog net zo mysterieus als voorheen. We weten dat hij een Grysk is, maar hoe hij en de Grysk eruitzien blijft onbesproken. De afsluiting van de trilogie leek een perfect moment om meer licht op de Grysk te werpen, maar het lijkt er op dat we die in een later stadium nog terug gaan zien en we tot die tijd met vragen zullen blijven zitten.

Nu we al flink wat tijd in de Chiss Ascendancy hebben doorgebracht gaat Zahn er vanuit dat we redelijk bekend zijn met de familie, politieke, en militaire structuren van de Chiss en hij besteedt dus minder aandacht aan uitleg, wat het boek wat meer tempo geeft dan de twee voorgangers. Maar de (familie)politiek speelt een nog net zo grote rol.

Lesser Evil bevat net als de voorgaande Thrawn boeken natuurlijk de nodige ruimtegevechten, al zijn ze wat minder aanwezig. Maar fans van dit soort gevechten zullen weer smullen van de unieke tactieken die voorbij komen. Ook de politieke gevechten binnen de Chiss spelen weer een flinke rol, maar beide aspecten liggen wat meer op de achtergrond deze keer, terwijl persoonlijke ontwikkelingen en ontdekkingen, van Thrawn en andere personages, een grotere rol spelen dan voorheen.

Zoals verwacht zijn de ”Memories” hoofdstukken ook weer terug, ook deze keer blikken ze weer terug op Thrawn’s leven, maar richten zich op een enkel verhaal en de relatie tussen Thrawn en zijn ”broer” Thrass. Deze hoofdstukken hebben niet heel veel impact op het hoofdverhaal, maar ze slagen er uitstekend in om Thrawn wat meer menselijkheid te geven en ze zijn wat mij betreft hoogtepunten in het boek.

De Audible versie van het boek is weer ingesproken door Marc Thompson die weer een geweldige prestatie levert. Hij speel nog meer met accenten dan voorheen om de grote hoeveelheid personages makkelijk van elkaar te kunnen onderscheiden. Eén van de stemmen was een wat afleidende imitatie van Zapp Brannigan uit Futurama, maar los daarvan valt er niets aan te merken op Thompsons vertolking van de vele unieke personages in het boek. Zoals gebruikelijk wordt de tekst weer vergezeld door een grote hoeveelheid subtiele geluidseffecten en achtergrondmuziek die het geheel veel sfeer geven en helpen het 23 uur en 13 minuten(!) durende verhaal genoeg pit te geven om je aandacht er makkelijk bij te kunnen houden. De audio versie van het boek is een perfecte manier om het verhaal in de auto, tijdens wandelingen, klusjes in huis of tijdens het werk te beleven. Maar ook als je wat moeite hebt om de personages uit elkaar te houden. De vele, vrij ingewikkelde namen, zijn een uitdaging om netjes op een rijtje te houden, maar doordat alle personages van Thompson een unieke stem krijgen is dat wat makkelijker.

Mensen die van de eerdere Thrawn boeken genoten hebben zullen zich ook met Lesser Evil weer goed vermaken. Maar als de eerdere boeken je niet konden bekoren zal ook Lesser Evil geen favoriet voor je zijn. Gelukkig is deze trilogie geen  verplichte kost om Thrawn’s verhaal in Star Wars: Rebels, en wellicht komende verhalen, te begrijpen. De extra achtergrondinformatie over Thrawn is precies dat, extra. Het is dan ook prima om Lesser Evil of de hele Thrawn: Ascendancy trilogie over te slaan als het Thrawn personage je niet interesseert, maar als je opzoek bent naar een diepe duik in een voorheen onbekend alien ras, met een rijke cultuur en politieke diepgang, en als je geniet van strategische ruimtegevechten dan is deze trilogie helemaal jouw ding.

Met dank aan Del Rey en Audible voor het beschikbaar stellen van Thrawn Ascendancy: Lesser Evil voor deze review.

Hardcover
E-boek
Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: A Vader Family Sithmas

Geplaatst

op

Door

4 Score
Score
A Vader Family SithmasTitel
Jeffrey BrownAuteur
5 oktober 2021Releasedatum

A Vader Family Sithmas CoverA Vader Family Sithmas is het nieuwste deel in de Darth Vader and Son kinderboekenserie van Jeffrey Brown. Eerder verschenen al Darth Vader and Son (2012), Vader’s Little Princess (2013), Goodnight Darth Vader (2014), Darth Vader and Friends (2015) en Rey and Pals (2019). En zoals we inmiddels van deze serie mogen verwachten is ook dit weer een pareltje vol humor en schattige tekeningen, maar deze keer helemaal in kerstsfeer. De hele reeks is gericht op kinderen maar zoals het een goed stuk media dat op kinderen gericht is betaamd is de humor ook diep genoeg voor volwassenen en de stijl van het artwork spreekt mij persoonlijk erg aan.

