Boekreview: The Science of Star Wars

Review 0
3 Score
Score
The Science of Star WarsTitel
Mark Brake en Jon ChaseAuteur
15 november 2016Releasedatum

Science of Star Wars

Jaarlijks komen er tientallen Star Wars boeken uit. Romans, comics, naslagwerken etcetera. Er zijn er echter maar weinig die dieper op de stof ingaan. Dit boek – volledige titel The Science of Star Wars – The Scientific Facts Behind the Force, Space Travel, and More! – doet precies dat. Het bekijkt technologie uit de Galaxy Far, Far Away en beoordeelt of wij er in de toekomst ook wat aan kunnen hebben. Het demonstreert welk effect Star Wars al op de wetenschap heeft gehad. En het laat je zien hoeveel geld Emperor Palpatine wel niet in de Death Star gestoken moet hebben.

Dit alles in zo duidelijk mogelijke taal. Zoals het boek zelf zegt, je hoeft geen Jedi of wetenschapper te zijn om deze analyse van de serie te waarderen. Echter, je moet er wel in geĂŻnteresseerd zijn. Dit is geen boek waar je even een hoofdstuk uit leest voor je naar bed gaat. Het ene

vraagstuk gaat dieper dan het andere, maar allemaal geven ze stof tot nadenken. Neem dus vooral de tijd om het te lezen, anders haal je niet alles eruit wat erin zit.

The Science of Star Wars is niet het eerste boek dat over dit onderwerp uitgebracht is. Sterker nog, het is niet het eerste boek over het onderwerp met de titel The Science of Star Wars. Wel is het het eerste boek dat ook gebeurtenissen uit canon boeken en tv-series meeneemt voor zijn argumenten. Een komeet uit Aftermath waarvan ik het bestaan al vergeten was wordt bijvoorbeeld aangehaald om het destructieve vermogen van de Death Star te illustreren. Zulke referenties hebben zeker toegevoegde waarde, en maken het boek een studie van het héle universum.

De hamvraag is natuurlijk of het ook een nuttige studie is. Het antwoord: Gedeeltelijk. Auteurs Mark Brake en Jon Chase weten niet al hun vraagstukken definitief te beantwoorden. Maar dat is dan ook niet persé het doel. Belangrijker is dat de lezer uiteindelijk stof heeft om over na te denken. En dat lukt een groot deel van de hoofdstukken aardig.

Vragen als “Wat exactly is the Force?” laten de filosofische hersencellen overuren draaien. Nog interessanter is het als Star Wars wordt betrokken bij onze eigen wereld. Ook “How has Star Wars influenced space culture and space travel?” is een van de hoogtepunten van het boek, en wijst ons op echte wetenschappelijke projecten die wellicht gebaseerd zijn op onze favoriete filmreeks. En “How could droids like BB-8 help us explore Mars?” speculeert over de toepassingen die Star Wars ons in de toekomst nog kan brengen.

Al in al is The Science of Star Wars een interessante kijk op Star Wars. Het is alleen niet voor iedereen. Doe het met kerst niet in de sok van je broertje… Maar denk er zeker over na om het op je eigen verlanglijstje te zetten!

Met dank aan uitgever Skyhorse Publishing, die een kopie van The Science of Star Wars beschikbaar heeft gesteld voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!