fbpx
Social Media

Boekrecensies

Review: Star Wars Insider Short Stories – deel 3

Geplaatst

op

Star Wars Insider Short Stories

Star Wars Insider Magazine publiceert al jaren met regelmaat short stories die zich in het Star Wars universum afspelen. Deze korte verhalen worden zowel door bekende als minder bekende auteurs geschreven en gaan over een groot aantal onderwerpen. Nadat Disney Lucasfilm overnam is er een duidelijke lijn getrokken over wat wat beschouwd word als canon en wat niet. En tot grote vreugde van een hoop lezers vallen ook de short stories die vanaf Star Wars Insider Magazine #149 van 22 april 2014 gepubliceerd worden ook in het officiële canon.

In deze Star Wars Insider Short Stories review serie bespreek ik alle short stories vanaf Insider #149 om jullie een idee te geven waar ze over gaan en of het voor jullie de moeite is om de verhalen op te sporen. In deel 3 bespreek ik de vijf verhalen die gepubliceerd zijn tussen mei 2016 en december 2016.
Via de website van Titan Magazines kunnen oudere nummers besteld worden, maar wellicht zijn deze nummers ook in de locale bibliotheek te vinden.

 


 

Scorched coverTitel: Scorched
Auteur: Delilah S. Dawson
Publicatie: Star Wars Insider #165 op 3 mei 2016
Online: starwars.com

Scorched speelt zich voor Bloodline af en draait helemaal om de piloot uit dat boek, Greer Sonnel. Greer doet in haar A-Wing mee aan een gevaarlijke race op Corellia, waarbij de deelnemers een, voor hun onbekend, parcours moeten afleggen. Een parcours dat ze van de oppervlakte van de planeet, naar net buiten de atmosfeer brengt, om vervolgens een stuk ondergronds af te leggen, waarna ze nogmaals de atmosfeer verlaten, en ga zo maar door. Naast dat het parcours de nodige gevaren met zich meebrengt heeft Greer ook nog eens een oude bekende op haar hielen zitten die het er allemaal niet makkelijker op maakt. Gelukkig vliegt er ook een onbekende piloot mee die haar gedurende de race goed weet bij te houden en haar hier en daar zelfs wat tips geeft.

Dit is een geweldig leuk verhaal waar je in een sneltreinvaart doorheen vliegt. De identiteit van de onbekende piloot is vanaf het begin al overduidelijk, maar dat maakt het er niet minder leuk om.

 


 

TK-146275 coverTitel: TK-146275
Auteur: Sylvain Neuvel
Publicatie: Star Wars Insider #166 op 7 juli 2016

TK-146275 is een Stormtrooper, maar anders dan met de meeste Stormtroopers krijgen we over hem meer te weten. Toen TK-146275 klein was kwamen de Rebellen naar de boerderij waar hij met zijn vader en zusje woont. De rebellen kwamen een groot luchtfilter stelen, deze actie verliep echter niet zoals ze gehoopt hadden en resulteerde in een tragedie die TK-146275 aanzet om een Stormtrooper te worden. Hij zou een Stormtrooper worden en Rebellen doden. Hij zou een Stormtrooper worden om zijn familie te wreken. We volgen TK-146275 van deze gebeurtenis in zijn vroege jeugd, gedurende zijn opleiding en dienst als Stormtrooper tot aan zijn dood. Een dood die iemand anders net als hem zo lang geleden een doel in het leven geeft.

Dit is een leuk en emotioneel verhaal. We krijgen een duidelijk beeld van TK-146275 en zijn beweegredenen om een Stormtrooper te worden. Iets dat voor het overgrote deel van Star Wars fans niet meer dan een gezichtsloze moordmachine is. Maar door het verhaal van TK-146275 krijgen we een heel ander beeld van deze mensen. Mensen met gevoelens, mensen die een rede hebben om te vechten voor de Empire. Mensen die doen wat in hun ogen goed is.

