Boekreview: The Illustrated Star Wars Universe

The Illustrated Star Wars Universe

Uitgeverij: Bantam Spectra

Auteur: Kevin J. Anderson

ISBN: 0553093029 (Hardcover) 0553374842 (Softcover)

Release: December 1995 (Hardcover) September 1997 (Softcover)

Prijs: N.v.t. (Boek is ‘out of print’ en alleen nog via kanalen als eBay, Amazon marketplace etc. te verkrijgen)

Pagina’s: 208

Sinds de release meer dan 22 (!) jaar geleden is hij nooit uit mijn top 10 ‘beste Star Wars naslagwerken’ verdwenen: The Illustrated Star Wars Universe.

In 1995 stond het Star Wars Expanded Universe nog redelijk aan het begin. De Star Wars franchise kwam uit de ‘donkere jaren’ waarin er nauwelijks iets verscheen. En toen verscheen dit boek, vol nieuwe informatie én nieuw artwork van een oude meester…

Enige tijd geleden schreef ik al in mijn review van Star Wars Art: Ralph McQuarrie dat naast George Lucas himself Ralph McQuarrie wellicht de belangrijkste man voor de original trilogy is geweest. Zijn tekeningen bepaalden de looks van de films. Voor dit boek creëerde McQuarrie veel nieuwe tekeningen terwijl ook zijn oudere werk werd gebruikt, nét als dat van Joe Johnston (destijds ILM, nu regisseur van o.a. Captain America) en Nilo Rodis-Jamero.

Maar goed, waar gaat het boek over? The Illustrated Star Wars Universe is geschreven als soort van uitgebreid reisboek. In totaal komen er 8 planeten aan bod: Hoth, Endor, Tatooine, Coruscant, Yavin 4, Dagobah, Bespin en Alderaan. Elk van deze planeten wordt uitvoerig beschreven door een nieuw Star Wars personage. Zo brengt Pollux Hax (een van de adviseurs van Emperor Palpatine) verslag uit van Coruscant en gaat Mammon Hoole (een Shi’Ido) naar Tatooine om daar onder andere Jabba’s Palace en Mos Eisley te bezoeken. Het mooie is dat de lezer op een leuke, originele wijze enorm veel te weten komt over de werelden van Star Wars daar het echt als verhalen in plaats van droge feiten wordt gepresenteerd. Tevens worden er zaken die niet in de originele trilogie zaten maar wél bestonden in verwerkt. In het verslag over Endor komen bijvoorbeeld Terak en de marauders, Charal, Teek en de Blurggs voorbij; allemaal figuren uit de twee Ewok spin-offs.

Zoals gezegd is er nieuw artwork (gecreëerd door McQuarrie) te zien maar staat er ook werk in dat voor de originele trilogie en de Ewok films werd gemaakt en soms wél en soms ook niét gebruikt is in die films. Overigens zijn er diverse speciaal voor dit boek gemaakte tekeningen van McQuarrie twee decennia na de boekrelease gebruikt voor Star Wars Rebels. Zijn tekeningen voor de planeet Alderaan is in deze serie gebruikt voor de planeet Lothal. Daarnaast zijn de First Order Snowtroopers te herkennen op Hoth en zien we bij Jabba’s Palace een poort die we in The Force Awakens bij Niima outpost op Jakku zagen.

De verhalen zijn geschreven door Kevin J. Anderson, een auteur die in de jaren 90 enorm veel voor Star Wars heeft betekend. Naast dit boek was hij ook verantwoordelijk voor het boek Darksaber, de Jedi Academy trilogie, Young Jedi Knights én was hij editor van de drie Tales of boeken. (In 2010 had ik de eer hem te mogen interviewen; dit interview is hier te lezen).

Naast het feit dat de inhoud heerlijk origineel is, draagt de presentatie en vormgeving van deze uitgave er ook aan bij dat dit 22 jaar na dato nog steeds een van mijn favorieten is.

Eindscore:

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!