Boekreview: The Last Jedi: Het Complete Werk (The Visual Dictionary)

The Last Jedi: Het Complete Werk (The Visual Dictionary)

Uitgeverij: Meis & Maas (Nederlandse uitgave), DK (Engelse uitgave)

ISBN: 9789030503484 (NL), 9780241281093 (UK)

Adviesprijs: € 19,99

Pagina’s: 80

Release: 22 December (Nederlandse uitgave), 15 December (Engelse uitgave)

Sinds 1999 (The Phantom Menace) verschijnen ze bij elke nieuwe film: de ‘Visual Dictionaries’, die in Nederland in een vertaalde uitgave onder de titel ‘Het complete werk’ worden uitgebracht.

Deze naslagwerken bevatten informatie over personages, voertuigen, voorwerpen en locaties die in de betreffende film te zien zijn, alles eenvoudig en strak gepresenteerd. Deze The Last Jedi uitgave is geen uitzondering hierop. Alle belangrijke en minder belangrijke personages komen aan bod, van C-3PO tot caretaker en van Kylo Ren tot Bargwill Tomder (je weet wel, de verzorger van de Fathiers op Canto Bight). Zo valt bijvoorbeeld te lezen dat het vlaggeschip van Leia de naam ‘Raddus’ draagt (een overduidelijke vernoeming naar een zekere Admiraal uit Rogue One), hoe Benicio Del Toro’s personage ‘DJ’ aan deze (bij)naam komt en wist je dat de Lanais die op Ahch-To leven van een Opah-blaas een doedelzak maken?

Daar waar het boek veel informatie verschaft speelt het op een aantal fronten op safe. Ook al bevat het boek enkele milde spoilers worden de grote onthullingen logischerwijs vermeden, vermoedelijk omdat men koste wat kost wilde dat de film zou verrassen. Nu is dit absoluut te begrijpen, maar op de langere termijn (lees: als je de film gezien hebt) wel weer jammer. Toch mag dit de pret niet drukken daar dit slechts een van de twee kritiekpunten die ik kan bedenken is. Het andere dat ik kan aanmerken is het feit dat het boek net als vrijwel alle eerdere edities vrij dun is, daar waar de vorige (Rogue One) juist zo omvangrijk was.

The Last Jedi: Het Complete Werk is een heerlijk boek waar je echt uren mee zoet bent en wat je doet beseffen dat de zorg en aandacht die men aan details besteed groter is dan je zou denken. Een must-have voor de fan die alles wil weten over de (nieuwe) personages, achtergrondfiguren en al het andere wat we in de film te zien krijgen.

Eindscore:

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!