 


 

Blade Squadron: Kuat coverTitel: Blade Squadron: Kuat
Auteur: David J. Williams & Mark S. Williams
Publicatie: Star Wars Insider #168 op 31 augustus 2016

Kuat is alweer het derde deel in de Blade Squadron serie van David en Mark Williams. Ook deze keer volgen we een avontuur van Lieutenant Gina Moonsong, die de leiding heeft over Blade Squadron. Daarbij is Blade Squadron ook uitgebreid met een stel X-Wings die tijdens gevechten de B-Wings moeten beschermen tegen vijandige TIE fighters.
De New Republic heeft besloten dat het tijd is om een grote voortuigen fabriek van de overblijfselen van de Empire te vernietigen of over te nemen. Moonsong en haar team leiden de aanval, maar de nieuwe X-Wing piloten in het team zijn niet gewend om bodyguards te spelen voor andere fighters en gaan er al snel op eigen houtje vandoor. Het is aan Moonsong om deze nieuwe piloten duidelijk te maken wat het betekend om deel van een groep te zijn.

De fans van de Blade Squadron serie zullen hier weer van genieten, het verhaal leest weer lekker vlot weg en Moonsong is weer leuk geschreven en krijgt door deze nieuwe situatie weer wat meer diepgang. Ondanks dat we het grootste gedeelte van de tijd weer doorbrengen in een ruimtegevecht zijn alle bewegingen en locaties weer goed te volgen en het gebruik van de verschillende voertuigen aan beide kanten van het gevecht is leuk gedaan.

 


 

Turning Point coverTitel: Turning Point
Auteur: Jason Hough
Publicatie: Star Wars Insider #169 op 26 oktober 2016

Turning Point speelt zich net na Return of the Jedi af en gaat over Gorlan Seba, een tracker die met zijn vrouw op de planeet Radhii woont, aan de rand van het sterrenstelsel. Gorlan wordt op een ochtend benaderd door een officier en een aantal stormtroopers. De officier wil dat Gorlan hen door het woud aan de rand van de stad leidt. Er zijn een aantal rebellen ontsnapt en het woud in gevlucht, maar omdat het woud vol staat met levensgevaarlijke bomen is het van belang dat de Imperials zich laten leiden door iemand die goed weet hoe hij veilig door het woud moet navigeren. Gedurende hun reis worden ze met een boodschap geconfronteerd waar iedereen even stil van wordt.

Turning Point is een ontzettend leuk verhaal dat het leven van gewone mensen in het sterrenstelsel laat zien. We leren een hoop over Gorlan en zijn manier van leven op deze nieuwe planeet. De planeet is op zichzelf al heel interessant, we worden geconfronteerd met flora en fauna die we nog niet eerder tegen gekomen zijn en die een leuke rol in het verhaal spelen.
Het verhaal heeft een hoog tempo en eindigt met een onverwachte maar indrukwekkende wending. Het open einde van het verhaal is aan de ene kant erg jammer, ik had de reacties van de personages graag gelezen, maar aan de andere kant laat Hough ons op een hoogtepunt achter waarbij we zelf invulling kunnen geven aan de situatie. Dit verhaal is zeker een aanrader.

 


 

The Voice of the Empire CoverTitel: The Voice of the Empire
Auteur: Muir Lafferty
Publicatie: Star Wars Insider #170 op 20 december 2016

The Voice of the Empire speelt zich voor Rogue One af en volgt een dag in het leven van Calliope Drouth. Een verslaggever voor HoloNet News. Calliope wordt op het kantoor van haar editor geroepen, waar ze te horen krijgt dat deze met vervroegd pensioen gaat. De Empire heeft haar ”een aanbod” gedaan, dat ze niet kon afslaan. Een officier neemt de positie van editor over en Calliope zal over andere gebeurtenissen verslag moeten doen dan ze gewend is. Waar ze voorheen verslag deed vanaf de frontlinie bij veldslagen, zal ze nu  verslag moeten gaan doen van evenementen en de modekeuzes van gasten op gala’s en dergelijke. Maar het lijkt er op dat haar oude editor nog andere plannen voor Calliope heeft.