De opzet van deze boeken is dat elke pagina, of soms dubbele pagina, een humoristische tekening is. De hoofdpersonages (bekende gezichten uit de eerste drie Star Wars films) zijn in deze wereld allemaal bevriend en beleven grappige avonturen, zo zien we Leia in de Tantive IV een bericht in R2-D2 opnemen, R2 op Tatooine landen en een feestgroet-hologram bij Obi-Wan afleveren. We zien Darth Vader in zijn meditatiekamer bezocht worden door Force Ghost Ob-Wan alsof ze Scrooge en één van de geesten uit A Christmas Carol zijn. En wijzen Luke en Leia een dennenboom aan terwijl Darth Vader met zijn Lightsaber klaar staat hem om te hakken.

A Vader Family Sithmas - Interne pagina's

Brown tekent met stiften in een vrij simplistische stijl, maar elke pagina zit boordevol details. Hij slaagt er met zijn tekenstijl uitstekend in om zowel de volwassenen, kinderen, droids en wezens zo weer te geven dat direct duidelijk is wie tot welke groep behoort, maar ze toch samen één duidelijk geheel vormen. Alle personages zijn in één oogopslag te herkennen en ondanks de minimalistische stijl zijn de gezichtsuitdrukkingen heel pakkend.

A Vader Family Sithmas - Interne pagina's

Er valt verder weinig over het boek te zeggen, het zelf openslaan of de foto’s in deze review bekijken zegt meer over Browns werk dan ik in tekst kan overbrengen. Wat wel duidelijk is is dat kinderen die een beetje bekend zijn met de eerste drie Star Wars films zullen genieten van Brown’s  kerstversie en dat ook volwassenen zicht niet hoeven te schamen bij het aanschaffen van dit deel uit de boekenreeks. Dit is wat mij betreft een aanrader voor iedereen.

Met dank aan Abrams & Chronicle Books voor het beschikbaar stellen van A Vader Family Sithmas voor deze review.

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: Star Wars Visions: Ronin

Geplaatst

op

Door

3.5 Score
Score
Star Wars Visions: RoninTitel
Emma Mieko CandonAuteur
12 oktober 2021Releasedatum

Star Wars Visions: Ronin CoverStar Wars Visions: Ronin, van debuterend Star Wars auteur Emma Mieko Candon, is een uitbreiding van de wereld uit de Star Wars: Visions short film The Duel, welke geproduceerd werd door de Japanse animatiestudio Kamikaze Douga. Het boek begint met datzelfde verhaal, alleen uitgebreider omdat we deze keer ook de gedachtegangen van de mysterieuze Ronin en de bandieten leider, Kouru, meekrijgen. En dat feit maakt het verhaal gelijk al een stuk interessanter, want de gedachten van de Ronin, zijn niet alleen die van hem. We leren al heel snel dat hij een stem in zijn hoofd heeft die hem van planeet naar planeet laat reizen, opzoek naar Sith die hij stuk voor stuk ombrengt. Na de gebeurtenissen van The Duel leren de Ronin en zijn astromech droid B5-56 een groep kleurrijke reizigers kennen waar ze mee op pad gaan. Ze vergezellen Fox, Chie en piloot Ekiya op hun schip de Poor Crow en gaandeweg leren we wat hun doelen zijn en waarom ze de Ronin nodig hebben. 

Als je geen Disney+ account hebt en The Duel dus nog niet hebt kunnen bekijken is dat helemaal niet erg om dit boek te snappen, de complete aflevering wordt, met een extra dimensie, uit de doeken gedaan waardoor je niets mist.

Candon pakt de wereld op die in The Duel geïntroduceerd is en breidt deze wereld ontzettend ver uit, waar The Duel ons alleen een glimp geeft van een groep bandieten en verwijzingen naar de Empire, zet Candon een uitgebreide en uitgedachte wereld neer, met een geschiedenis en nieuwe regels voor bekende aspecten van de Star Wars wereld.

In deze wereld zijn de Jedi niet zozeer goed, en de Sith niet zozeer slecht, het steekt hier allemaal wat ingewikkelder in elkaar. Na de oorlog werken de Jedi voor de Empire, maar ze zijn niet een enkele groep zoals we gewend zijn, de Jedi bestaan uit kleinere groepen die elk geleid worden door een Lord, en die allemaal hun eigen doelen hebben. De Sith zijn voormalig Jedi die zich niet konden vinden in de idealen van de Jedi en Empire en hun eigen weg gegaan zijn en enkel nog voor zichzelf werken. Op een gelijksoortige manier is ook de Force een stuk minder gedefineerd, de Light en Dark side zijn niet zozeer goed en slecht maar enkel twee aspecten van dezelfde kracht. Beide helften van de Force worden in combinatie met elkaar en in harmonie gebruikt om de gewenste resultaten te behalen. 

