Boekreview: Star Wars: Tribute to Star Wars

Star Wars: Tribute to Star Wars Cover
Titel: Star Wars: Tribute to Star Wars
Uitgever: VIZ Media
Publicatiedatum (Japanse versie): 14 december 2019
Publicatiedatum (Engelse versie): 11 januari 2022
4

Star Wars: Tribute to Star Wars CoverAfgelopen maand verscheen de Engelstalige editie van Star Wars: Tribute to Star Wars, een boek waarin 45 prachtige kunstwerken van bekende mangakas – ‘mangaka’ betekent letterlijk tekenaar/kunstenaar van manga, waarin -ka staat voor tekenaar of kunstenaar – gebundeld zijn. Mensen die bekend zijn met manga zullen verschillende namen herkennen. Mensen met minder kennis van manga zullen geïntroduceerd worden aan een hoop verschillende stijlen en wellicht een nieuwe favoriete kunstenaar ontdekken.

Het 22 bij 30 cm grote boek is op zichzelf ook een kunstwerk, elke artiest krijgt twee pagina’s, waarin de rechter pagina geheel aan hun Star Wars artwork gewijd is, terwijl de linker pagina helemaal op de artiest zelf gericht is. Of artiesten, sommigen van hen werken in duo’s. Die linker pagina is minimalistisch en stijlvol opgemaakt om het artwork ernaast helemaal tot zijn recht te laten komen. 

C-3PO en de Ewoks - Chashiba Katase
C-3PO en de Ewoks – Chashiba Katase

Op de informatie pagina zien we de naam van de mangaka zowel in Kanji als in Latijns schrift. Daaronder krijgt de artiest zelf de ruimte voor een eigen tekst, dit zijn in veel gevallen herinneringen over de eerste keer dat deze artiesten met Star Wars in aanraking kwamen, wat de franchise voor ze betekent en hoe ze er door geïnspireerd zijn om in hun huidige vakgebied te gaan werken. Daarnaast is er ook een ’profiel’ kopje waarin we een korte samenvatting van de carrière van de betreffende mangaka krijgen. Zo leren we hier onder anderen hoe ze in de manga wereld begonnen zijn en welke prijzen ze in hun loopbaan gewonnen hebben. En verder krijgen we nog een overzicht van de bekendste projecten waar ze aan gewerkt hebben.

Battle of Hoth - Kotaro Sekine
Battle of Hoth – Kotaro Sekine

Het is dus meer dan enkel een kunst-boek, we leren in enkele zinnen vrij veel over deze succesvolle Japanse artiesten. Het is ook erg leuk om te zien hoe gevarieerd de groep is, van vrij jonge artiesten tot vakmensen die de tachtig jaar inmiddels gepasseerd zijn. Maar allen hebben ze gemeen dat ze verzot zijn op kunst en een diep respect voor Star Wars hebben.

De werken zelf zijn net zo gevarieerd als de mangakas, we springen van minimalistische en rustige prenten naar drukke en realistische platen. Van kinderlijke en humoristische tekeningen naar prenten met ontzettend veel emotie. Het varieert van digitale werken, naar handgetekende illustraties tot waterverf schilderingen. Er is voor ieder wat wils, en er zijn meerdere werken die ik zonder twijfel in groot formaat aan de muur zou hangen.

Rey en BB-8 - Yoko Nogiri
Rey en BB-8 – Yoko Nogiri

Net als Star Wars: Visions dat afgelopen jaar op Disney+ verscheen is Tribute to Star Wars een leuke manier om eenvoudig met niet-westerse kunststijlen in aanraking te komen. Star Wars door de ogen van Japanse kunstenaars bekijken is natuurlijk helemaal interessant omdat Star Wars in eerste instantie onder andere gebaseerd is op Japanse kunst en geschiedenis. Het is ook leuk om die cirkel helemaal rond te zien gaan in bijvoorbeeld de helm van Darth Vader. Die werd door Ralph McQuarrie op een Samurai Kabuto uit de Sengoku periode gebaseerd , en Nanahiko Takagi heeft hem in zijn contributie aan dit boek weer terug getransformeerd naar een helm uit de Kamakura periode.

Star Wars: Tribute to Star Wars is wat mij betreft een geweldige kennismakingsreis door de verschillende stijlen manga art dat erg leuk is om af en toe nog eens door te bladeren om de werken nogmaals te bewonderen. Is kunst of manga niet jouw ding, dan kun je dit boek beter links laten liggen, maar als het je een klein beetje interesseert zul je smullen van de werken die hier gebundeld zijn.

Met dank aan VIZ Media voor het beschikbaar stellen van Star Wars: Tribute to Star Wars voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!