The Voice of the Empire is ook weer een leuk verhaal dat het leven van de wat gewonere mensen in het Star Wars universum laat zien. Het verhaal slaagt er ook goed in om te laten zien hoe ver de Empire gaat om burgers zo veel mogelijk in het duister te houden. Door grote media kanalen over te nemen en vertrouwde verslaggevers bij situaties weg te houden die ze liever niet geopenbaard zien. En meer laten zien van het o zo vrolijke en luxueuze leven dat men leidt onder het gezag van Palpatine.
Ondanks dat er geen actie in het verhaal zit is het wel erg interessant en krijgen we later wel wat spannende momenten. Het is zeker interessant en spannend genoeg om er vrij vlot doorheen te gaan.

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Sponsor
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekrecensies

Boekreview: The Do or Do Not Outlook: 77 Steps to Living an Extraordinary Life

Geplaatst

op

Door

3 Score
Score
The Do or Do Not Outlook: 77 Steps to Living an Extraordinary LifeTitel
Nick MaleyAuteur
Light World PublicationsUitgeverij
1 november 2019Releasedatum

Bij het horen van de naam Yoda zullen de meesten denken aan puppeteer Frank Oz en Stuart Freeborn, de man die verantwoordelijk was voor de fysieke pop die in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi te zien was. Er is echter nóg iemand onlosmakelijk met Yoda verbonden en dat is Nick Maley, die in de zeven jaar dat hij met Freeborn samenwerkte meewerkte aan het maken van Yoda en talloze andere aliens in de originele trilogie. Chewbacca, Garindan, Greedo, Kabe, Ponda Baba… slechts een greep uit zijn Star Wars werk. Daarnaast was hij ook betrokken bij films als Krull, Superman, The Keep en Highlander. In 2010 interviewde ik hem voor StarWarsInterviews. Nu, dik 9 jaar later, kreeg ik post: een exemplaar van Nicks boek The Do or Do Not Outlook: 77 Steps to Living an Extraordinary Life dat officieel in november zal verschijnen.

Zoals de subtitel al doet vermoeden is dit geen boek waarin Maley uitvoerig vertelt over de tijd dat hij met Star Wars bezig was. Alhoewel dit achterin het boek te sprake komt (hij gaat globaal in op zijn gehele filmcarriere) bevat het voornamelijk wijsheden (77 in totaal) die in het dagelijks leven van pas kunnen komen. Een paar voorbeelden:

Zoals op bovenstaande pagina’s te zien is geeft Maley steeds een korte toelichting, vaak vanuit zijn eigen ervaringen. Je zou kunnen zeggen dat hij zijn bijnaam (That Yoda Guy) eer aan doet aangezien de ‘echte’ Jedi Master ook bekend stond om wijze uitspraken (weliswaar in minder logische zinsconstructies, maar dat terzijde).

Er zijn talloze van soortgelijke boeken met motiverende spreuken en teksten en de vraag is dan ook: wat heeft deze meer te bieden dan al die andere uitgaves? Een antwoord op die vraag is simpel: deze is van iemand die in de filmbiz aan Star Wars gewerkt heeft. Zijn er betere soortgelijke boeken? Vast wel, al moet ik bekennen dat ik nog nooit een vergelijkend boek heb gelezen. Echter: deze hebben in ieder geval niet de ‘Yoda factor’. Is dit zo belangrijk? Gebleken is dat het Star Wars label vaak een aantrekkingskracht heeft op consumenten. “Zet er een Star Wars plaatje op en het trekt de aandacht”.

De korte biografie en chronologische opsomming (met telkens wat anecdotes of een terugblik) van alle films waar Maley aan gewerkt heeft is een aardige opvulling maar verdient niet het predikaat van een echte biografie.

De intentie van deze uitgave is echter goed; het is duidelijk dat Maley het beste met de lezer voor heeft en diverse uitspraken zijn absoluut zinvol, zullen menig lezer aan het denken zetten en de Yoda gimmick is treffend.

Aanschaffen dus? “Do. Or do not

Met dank aan Future Horizons.

