Boekreview: Ultimate LEGO Star Wars

Ultimate LEGO Star Wars

Uitgeverij: Meis & Maas

ISBN: 9789030503392

Adviesprijs: € 34,99

Pagina’s: 320

LEGO: dé nummer 1 speelgoedfabrikant. Star Wars: dé grootste filmfranchise ooit. Sinds 1999 werken deze twee grootheden samen en zijn er talloze LEGO sets verschenen van ruimteschepen en locaties uit de films en series. Nu, meer dan 18 jaar na de start van deze succesvolle samenwerking, is het ultieme boek verschenen met de passende titel Ultimate LEGO Star Wars.

De titel wekt hoge verwachtingen en maakt deze ook waar: werkelijk alle Star Wars LEGO sets die te koop zijn geweest tot en met afgelopen zomer komen aan bod. Van de UCS Millennium Falcon tot de Wookiee gunship microfighter: ze staan in dit boek. Hetzelfde geldt voor de minifiguren en zelfs de polybags ontbreken niet in deze uitgave.

Per categorie (niet van jaar tot jaar) neemt het boek de lezer mee langs alles wat sinds 1999 is verschenen. Na de korte inleiding en tijdlijn komen als eerste alle minifiguren en alle versies daarvan aan bod. Naast korte beschrijvingen worden ook het jaar van verschijnen én de sets waar het figuur in voorkomt vermeld. Daarna is het de beurt aan de sets welke eveneens per categorie (voertuigen, Imperials, Rebels, locaties, etc.) langskomen. Ook deze zijn vergezeld van een korte uitleg en informatie zoals het jaar van verschijnen, setnummer en de inbegrepen minifiguren. Als extra bonus zitten er enkele ‘achter de schermen’ intermezzo’s van 2 pagina’s in het boek waarbij de lezer informatie krijgt over wat er (je raad het al) achter de schermen bij LEGO en haar designers speelt.

Dit boek is voornamelijk op de AFOLs (Adult Fans Of LEGO) gericht; voor hen dient het als een fraaie catalogus met de visuele historie van Star Wars LEGO. Hoewel kinderen er zeker plezier van kunnen hebben (en bouwinspiratie uit op kunnen doen) dient wel gezegd te worden dat meer dan 95% van de afgebeelde sets niet meer in de winkels te koop zijn en dit voor teleurstellingen bij de jeugdigen kan zorgen.

Deze en onderstaande voorbeeldpagina’s zijn van de engelse versie. De nederlandse versie heeft uiteraard ook nederlandse teksten.

Het eindoordeel dan:

5 sterren, met de kanttekening dat ik deze waardering geef als fan én verzamelaar van Star Wars LEGO. Ik kan me goed indenken dat niet-AFOLs het minder sterren zouden geven, maar dat lijkt me dan ook niet de groep waarvoor het bedoeld is. Zoals eerder aangegeven is deze uitgave allesomvattend en elke AFOL zou het in de kast moeten hebben staan.

De enige twee (kleine) punten van kritiek die ik kan geven zijn het feit dat er geen afbeeldingen van de setdozen in staan en dat de The Last Jedi sets (die 4 weken voor de release van dit boek verschenen) ontbreken. Maar goed, reden te meer om over een paar jaar weer een nieuwe editie op de markt te brengen toch?

Met enorme dank aan uitgeverij MEIS & MAAS voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar!

 

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!