Boekreview: Sideshow Presents: Capturing Archetypes: Vol 4.

Sideshow Presents: Capturing Archetypes Volume 4 Cover
Titel: Sideshow Presents: Capturing 
Archetypes: Volume 4
Auteur: Andrew Farago
Publicatiedatum: 16 november 2021
4

Sideshow Presents: Capturing Archetypes Volume 4 CoverTwee weken geleden had ik het over de Sideshow: Fine Art Prints reeks waarin Sideshow Collectables hun tweedimensionale muurdecoraties tentoonstelt. Deze keer kijk ik naar de Sideshow presents: Capturing Archetypes serie, waarin we kunnen genieten van het werk waar Sideshow Collectables groot mee geworden is: beelden en collectables.

De Capturing Archetypes serie is, zoals we van Insight Editions mogen verwachten, een prachtig boek met, zoals we van Sideshow Collectables mogen verwachten, geweldige foto’s van de meesterwerken waar Sideshow om bekend staat. De boeken zijn 34 x 24 cm groot en bevatten tientallen uitgelichte kunstwerken. Volume 4 uit de reeks omvat 280 pagina’s die 82 collectables uitlichten. Aan de omslag is al te zien hoeveel aandacht men aan de opmaak besteedt heeft. Op de omslag wordt een enkel beeld uitgelicht (zoals Thanos in Vol. 4 en Spider-Man in Vol. 3), waarbij de foto’s extra opvallend gemaakt zijn door het gebruik van reliëf en matte en glimmende afwerkingen. En om de foto’s op de omslag nog meer tot hun recht te laten komen heeft Insight Editions er zelfs voor gekozen om geen tekst voor en achter op het boek te drukken. De titel en beschrijving staan gedrukt op een losse, transparante extra omslag die je van het boek af kunt schuiven om de foto’s helemaal tot je te nemen.

The Child - Life Size Figure
The Child – Life Size Figure

Sommige collectables krijgen een enkele dubbele pagina met een beeldvullende foto van het werk, met daar overheen een citaat van het betreffende personage, maar de meeste beelden krijgen twee of meer dubbele pagina’s waarbij we getrakteerd worden op geweldige foto’s van het eindresultaat, maar ook op conceptschetsen en progressie foto’s van het betreffende beeld. We zien de Sideshow artiesten aan hun bureau’s met klei, 3D prints en airbrushes in de weer wat een mooi beeld geeft van wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een quarter scale Xenomorph Warrior uit de Alien franchise of een sixth scale Marvel actieheld als Wolverine.

The Child - Life Size Figure
The Child – Life Size Figure

Niet alleen de fotografie is van een hoog niveau, ook in de opmaak van het boek is veel energie gestoken, begeleidende teksten met beschrijvingen en ervaringen van de artiesten die aan de betreffende werken gewerkt hebben zijn vaak weergegeven in glimmend gouden blokken, omringd door conceptschetsen, terwijl sommige foto’s ongestoord een complete pagina of zelfs dubbele pagina mogen bezetten zonder dat er afleidende teksten de foto bederven.

Net als de Fine Art Prints serie is de Capturing Archetypes serie heel specifiek voor mensen die gek zijn op de beelden die Sideshow produceert, maar wellicht niet de ruimte of het budget hebben om ze thuis uit te kunnen stallen. En ook mensen die iets dieper in het proces achter de beelden willen duiken zullen smullen van de boeken in deze reeks. Al had ook deze reeks van mij op dat vlak nog wat dieper mogen gaan. De foto’s van de bureau’s waar de artiesten uren en uren spenderen zijn wat mij betreft ontzettend interessant. Ze bezig zien met specifieke gereedschappen, van kleine vijltjes tot vrij grote boren, en de verschillende onderdelen van een Premium Format Figure ongeverfd op een tafel zien liggen zal ik nooit niet interessant vinden.

Asajj Ventress - Mythos collection
Asajj Ventress – Mythos collection

Net als de Fine Art Prints serie omvat ook deze de verschillende franchises waar Sideshow aan werkt, we zien vooral Marvel en DC personages, met de nodige Court of the Dead, Alien, ThunderCats, He-Man en sprookjesfiguren. Met uiteraard ook verschillende spectaculaire Star Wars collectables. Vol 4 is iet wat licht op dat vlak, Vol 3 bevat wat meer Star Wars, maar als Star Wars het enige is dat je interesseert en je Marvel en DC figuren zonder aandacht zou overslaan dan is de Capturing Archetypes serie misschien niet echt jouw ding. In dat geval kan ik je wel het Star Wars: Collecting a Galaxy: The Art of Sideshow boek aanraden, wat zich volledig op Sideshow Star Wars werken richt.

Als de overige franchises je wel aanspreken en je net als ik altijd te porren bent voor behind the scenes informatie en foto’s, dan zal je smullen van de Sideshow presents: Capturing Archetypes serie. De boeken zijn leuk om in één keer helemaal door te nemen, maar het zijn ook echt boeken die je af en toe nog eens uit de kast pakt om willekeurig van wat foto’s te genieten. Het zijn ook boeken die  op de koffietafel kunnen leven om leuke gesprekken te starten met vrienden.

Met dank aan Insight Editions voor het beschikbaar stellen van Sideshow Presents: Capturing Archetypes Volume 4 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!