 

 

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: Myths & Fables

Geplaatst

op

Door

3.5 Score
Score
Star Wars: Myths & FablesTitel
George MannAuteur
6 augustus 2019Releasedatum

Myths and Fables Cover


Myths and Fables
is een boek dat zich voordoet als een boek dat in de Star Wars wereld geschreven is. Het bevat verschillende fabels die op verschillende planeten generaties lang doorverteld zijn. Verhalen die stuk voor stuk fantasierijke sprookjes lijken, met wezens met bovennatuurlijke krachten, die anderen helpen wanneer ze in nood zijn. Maar waarvan wij, dankzij onze kennis van Jedi en de Force, weten dat ze een kern van waarheid bezitten.

De verschillende verhalen zijn allemaal geschreven als een sprookje, er worden zelden namen of plaatsen genoemd, en beschrijven enkel de gebeurtenissen en de gevoelens van de betrokken wezens. Zo is er een nomadenkamp op Tatooine dat geteisterd werd door een draak. Nadat het dier verjagen of doden niet mogelijk bleek gingen de nomaden over op een duistere manier van het dier gedeisd houden, tot er een mysterieuze vreemdeling opdook die de draak temde en de rust liet wederkeren.

Ook bevat Myths and Fables een klassiek verhaal dat kinderen leert om naar hun ouders te luisteren en niet zonder begeleiding in het bos te gaan spelen. Wanneer er kinderen ontvoerd worden door slavendrijvers is het aan de kleinste van hun broertjes en zusjes is om ze te bevrijden en in veiligheid te brengen.

George Mann slaagt er uitstekend in een echte sprookjessfeer neer te zetten met fantasierijke verhalen die aanvoelen alsof ze al generaties lang worden verteld. En zoals het een goed sprookjesboek betaamd wordt elk verhaal vergezeld door een prachtige tekening van de hand van illustrator Grant Griffin, stuk voor stuk plaatjes die niet zouden misstaan als posters. Het hardcover boek zelf is uitgevoerd in een wat dikker papier en elk hoofdstuk begint met een ornamentele, maar toch moderne, initiaal wat het geheel nog meer als een oud sprookjesboek doet voelen. De voorkant van de pagina’s is niet schoongesneden, wat betekend dat elke pagina een andere breedte heeft en het boek er dus wat slordig uit ziet. Dit helpt bij het verhaal dat het een oud boek zou zijn.

Myths and Fables bevat zeker geen verhalen die elke fan gelezen móét hebben, we leren weinig tot geen nieuwe dingen over de Star Wars wereld. En omdat het fabels betreft kunnen we er zeker niet vanuit gaan dat de verhalen in het boek ook daadwerkelijk gebeurd zijn of gebeurd zijn zoals ze beschreven worden. Al zien we hier en daar genoeg hints dat elk verhaal in ieder geval een stevige kern van waarheid heeft. Het is geen verplichte kost maar zeker een vermakelijk boek als de sprookjes sfeer je aanstaat en in dat geval zou ik het zeker aanraden.

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: Rey and Pals

Geplaatst

op

Door

4.5 Score
Score
Rey and PalsTitel
Jeffrey BrownAuteur
20 augustus 2019Releasedatum

Rey and Pals Cover

 

Rey and Pals is alweer het vijfde deel in de Darth Vader and Son kinderboekenserie van Jeffrey Brown. Eerder verschenen al Darth Vader and Son (2012), Vader’s Little Princess (2013), Goodnight Darth Vader (2014) en Darth Vader and Friends (2015). Deze eerdere titels heb ik nooit gelezen, ik heb ze voorbij zien komen, vond het artwork er leuk uit zien maar omdat het boekjes zijn die gericht lijken op kleine kinderen heb ik deze vooralsnog links laten liggen. Rey and Pals is de eerste die ik daadwerkelijk opengeslagen heb en deze heeft me gelijk overtuigd de rest ook aan te schaffen! Wat een ontzettend leuk boek is dit.

Zoals gezegd gericht op kinderen, maar zoals het een goed stuk media dat op kinderen gericht is betaamd is de humor ook diep genoeg voor volwassenen en de stijl van het artwork spreekt mij persoonlijk erg aan.

