Boekreview: The Secrets of the Wookiees

The Secrets of the Wookiees
Titel: Star Wars: The Secrets of the Wookiees
Auteur: Marc Sumerak
Illustraties: Alberto Buscicchio
Publicatiedatum: 28 november 2023
3.5

Star Wars: The Secrets of the WookieesStar Wars: The Secrets of the Wookiees is net als zijn voorgangers The Secrets of the Jedi, The Secrets of the Sith en The Secrets of the Bounty Hunters een ”in-universe” boek. Deze keer ergens na The Rise of Skywalker geschreven door C-3PO, met hulp van Chewbacca. Het is een samenvatting van onder anderen bekende Wookiees, hun tradities en objecten en locaties die belangrijk voor ze zijn.

Chewbacca vertelt ons – via C-3PO – over de geschiedenis van zijn soort, en er komen allerlei onderwerpen voorbij uit de films, boeken, comics en zelfs de Holiday Special. Chewbacca vertelt ons over zijn thuisplaneet Kashyyyk en de gigantische Wroshyr bomen waar de Wookiees in wonen. We krijgen een lesje in Wookiee fysiologie en hij vertelt ons ook over alle andere – vriendelijke en minder vriendelijke – inwoners van de planeet. Denk hierbij aan dieren die men op de planeet tegen kan komen zoals de vliegende Mykals, waar de Wookiees graag op jagen omdat ze een smakelijke maaltijd vormen. Jammergenoeg voor de Wookiees denken de Mykals net zo over de Wookiees! Chewbacca vertelt ons ook over de Mylaya, de gigantische katachtige wezens die Wookiees af en toe bereiden. En nog veel meer andere wezens.

The History of the Wookiees
The History of the Wookiees

Chewbacca en 3PO vertellen ons ook over de technische kennis van de Wookiees, die ze onder meer gebruiken voor het vervaardigen van verschillende soorten, unieke, wapens. Bowcasters, Ryyk blades en Klorri-Clan Battle Shields, bijvoorbeeld.

We leren over noemenswaardige Wookiees, nobele krijgers die door de andere Wookiees bewonderd worden. Zoals de diplomaat Greybok, de vrijheidsstrijder Tarfful of de Jedi Arkoff, Gungi en Burryaga. Maar ook de Wookiees waar de rest liever niet aan herinnert wordt zoals Krrsantan, die niet bepaald een lieverdje was. Tot hij zijn leven leek te beteren op Tatooine, toen hij samen met Boba Fett op kwam voor de inwoners van Mos Espa.

Points of Interest on Kashyyyk
Points of Interest on Kashyyyk

Net als zijn voorgangers bevat The Secrets of the Wookiees de nodige bijzondere inserts. Naast de gewone pagina’s met tekst en artwork zijn er verschillende leuke extra’s toegevoegd aan het boek. Uitvouwbare pagina’s, boekjes en pop-ups voegen een extra dimensie toe aan het geheel. En ik zal niet de enige zijn die met een grote grijns Burrry’s Lightsaber zal ontsteken door een flapje papier opzij te trekken!

Net als in de rest van deze serie wordt de tekst van auteur Marc Sumerak bijgestaan door nieuw artwork dat speciaal voor het boek gemaakt is. Deze keer laat Alberto Buscicchio zijn kunsten aan ons zien. Het boek staat werkelijk boordevol prachtige volledig uitgewerkte kunstwerken van Wookiees in gevecht met Clone Troopers, portretten van bekende Wookiees, vertolkingen van bekende momenten uit eerdere media en er zijn zelfs een aantal anatomie schetsen te vinden van het skelet en de spiermassa van de Wookiee die niet zouden misstaan in de schetsboeken van Leonardo Da Vinci!

Wookiee Biology
Wookiee Biology

Net als de rest van de serie is The Secrets of the Wookiees vooral gericht op jongere lezers, en die zullen zich dan ook echt uitstekend met dit boek vermaken. Maar ook voor de volwassen lezer is er genoeg dat de interesse wekt. Veel informatie is niet geheel nieuw, maar het is wel de eerste keer dat er zo veel informatie over de Wookiee cultuur op één plek verzameld is, en het is erg interessant om de focus daar eens op te leggen. Het artwork is prachtig, en er zit best wat werk tussen dat op groot formaat niet zou misstaan aan de muur.

Wookiee Jedi Burryaga
Wookiee Jedi Burryaga

Na het lezen van dit boek kun je jezelf – zoals C-3PO het aan het einde van het boek zo mooi beschrijft – beschouwen als een onofficiële expert op het gebied van deze buitengewone soort. Van de flora en fauna van Kashyyyk, tot de tradities en het temperament van het volk.

Alles bij elkaar heb ik zelf prima genoten van dit nieuwste deel in de The Secrets of… serie en ik kan hem iedereen die ook maar een klein beetje interesse in Chewbacca, zijn familie en zijn soortgenoten heeft van harte aanraden.

Met dank aan Insight Editions voor het beschikbaar stellen van Star Wars: The Secrets of the Wookiees voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!