In september van vorig jaar verscheen Star Wars: Visions op Disney+. Visions is een uit 9 afleveringen bestaande animatieserie waarbij elke aflevering door een andere Japanse animatiestudio geschreven en geanimeerd is. Lucasfilm gaf de studios alle vrijheid om een verhaal te ontwikkelen dat ze aansprak en in hun eigen stijl paste. De verhalen in Visions zij niet canon, en spelen zich over de gehele tijdlijn van de Star Wars films af, waardoor er ontzettend veel variatie is. Uit de 9 afleveringen van het eerste seizoen van de serie is er eigenlijk voor iedereen wel iets leuks te vinden.
The Art of Star Wars: Visions, van auteur Zack Davisson neemt ons mee achter de schermen van de verschillende afleveringen. Elke aflevering krijgt tien dubbele pagina’s waarin we eerst een korte introductie met beschrijving van de aflevering krijgen, waarna we getrakteerd worden op conceptschetsen voor personages, droids en omgevingen met opmerkingen van de regisseur van de aflevering. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal pagina’s aan volledig uitgewerkt artwork.
Alle regisseurs vertellen wat hun insteek voor het verhaal was, hoe ze op het idee kwamen, door welke westerse en Japanse films en verhalen ze geïnspireerd zijn, en welke Japanse gebruiken, kledingstijlen en kapsels de basis vormen voor hun personages. Het is fascinerend om te zien hoe trouw de meeste van hen gebleven zijn aan klassieke Japanse visuals, terwijl de ontwerpen allemaal geheel als Star Wars voelen. Al is dat niet zo gek als je bedenkt dat Star Wars zelf grotendeels op films van de Japanse regisseur Akira Kurosawa gebaseerd is. Het is erg leuk om te zien hoe deze anime regisseurs en studio’s nog meer –maar ook dezelfde– Japanse invloeden gebruikt hebben om compleet andere sferen neer te zetten die stuk voor stuk toch uitstekend bij elkaar passen.
De conceptschetsen worden veelal vergezeld door aantekeningen met aanwijzingen voor het animatieteam, wat een nog dieper kijkje in het proces geeft. Het artwork en de beschrijvingen erbij onthullen ook een hoop details die veel mensen tijdens het kijken van de serie niet opgevallen zullen zijn, zo zijn de Lightsabers van Karre en Am in de aflevering The Twins bijvoorbeeld elkaars spiegelbeeld. Tajin Crosser uit The Elder heeft een aantal littekens op de linker kant van zijn gezicht, die laten zien dat zijn reizen niet altijd probleemloos verlopen zijn. Hij draagt deze littekens met trots en styled zijn haar op zo’n manier dat er haarlokken voor de rechter kant van zijn gezicht vallen maar de linkerhand vrij is, zodat die littekens voor iedereen zichtbaar zijn. Dit soort kleine details die niet snel opvallen, geven aan hoeveel aandacht er aan de kleinste details gegeven wordt.
Ochō uit Lop and Ochō draagt versiering in haar haar die in haar jonge vorm roze zijn, zoals de kersenbloesem waar Japan zo bekend om staat. Op latere leeftijd zijn de versieringen in haar haar het donker rood van rijpe kersen. Ook haar kleding heeft veel symboliek, de volwassen Ochō draagt een gestileerde kimono, met een touw dat op haar rug de vorm van vleugels heeft. Wat een referentie is naar haar naam. Ochō is namelijk Japans voor ’Vlinder’.
Hoewel we flink wat achtergrondinformatie krijgen had ik het niet erg gevonden als we nog veel meer tekst en uitleg van de regisseurs en artiesten gekregen hadden. Nu voelt het vooral of we wat korte stukjes uit langere interviews voorgeschoteld zijn, terwijl er erg veel potentie was voor nog veel meer informatie die ik graag had verorberd.
Heb je genoten van Star Wars: Visions en wil je graag wat meer informatie van de makers en genieten van conceptschetsen uit het proces? Dan is The Art of Star Wars: Visions perfect om wat dieper in de serie te duiken. En de kans is heel groot dat je na het doornemen van het boek –net als ik– de serie nogmaals wil bingen. De perfecte manier om jezelf even bezig te houden tot seizoen twee, in de lente van volgend jaar, op Disney+ verschijnt dus. Eerder dit jaar verscheen ook de roman Star Wars: Visions: Ronin, welke de aflevering The Duel adapteert en de hoofdpersoon uit die aflevering vervolgens verder volgt, ook een aanrader als je van Star Wars: Visions –en vooral die aflevering– genoten hebt.
The Art of Star Wars: Visions is beschikbaar in twee edities, de standaard hardcover, en de Deluxe Editie, welke in een elegante slipcover geleverd word en vergezeld wordt door drie, hoge kwaliteit, prints, elk met drie illustraties, een voor elke aflevering van de serie.
The Art of Star Wars: Visions is al in selecte comic shops te koop, maar ligt vanaf 8 november in alle winkels.
Met dank aan Dark Horse Books voor het beschikbaar stellen van The Art of Star Wars: Visions voor deze review.