Boekreview: Star Wars: Timelines

Star Wars: Timelines
Titel: Star Wars: Timelines
Auteur: Kristin Baver, Jason Fry, 
Cole Horton, Amy Richau en Clayton Sandell
Uitgever: DK
Publicatiedatum: 27 april 2023
5

Star Wars: TimelinesStar Wars: Timelines van auteurs Kristin Baver, Jason Fry, Cole Horton, Amy Richau en Clayton Sandell is een 335 pagina’s tellend meesterwerk dat ons meeneemt langs min of meer de gehele – op dit moment bekende – Star Wars tijdlijn. Van 25.000 jaar voor de slag om Yavin, tot na de slag om Exegol. Het boek is opgedeeld in de grote bekende tijdperken: Early History, The High Republic, The Fall of the Jedi, The Reign of the Empire, The Age of Rebellion, The New Republic en The Rise of the First Order.

Zoals de titel doet vermoeden is Star Wars: Timelines opgezet in tijdlijnen. Visueel loopt er een daadwerkelijke lijn van voor tot achter in het boek, soms recht van links naar rechts, soms in een kronkel, en soms met verschillende aftakkingen om gelijktijdige gebeurtenissen wat overzichtelijker weer te geven. Op de lijn worden gebeurtenissen aangestipt, in een blokje langs de lijn wordt de gebeurtenis beknopt uitgelicht, vaak met een begeleidende afbeelding. Gebeurtenissen variëren van grote en belangrijke dingen als de explosie van de eerste Death Star en de ”geboorte” van Kylo Ren, tot kleine dingen als Padawan Qort die zijn masker voor het eerst af doet, tot het gevecht van Cal Festus met de chirodactyl op Dathomir. 

[c. 100 BBY – 19 BBY] The Fall of the Jedi: An Overview.
[c. 100 BBY – 19 BBY] The Fall of the Jedi: An Overview.
Deze voorbeelden laten al zien dat het boek grote en kleine gebeurtenissen uit elk denkbare medium haalt, van de films en series, tot de boeken en comics, video games, mobile games en zelfs The Vow of Silver Dawn (het Chineestalige High Republic boek). Je kunt het zo gek niet bedenken of de auteurs hebben relevante en leuke informatie tevoorschijn gehaald en op de tijdlijn gezet. Naast beknopte beschrijvingen, denk een regel of drie, van de gebeurtenissen worden de pagina’s opgeleukt met afbeeldingen, we zien concept en promotie art, posters en screenshots voorbij komen. Maar alles is materiaal dat we al eens gezien hebben. 

[4 BBY] Growing Rebellion
[4 BBY] Growing Rebellion
Elke dubbele pagina is een stukje van de doorlopende tijdlijn, maar de gewone pagina’s worden ook af en toe onderbroken door spreads die een groter stuk van de tijdlijn pakken, maar hierop een enkel onderwerp bespreken. Zo is er een spread die de World Between Worlds uit Star Wars Rebels uit probeert te leggen, zien we de evolutie van schepen zoals de TIE Fighter, of wat abstractere tijdlijnen zoals een overzicht van de heerschappij van Palpatine. Ook komen er overzichten van de levens van personages als Obi-Wan Kenobi voorbij, of de gebeurtenissen rondom de plannen voor de Death Star, van de eerste ontwerpen door de Geonosians tot de analyse van de plannen voorafgaan aan de slag om Yavin. Door af en toe de focus op een specifiek onderwerp te leggen is er een leuke afwisseling, en hebben de auteurs de kans om dingen in het boek op te nemen die anders niet echt op een logische manier op de tijdlijn te plaatsen zijn, zoals de evolutie van Stormtrooper armor bijvoorbeeld.

[4 ABY] The Battle of Endor
[4 ABY] The Battle of Endor
Het visuele ontwerp van het boek is erg sterk. Elke spread is overzichtelijk, ondanks de grote hoeveelheid tekstblokjes, afbeeldingen en lijnen. De afwisseling tussen de gewone tijdlijn pagina’s die grotendeels dezelfde opmaak volgen, en de focus pagina’s die er allemaal anders uitzien zorgen er ook voor dat het in één oogopslag duidelijk is waar je naar kijkt. Ook de manier waarop de tijdlijn af en toe opgesplitst wordt om gelijktijdige evenementen duidelijker weer te geven is erg overzichtelijk en soms artistiek gedaan. Ook helpt het vrij grote formaat van 26 bij 31 centimeter maakt dat het allemaal goed leesbaar en overzichtelijk blijft.

Het enige minpunt aan dit boek – en dat is een minpunt dat elk boek van dit soort heeft – is dat het al voor het uitkomt niet meer compleet is. Hoewel er informatie over Phase II van The High Republic te vinden is, is die informatie maar schaars, over seizoen 3 van The Mandalorian en uiteraard Jedi: Survivor is zoals verwacht nog helemaal niets te vinden. Dat is iets waar je altijd mee zit, een boek als dit is nooit lang echt compleet, er komt zo vaak nieuw materiaal uit dat dat gewoon onmogelijk is. Maar ondanks dat hebben de auteurs hun uiterste best gedaan om zo veel mogelijk informatie een plekje op de tijdlijn te geven. Ik ben echt onder de indruk van hoeveel dingen ze in het boek hebben weten te verwerken. Er is echt voor iedereen wat wils te vinden, en menig lezer zal zich verbazen over de kleine obscure dingetjes die voorbij komen zweven.

[34 ABY] The Hosnian Cataclysm
[34 ABY] The Hosnian Cataclysm
Star Wars: Timelines is zonder twijfel het meest ambitieuze referentieboek van de afgelopen decennia, en een echte aanrader voor fans van dit soort informatie. Als je altijd al hebt willen weten wanneer precies Thrawn promoveerde naar Admiraal, wanneer Master Buck de Great Jedi Rumble Race organiseerde aan boord van Starlight Beacon, wanneer de Zillo Beast ook alweer een ravage in de straten van Coruscant achterliet of wanneer Kaz zijn eerste race vloog met de Aces van de Colossus; al die informatie is in dit prachtige boek te vinden. 

Star Wars: Timelines is vanaf 27 april overal te koop.

Met dank aan DK Books voor het voor het beschikbaar stellen van Star Wars: Timelines voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!