George Lucas baseerde veel van Star Wars op Japanse verhalen en films zoals Akira Kurosawa’s The Hidden Fortress, en Candon maakt met Ronin die cirkel rond. De wereld is in grote maten geïnspireerd door Japanse landschappen, gewoontes en voorwerpen. Ook namen, voedsel en de manier waarop de Force uitgebeeld wordt leunen hevig op de Japanse cultuur. Personages dragen Kimono’s en de Jedi zijn min of meer Samurai, wat ook de naam van het boek en de aanduiding van de hoofdpersoon aangeeft. Een Ronin was een Samurai zonder meester, exact wat de Ronin in dit verhaal ook is. 

De Ronin | © starwars.com

De Ronin | © starwars.com

Het verhaal dat Ronin vertelt is erg interessant, de personages zijn goed opgezet en voelen allemaal als volwaardige personen, met een eigen geschiedenis en motivatie en er is meer diversiteit dan we tot dusver in Star Wars gezien hebben. Het avontuur dat de bemanning van de Poor Cow beleeft is spannend en fantasierijk, maar ik heb het idee dat het Star Wars jasje het verhaal meer schaadt dan het helpt. Ik denk dat ik meer van het verhaal genoten had als het een compleet opzichzelfstaand verhaal was geweest. Candon heeft de Star Wars wereld zo ver verdraaid dat die sfeer compleet verdwenen is en benamingen als The Empire, Jedi, Sith en Kyber eigenlijk het enige is dat er van Star Wars overgebleven is. Verander Jedi en Sith naar twee andere namen en benoem de Force als magie en je hebt wat mij betreft een ijzersterk science fiction fantasy verhaal met een Japanse sfeer. In de huidige staat lijkt het enkel, onsuccesvol, te willen meeliften op een bekende franchise, wat in mijn ogen doodzonde is.

Candon’s schrijfstijl is erg prettig, de teksten lezen fijn weg en er is genoeg interessante beschrijving van locaties en gebeurtenissen om je goed in te kunnen leven in het verhaal. Wel wordt het af en toe wat verwarrend, veelal omdat een aantal personages geen echte naam hebben en elk personage die personen in gedachte zelf een naam geeft. Hierdoor worden de Ronin en Fox bijvoorbeeld in het boek om en om aangeduid met verschillende namen waardoor je, vooral in het begin, soms even goed moet nadenken wat er nu eigenlijk gaande is.

De 12 uur en 20 minuten durende audio versie van het boek is ingesproken door acteur Joel de la Fuente. Hij heeft een geweldige stem voor dit soort dingen, rustgevend en duidelijk verstaanbaar, en hij stopt een toepasselijke lading emotie in zijn performance waar nodig. In tegenstelling tot wat we van bijvoorbeeld Marc Thompson of January LaVoy gewend zijn gebruikt De la Fuente minder extreme stemmen voor de verschillende personages. Waar je bij Thompson soms denkt dat er een grotere cast aan het werk is, is het in Ronin heel duidelijk dat er maar één persoon leest, maar dat is helemaal niet erg omdat hij genoeg variatie in zijn stem brengt om duidelijk te maken wie er aan het woord is. In de eerste paar uur kreeg ik wel steeds de kriebels van zijn uitspraak van sommige namen, waar hij normaal geheel zonder accent spreekt geeft hij namen als Ronin en Kouru wel een Japanse uitspraak, waardoor het allemaal wat overkomt als een toerist die één keer een weekje in Spanje geweest is en Barcelona alleen nog maar kan uitspreken als Bathelona. Maar dat went snel genoeg. Er zijn zoals gebruikelijk weer de nodige geluidseffecten en achtergrond muziek aanwezig. Wel horen we minder traditionele Star Wars muziek en meer muziek met Japanse sfeer.

Ik heb me uitstekend vermaakt met het verhaal en ik zou het dan ook volmondig aanraden aan mensen die van The Duel genoten hebben. Het verhaal staat verder helemaal los van de rest van Star Wars, dus het is geen verplichte kost. Sprak The Duel je niet aan, of richt je je liever alleen maar op de ”belangrijke” verhalen, dan kun je dit boek prima links laten liggen. 

Met dank aan Audible voor het beschikbaar stellen van Star Wars Visions: Ronin voor deze review.