De opzet van deze boeken is dat elke pagina een humoristische tekening is. De hoofdpersonages (Rey, Kylo, Poe, Finn, Rose, Hux, en een legio anderen) zijn allemaal kinderen en beleven grappige avonturen, zo staan Poe en Hux op een bowlingbaan, Hux met een bowlingbal in zijn handen, Poe met BB-8 naast hem, terwijl Poe BB-8 aankijkt en richting de pins wijst. Een andere prent beeld Snoke uit die op zijn troon zit en tegen Kylo zegt dat hij zijn “belachelijke helm” af moet doen, terwijl Kylo omringd door stormtroopers beledigd roept dat het “niet eerlijk is, en zij dan?”

Rey and Pals Pagina's

Abrams & Chronicle Books

Brown tekent met markers in een ietwat simplistische stijl, maar elke pagina zit boordevol details. Hij slaagt er in zijn tekenstijl uitstekend in om zowel de volwassenen, kinderen, droids en creatures zo weer te geven dat direct duidelijk is wie tot welke groep behoort, maar ze toch samen één duidelijk geheel vormen. Jammer is dat we enkel situaties uit The Force Awakens en The Last Jedi uitgebeeld zien, ik had The Rise of Skywalker ook graag gezien om de hele trilogie in het boek te betrekken, het voelt nu een beetje incompleet. Maar wellicht dat we in de nabije toekomst in een volgend boek ook van The Rise of Skywalker momenten kunnen genieten.

Er valt verder weinig over Rey and Pals te zeggen, het zelf openslaan of de foto’s in deze review bekijken zegt meer over Browns werk dan ik in tekst kan overbrengen. Wat wel duidelijk is is dat kinderen die een beetje bekend zijn met de eerste twee films in de Sequel Trilogie zullen genieten van Brown’s visie en dat ook volwassenen zicht niet hoeven te schamen bij het aanschaffen van deze boekenreeks. Dit is wat mij betreft een aanrader voor iedereen.

Met dank aan Abrams & Chronicle Books voor het beschikbaar stellen van Rey and Pals voor deze review.

Rey and Pals Pagina's

Abrams & Chronicle Books

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: Thrawn: Treason

Geplaatst

op

Door

4 Score
Score
Thrawn: TreasonTitel
Timothy ZahnAuteur
5 maart 2019Releasedatum

Thrawn Treason Cover


Thrawn: Treason
is het derde en laatste deel in de nieuwe Thrawn trilogie van auteur Timothy Zahn. Director Orson Krennic heeft de Emperor zover gekregen dat een groot gedeelte van de financiering van Grand Admiral Mitth’raw’nuruodo’s TIE Defender project gekort werd en aan het Death Star project toegekend werd. Om die beslissing ongedaan te maken sluiten Krennic en Thrawn een weddenschap af, Thrawn krijgt de opdracht om in een week tijd een ongedierteprobleem te bestrijden dat project Stardust al tijden tart. Grallocs, een groter soort in de Mynock familie, vallen bevoorradingsschepen aan waardoor deze verloren gaan, wat Stardust tijd en geld kost. Als Thrawn het ongedierte succesvol weet te bestrijden wordt de financiële situatie weer ongedaan gemaakt, lukt het hem niet dan zal zijn TIE Defender project ondergefinancierd stil komen te liggen. Maar als Thrawn eenmaal aan de opdracht begint blijkt er een veel groter probleem te zijn dan in eerste instantie gedacht. Thrawn legt een samenzwering bloot en leert van een groter gevaar voor de Empire en de Chiss Ascendancy.

Ondertussen bevindt Thrawn’s oude assistent Eli Vanto zich als luitenant op een Chiss schip onder het bevel van Chiss Admiral Ar’alani. Zij bevinden zich in een Imperial gedeelte van het sterrenstelsel waar ze zelf een missie uitvoeren die op hetzelfde neer lijkt te komen als de missie van Thrawn.

