Boekreview: Star Wars: Jedi Artifacts

Star Wars: Jedi Artefacts Cover
Titel: Star Wars: Jedi Artefacts
Auteur: Harrison Tunggal
Publicatiedatum: 11 januari 2022
4

Star Wars: Jedi Artefacts CoverStar Wars: Jedi Artifacts van Harrison Tunggal is meer een verzameling schatten dan een boek, en vooral op jongere fans gericht. Insight Editions heeft een spectaculaire verzameling artefacten gecreëerd waar mening jonge lezer zich uitstekend mee zal vermaken. Het boek bestaat uit een harde kaft met één hele lange pagina die als een harmonica uitgevouwen kan worden. Het blad is dan opgedeeld in 13 pagina’s met op elke pagina een stukje geschiedenis van de Jedi. Van de High Republic tot aan The Rise of Skywalker. Elke pagina is voorzien van één of meerder prachtige illustraties uit datzelfde tijdperk. 

Maar dit is nog maar het begin van het boek, of eigenlijk is ”ervaring” een beter begrip. Naast de 13 pagina’s met geschiedenis zijn er namelijk een hoop artefacten en schatten in het boek verzameld. Je vindt losse boekjes met de Jedi Code of wijze uitspraken van bekende Jedi Masters, schematische tekeningen van lightsabers, een Jedi Order logo patch, sleutelhangers in de vorm van Ahsoka’s lightsabers, stickervellen om je eigen lightsaber mee samen te stellen er er is zelfs een foamboard model van een Jedi Vector te vinden dat je zelf in elkaar kunt zetten.

De informatie die in Jedi Artifacts te vinden is is niet heel spectaculair voor fans die al even meelopen, er worden geen nieuwe onthullingen gedaan en ook gaat Tunggal niet heel diep in op de genoemde materie. Het is meer bedoeld als een compact overzicht van de Jedi geschiedenis die we tot nu toe kennen, om de interesse van jonge lezers te wekken en ze een idee te geven voor waar ze wellicht meer over willen weten en welke verhalen ze kunnen gaan opsporen om dieper in een bepaald onderwerp te duiken.

Star Wars: Jedi Artefacts interne pagina's

De artefacten zijn erg leuk. De losse boekjes zijn allemaal vormgegeven alsof het echte teksten uit de Star Wars wereld zijn, compleet met een passage uit Obi-Wans dagboek, wat zowel in Aurebesh als Engels te lezen is. En wie wil er nou niet een van Ahsoka’s lightsabers aan z’n sleutelbos hebben hangen‽

Star Wars: Jedi Artefacts interne pagina's

Het is heel duidelijk dat Star Wars: Jedi Artifacts op jongere fans gericht is, volwassen lezers zullen er niet heel veel uithalen, maar een jonge ik had zich uren en uren met deze verzameling teksten en schatten kunnen vermaken. Voor kids met interesse in Star Wars is dit zeker een aanrader. Het is een uitstekende manier om op speelse wijze een idee te krijgen van hoe groot de Star Wars wereld is en wat er naast de films en series nog allemaal te ontdekken valt. Het boek is wel enkel in het Engels uitgegeven, wat het voor jonge kinderen misschien wat onhandig maakt, al is het ook een leuke bezigheid om samen te doen waarbij ouders de teksten voor hun kids kunnen vertalen.

Met dank aan Insight Editions voor het beschikbaar stellen van Star Wars: Jedi Artifacts voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!