Hardcover 
eBoek 
Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: The Secrets of the Sith

Geplaatst

op

Door

3.5 Score
Score
Star Wars: The Secrets of the SithTitel
Marc SumerakAuteur
Sergio Gómez SilvánIllustrator
12 oktober 2021Releasedatum

The Secrets of the Sith - CoverStar Wars: The Secrets of the Sith is net als zijn voorganger Star Wars: Secrets of the Jedi een ”in-universe” boek. Deze keer geschreven door Darth Sidious, ergens vlak voor The Rise of Skywalker. Het is een samenvatting van Dark Side Force gaven, objecten, locaties, Palpatine’s leerlingen en andere Dark Side users die onderdeel waren van zijn plannen voor het overnemen van het sterrenstelsel.

Het boek verzamelt feiten en gebeurtenissen vanuit alle denkbare Star Wars media. Er komen personages, objecten en gebeurtenissen voorbij uit de films, TV series, comics, boeken en games en geeft dus een vrij compleet plaatje van de Sith, Dark Side users en Palpatine’s plannen en onderdanen. Palpatine vertelt over hoe de Sith vroeger als grotere groep uiteen gevallen zijn door de onderlinge jaloezie en concurrentie, hoe ze overgestapt zijn op de Rule of Two, hoe Palpatine, het conflict dat uitliep in de Clone Wars en de ondergang van de Galactic Republic opgezet heeft, hoe hij Maul als zijn leerling aangenomen heeft, en hoe zijn dood uitliep op de cloning experimenten die tot Snoke en Rey’s vader leidde, Palpatine clones die simpelweg niet in staat waren om Palpatine’s geest en essentie te huisvesten.

Een spread over de Rule of Two, Maul, Dooku en een uitvouwbaar boekje met informatie over verschillende andere Dark Side users.

Een spread over de Rule of Two, Maul, Dooku en een uitvouwbaar boekje met informatie over verschillende andere Dark Side users.

Het boek doet zich voor als een boek dat in de Star Wars wereld bestaat, daarom zijn alle pagina’s vormgegeven alsof ze van oud, dik en bevlekt papier zijn. De teksten lijken enigszins handgeschreven en de tekeningen die de teksten vergezellen zijn prachtig. The Secrets of the Sith  is in werkelijkheid geschreven door Marc Sumerak, die er uitstekend in slaagt om de teksten aan te laten voelen als iets dat Palpatine geschreven zou hebben. Je hoort zijn geniepige stem bijna in je hoofd tijdens het lezen. Het boek bevat ook geweldige illustraties van de hand van Sergio Gómez Silvan, het gaat hier om portreten en actieposes van bekende personages, locaties en objecten. Net als bij The Secrets of the Jedi bevindt er zich achterin het boek een poster versie van de omslag van het boek.

Een officiele beschuldiging voor het herbergen van een Jedi, uit naam van Emperor Palpatine.

Een officiele beschuldiging voor het herbergen van een Jedi, uit naam van Emperor Palpatine.

Naast de vele illustraties bevat het boek ook interactieve elementen, zo zat er in The Secrets of the Jedi een stuk pagina dat zich ontvouwt naar een driedimensionale Holcoron, in The Secrets of the Sith vinden we op dezelfde manier een uitvouwbare Wayfinder. Ook zitten er losse brieven, boekjes en uitvouwbare strips papier met meer informatie, en zelfs compleet extra pagina’s door het hele boek verspreidt.

Een uitvouwbare Sith Wayfinder.

Een uitvouwbare Sith Wayfinder.

Alles bij elkaar is The Secrets of the Sith een prachtig groot formaat boek dat elke fan met plezier kan doornemen. Het is zeker geen gedetailleerde encyclopedie over de Dark Side en de Sith, maar een leuke samenvatting die vrij vlot door te nemen is en interessant is voor jong en oud. Hoewel het wel gericht is op jongere lezers. Dit is typisch een boek dat een jongere ik keer op keer zou doorpluizen opzoek naar meer informatie. De interactieve elementen maken het een speels geheel, en als je van The Secrets of the Jedi genoten hebt mag je de Sith variant zeker niet overslaan.

Het is zeker geen verplichte kost en fans die alle media volgen zullen geen nieuwe informatie vinden, maar het prachtige visuele werk van Sergio Gómez Silván alleen al maakt het de aanschaf prijs waard. En het is ook voor de meest doorgewinterde fan een leuke manier om alle informatie weer eens op een frisse manier tot je te nemen. Wat mij betreft zeker een aanrader dus.

Met dank aan Insight Editions voor het beschikbaar stellen van The Secrets of the Sith voor deze review. 

Hardcover 
Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.