Costumes Cover
Costumes Cover

Boekreview: Star Wars Costumes

4 Score
Score
Star Wars: CostumesTitel
Brandon AlingerAuteur
28 oktober 2014Releasedatum

Costumes CoverStar Wars Costumes van Brandon Alinger is het ultieme boek voor iedereen die alles wil weten over de kostuums van de eerste drie Star Wars films. Alinger vertelt in dit boek over bijna alle kostuums die we in de films zien. Niet alleen over hoe ze er uit zien, maar vooral, waarom dat zo is, wie ze ontworpen heeft, van welk materiaal ze gemaakt zijn en waar verschillende versiersels vandaan komen. Zo zijn de ronde insignes die we op de gespen en petten van de Imperials zien bijvoorbeeld een onderdeel uit een platenspeler.

Alinger introduceert ons niet alleen aan de ontwerpers, maar ook aan de teams die verantwoordelijk waren voor de daadwerkelijke fabricage van de kostuums. Zo zijn er ook hoofdstukken geweid aan de ”Plastic Boys” (het team dat verantwoordelijk was voor alle harde kostuumonderdelen, zoals helmen en harnassen) en de naaisters. We leren over alle aspecten van het ontwikkelen van de indrukwekkende en levensechte kostuums uit de Original Trilogy. Vaak krijgen we ook leuke anecdotes te horen, bijvoorbeeld over hoe heet het voor de acteurs in de Ewok kostuums was. Men zweette zo hevig in deze kostuums dat er gaten in de vingertoppen en in de voeten gemaakt zijn zodat het zweet het kostuum uit kon lopen!

Ook verteld Alinger waarom de helmen van de Scout Troopers een vizier hebben dat omhoog kan klappen. De acteurs in Stormtrooper pakken deden tussen de opnames door altijd hun helm af, zodat ze beter konden zien en het minder warm hadden. Maar George Lucas vond altijd dat het heel lang duurde voor alle troopers hun helmen weer op hadden wanneer hij weer wilde gaan filmen. De ontwerpers konden hier ergernis voor beide partijen wegnemen door de helmen een opklapbaar vizier te geven waardoor het veel comfortabeler was om tussen de opnames door de helmen op te houden.

Over Stormtroopers gesproken, een leuk weetje wat de klassieke helmen betreft, de oorspronkelijke sculpt voor de Stormtrooper helm is door Liz Moore gemaakt, terwijl zij op vakantie was in Nederland.

De originele Stromtrooper. De ioriginele sculpt van deze helm is in Nederland gemaakt.
De originele Stromtrooper. De ioriginele sculpt van deze helm is in Nederland gemaakt.

Naast de ontwerpen besteed Alinger ook tijd aan de gebruikte materialen, en ook hier komen leuke eigenaardigheden naar boven. Heb je wel eens goed naar de cape van Lando gekeken? De gouden binnenvoering van die cape is gemaakt van brokaatstof, met een herhalend patroon van grote draken er op. De stof is echter wel binnenstebuiten in de cape genaaid zodat de draken niet direct herkenbaar zijn, en omdat dit een uniek en mooi effect gaf.

In Costumes maakt Alinger ook weer eens duidelijk dat fans altijd en overal op teksten moeten letten die in Aurebesh geschreven zijn. Zo staat er op het Y-Wing pilotenvest in Return of the Jedi namelijk een inscriptie die leest ”Help. Wordt gevangen gehouden bij ILM”.

Bij de verschillende pilotenkostuums krijgen we ook een grote verzameling helmen te zien.
Bij de verschillende pilotenkostuums krijgen we ook een grote verzameling helmen te zien.

Naast de zeeën van informatie die Costumes ons geeft staat het boek natuurlijk boordevol met pagina vullende foto’s. Alle kostuums die besproken worden zijn in het archief van Lucasfilm tevoorschijn gehaald om professioneel gefotografeerd te worden. De kostuums zijn uitgestald op mannequins, waardoor ze goed te zien zijn. En veel onderdelen zijn ook los uitgestald om een beter beeld te geven van hoe alles in elkaar zit. Alleen de foto’s zelf zijn de aanschaf van het boek al meer dan waard.

Twee van de pagina's die aan Boba Fett geweid zijn.
Twee van de pagina’s die aan Boba Fett geweid zijn.

Mensen met interesse in deze stof zullen genieten van alle informatie en foto’s die Alinger in Star Wars Costumes The Original Trilogy verzameld heeft. Mensen met wat minder interesse in de achtergrond van de kostuums zullen niet veel uit dit boek kunnen halen. Cosplayers die opzoek zijn naar referentie materiaal voor hun eigen kostuums kunnen heel veel informatie opdoen, maar zullen wellicht wat teleurgesteld zijn dat niet alle kostuums van alle kanten te bewonderen zijn, maar dat zou het boek natuurlijk minimaal acht keer zo dik gemaakt hebben. Maar alle informatie over de gebruikte stoffen en kleuren is natuurlijk goud waard als je zelf je kostuum zo accuraat mogelijk wil maken.

Ik heb ontzettend van dit boek genoten en ik hoop ook van harte dat Alinger de kans krijgt om een zelfde boek ook voor de Prequel Trilogie te schrijven. En uiteraard mag hij dat van mij ook voor de Sequel Trilogie en alle overige komende films doen.

Zeker een aanrader voor liefhebbers.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!