Zoals we sinds Heir to the Empire gewend zijn is Thrawn bijna perfect in zijn kennis en deductie technieken, het zal niemand verbazen dat hij ook in Thrawn: Treason met het kleinste beetje informatie grote hoeveelheden feiten kan ontdekken. Vooral het grote eindgevecht is een situatie waar zijn strategische macht voor velen wellicht wat ver gaat. Maar in dit boek spenderen we gelukkig ook een hoop tijd met andere personages, zoals Eli en zijn nieuwe commandant Ar’alani. Maar ook Thrawns nieuwe assistent, Commodore Faro, is erg interessant. In Treason speelt de kennis en vooral het inzicht dat Thrawn op Eli en Faro heeft overgebracht een grote rol, zij zijn in veel gevallen de gene die grote ontdekkingen doen en het is erg leuk om te zien hoe zij zich ontwikkeld hebben met dank aan lessen van Thrawn. Ook is de tijd die we aan boord van Ar’alani’s schip, de Steadfast, spenderen erg interessant omdat we eindelijk een iets diepere kijk krijgen in de Chiss cultuur, iets waar ik in de toekomst graag nog veel meer over te weten kom.

Thrawn: Treason speelt zich af tijdens het vierde seizoen van Star Wars Rebels, waar Thrawn voor korte tijd Lothal verliet. En deze korte periode waar Zahn in kon spelen zorgt er voor dat het verhaal zich erg snel moet ontvouwen wat de mogelijkheden wellicht wat beperkte. Maar dit zorgt er ook voor dat het verhaal bijna altijd een vlot tempo heeft. Zahn’s schrijfstijl is verder niet veranderd, zo ontbreekt weer elke vorm van fysieke beschrijving van personages. Gelukkig deelde Lucasfilm maanden terug al een geweldig stuk artwork van Darren Tan wat voor een mooi mentaal plaatje van Admiral Ar’alani en Eli Vanto zorgde. Het feit dat Ar’alani een personage is dat terugkeert uit Legends helpt natuurlijk ook bij die beeldvorming.

Met Thrawn: Treason komt de nieuwe trilogie tot een eind, al is het woord trilogie misschien niet helemaal het juiste woord omdat de drie boeken vrij los van elkaar staan. Met enkel wat informatie over Thrawn zijn Thrawn en Thrawn: Alliances bijvoorbeeld ook prima los van de rest te lezen. Dat is een groot verschil met de Legends trilogie. Nog een verschil is dat de Legends trilogie een veel belangrijker verhaal besprak, waar Zahn nieuwe wegen in kon slaan en min of meer met de grote personages kon doen wat hij wilde. In de nieuwe boeken is hij een stuk beperkter en spelen de verhalen zich wat meer langs de zijlijnen af waardoor de gebeurtenissen wat minder belangrijk zijn en dat is natuurlijk een bijwerking van de periode waarin deze boeken geplaatst zijn. Maar dat is zeker geen groot minpunt, niet elk verhaal hoeft groots en heel belangrijk te zijn. Wel snijdt Zahn zeker interessante nieuwe mogelijkheden aan met de Chiss en andere elementen in de Unknown Regions van het sterrenstelsel. Ik ben heel benieuwd wat daar in de toekomst nog mee gedaan wordt. En dat is nog een punt wat dit minder als een trilogie doet voelen, het einde voelt niet als een einde, er zijn nog zo ontzettend veel vragen en mogelijkheden dat Zahn prima nog drie boeken kan schrijven voor we daar antwoorden op hebben. Al zullen we daarvoor eerst moeten wachten tot we weten wat er na het einde van Rebels met Thrawn en Ezra gebeurd is.

Voor fans van Thrawn en de eerdere boeken is dit zeker een aanrader, maar het is geen verplichte kost om te lezen. Benieuwd naar Thrawn maar nog niet aan de eerdere boeken toegekomen? Dan is het mogelijk om met Thrawn: Treason te beginnen, al zou ik aanraden om met het eerste boek in de trilogie te starten om een beter beeld van Thrawn en Eli te krijgen.

Met dank aan Century Books voor het beschikbaar stellen van Thrawn: Treason voor deze review.

Eli Vanto en Ar’alani
Afbeelding: Darren Tan (Del Rey/Lucasfilm)

Lees verder
Sponsor
Sponsor