Boekreview: THR Character Encyclopedia

The High Republic Character Encyclopedia
Titel: The High Republic: Character Encyclopedia
Auteur: Amy Richau & Megan Crouse
Publicatiedatum: 9 november 2023
4

The High Republic Character EncyclopediaThe High Republic: Character Encyclopedia van Amy Richau en Megan Crouse is precies wat de titel doet vermoeden. Het is een encyclopedie van alle (redelijk) grote personages uit The High Republic … tot nu toe. Tot nu toe, als in: dit moment in onze tijd. Want het omvat informatie uit Phase I, Phase II en het begin van Phase III. Richau en Crouse vertellen ons over ruim 275 personages die we tot nu toe in de boeken, comics, korte verhalen en games voorbij hebben zien komen en vormt dus een geweldig naslagwerk voor liefhebbers van The High Republic.

Het boek heeft een erg fijn formaat, het is niet zo groot als sommige DK boeken, deze is wat prettiger vast te houden dan de gemiddelde Visual Guide, maar bied nog wel meer dan genoeg ruimte om niet alleen de tekstuele informatie, maar ook het artwork tentoon te stellen.  En het artwork is één van de dingen waar het om draait in dit boek. De meeste personages zijn vergezeld door één of meerdere stukken art, afkomstig uit de comics, boekomslagen, games of het conceptartwork dat voor deze personages gemaakt is. We zien geen nieuw werk, maar het is zeker indrukwekkend om zo veel bestaand werk verzameld te zien.

Path of the Open Hand
Path of the Open Hand

Naast het artwork is de tekst natuurlijk het belangrijkste onderdeel van het boek. Het begint met een voorwoord, introductie en een tijdlijn en is vervolgens opgedeeld in hoofdstukken voor de Jedi, vijanden van de Jedi, de Republic, en gewone personen. Belangrijke personages krijgen een volledige pagina (een enkele zelfs meer), wat kleinere personages een halve, en echte bijpersonages zelfs maar een kwart pagina. Velen zijn vergezeld door artwork en/of een citaat dat kenmerkend is voor het personage. Elk stukje wordt begonnen met wat feiten zoals de voornaamwoorden voor het personage, het ras, de lengte van het personage, bij welke partijen ze horen en in welke High Republic titel ze het eerst verschenen.

Dagan Gera en Santari Khri
Dagan Gera en Santari Khri

De opmaak van de pagina’s is leuk gedaan, het is in één oogopslag duidelijk waar je naar kijkt en waar je welke informatie kunt vinden. Het artwork is af en toe geannoteerd met wat extra informatie over, bijvoorbeeld, kledingstukken die de personages dragen. De titels van de media waar het personage in verschijnt zijn allemaal enkel als een afkorting uitgedrukt, maar daar hadden wat mij betreft de titels volledig uitgeschreven mogen zijn. Ik moest meermaals even goed nadenken waar een afkorting ook alweer voor stond, of zelfs terugbladeren naar het overzicht aan het begin van het boek. In elke data file – zoals de informatieblokken genoemd worden – was ruimte genoeg om die titel volledig uit te schrijven, dus het is mij een beetje een raadsel waarom ze dat niet gedaan hebben. 

Het boek is opgemaakt met jongere lezers in het achterhoofd, dus de tekst is wat groter dan je wellicht zou verwachten, maar dat zorgt er ook voor dat het allemaal makkelijk te behappen is en het maakt het ook mooi overzichtelijk. Op een later tijdstip nog eens terugbladeren wordt daardoor ook wat makkelijker. Visueel is er ook voor gezorgd dat je eenvoudig kunt zien in welke fases van de High Republic personages voorkomen, elke Data File heeft icoontjes die staan voor Phase I, II en III, bovenin staan om dat duidelijk te maken. 

Oppo Rancisis, Keaton Murag, Adampo, Ada-Li Carro, Soleil Agra, Nyla Quinn, Lyssa Votz en Yacek Sparkburn
Oppo Rancisis, Keaton Murag, Adampo, Ada-Li Carro, Soleil Agra, Nyla Quinn, Lyssa Votz en Yacek Sparkburn

Omdat het boek heel The High Republic tot nu toe samenvat is het niet aan te raden het boek door te nemen als je nog niet bijgelezen bent, aangezien er flink wat spoilers voorbij komen. Hoewel de teksten niet heel lang zijn en enkel de belangrijkste gebeurtenissen uit de levens van deze personages samenvatten, zijn feiten zoals wie bepaalde gebeurtenissen wel en niet overleven onderdeel van die essentiële feiten! Als je The Eye of Darkness nog niet gelezen hebt en niet gespoild wil worden kun je The High Republic: Character Encyclopedia beter nog maar even laten liggen!

Kai Brightstar, Lys Solay, Nubs en Nash Durango
Kai Brightstar, Lys Solay, Nubs en Nash Durango

Zoals gezegd: de beschrijvende teksten zijn relatief kort, zelfs de meest uitgebreide Data Files zijn niet meer dan enkele alinea’s lang. En dat is een van de twee minpunten aan dit boek. Ik had hem graag een stuk uitgebreider gezien. En niet alleen op het gebied van de aanwezige informatie, een grote tekortkoming aan een High Republic Encyclopedie die uitkomt vóór de High Republic afgelopen is, is dat hij niet compleet is! Bijna alle (niet alle!) gebeurtenissen uit Phase III ontbreken aan dit boek. Ik had hem dan ook liever pas zien verschijnen wanneer The High Republic afgerond was, zodat het een compleet geheel geweest was. Maar wellicht zien we tegen die tijd een herziene editie. 

Elecia Zeveron / The Mother
Elecia Zeveron / The Mother

Voor fans van The High Republic is dit een geweldig naslagwerk waar je je geheugen prima mee kunt opfrissen. Voor mensen die The High Republic interessant vinden maar niet alle boeken en comics willen lezen, maar wel willen weten wat er allemaal gebeurt is, is dit (zeker in combinatie met Chronicles of the Jedi) een geweldige manier om een uitstekend beeld te krijgen van het High Republic spektakel zoals het er nu voor staat. Door deze twee boeken te lezen ben je van alle gebeurtenissen op de hoogte. Al kan ik iedereen aanraden om daadwerkelijk alle boeken en comics te lezen, want het is een ontzettend rijk verhaal. 

Alles bij elkaar is The High Republic: Character Encyclopedia wat mij betreft de moeite meer dan waard. Al had ik dus graag meer informatie gezien dan we gekregen hebben. Het is geen vervanging voor Wookieepedia, maar wel een waardevolle verzameling informatie en artwork die ik zeker nog eens uit de kast zal trekken.

For Light and Life!

Met dank aan DK Books voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Character Encyclopedia voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!