Boekreview: LEGO Star Wars Awesome Vehicles

LEGO Star Wars Awesome Vehicles Cover
Titel: LEGO Star Wars Awesome Vehicles
Auteur: Simon Hugo
Publicatiedatum: 24 mei 2022
3.5

LEGO Star Wars Awesome Vehicles CoverLEGO Star Wars Awesome Vehicles van Simon Hugo is een luchtig boek dat lezers – vooral kinderen – een mooi overzicht geeft van de verschillende soorten voertuigen die we in de Star Wars wereld tegenkomen. Het heeft heel veel weg van de, meer volwassen, Visual Guides die DK ook voor alle Star Wars films uitbrengt, maar wat beknopter, met meer humor, en zoals de titel doet vermoeden: met LEGO als uitgangspunt. 

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken voor éénpersoonsvoertuigen, iets grotere transportvoertuigen, nog grotere transportvoertuigen en gigantische slagschepen. Er komen in zo’n 80 pagina’s ruim 30 soorten schepen voorbij, van een A-Wing tot de Death Star. Elke dubbele pagina draait om één soort voertuig. We krijgen een grote foto van dat voertuig in LEGO vorm, waarbij om en over die foto heen verschillende onderdelen van het schip worden aangewezen en benoemd, zoals stabilisator vinnen, laserkanonnen, landingsgestel, etc. Er is een kleine beschrijving van het schip en waar het voor gebruikt kan worden, er is een overzichtje van belangrijke gevechten of gebeurtenissen waar dit type schip bij betrokken was, soms een overzicht met bekende piloten die in deze schepen gevlogen hebben, en uiteraard is er een dataoverzicht met informatie over de lengte, topsnelheid, aanwezige wapens, etc voor het schip. Naast de (in universe) feitelijke informatie zitten de pagina’s vol humoristische extra’s, zoals verkeersboetes voor te snel vliegen, reclamepamfletten die het schip proberen te verkopen, kortingskaarten voor wasbeurten en gebruikersrecensies. 

LEGO Star Wars Awesome - X-Wing Starfigters
LEGO Star Wars Awesome – X-Wing Starfigters – © DK / Lucasfilm

De rode draad die door LEGO Star Wars Awesome Vehicles loopt is Poe Dameron (die ook als mini fig meegeleverd wordt!), hij is onze gids in het boek, de lezer is in de markt voor een nieuw schip en Poe laat ons al deze types zien, en vertelt waarom dit type geschikt voor ons zou zijn, of waarom juist niet. Naast de introducerende tekst voor elk schip komt Poe ook op elke pagina tevoorschijn met een woordgrap of zogenoemde ”dad joke” over het schip.

LEGO Star Wars Awesome - Snowspeeders
Snowspeeders – © DK / Lucasfilm

Interessant is om te zien dat het LEGO gedeelte van dit boek alleen een visueel aspect is. Alle informatie die gedeeld wordt zijn ”in universe” feiten. De lengte van een T-65 X-Wing is 13,4 meter, en de topsnelheid die deze in atmosfeer kan halen is 1.050 kilometer per uur, etc. Er wordt geen melding gemaakt van LEGO setnummers, een hoeveelheid blokjes in de set, etc. Het boek is meer een manier om jonge lezers kennis te laten maken met informatieve Visual Guide style boeken maar met een visueel aspect dat ze in eerste instantie wellicht meer zal aantrekken dan de foto’s die we uit de Visual Guides gewend zijn.

LEGO Star Wars Awesome - Kylo Ren's Shuttle
Kylo Ren’s Shuttle – © DK / Lucasfilm

Als je opzoek bent naar een uitgebreide encyclopedie van Star Wars voertuigen en informatie hierover, dan is dit niet het boek waar je naar opzoek bent. Ook als je opzoek bent naar een uitgebreide LEGO encyclopedie is dit boek niet voor je weggelegd, als je echter jonge lezers wil introduceren aan dit soort informatieve boeken dan is LEGO Star Wars Awesome Vehicles daar uitstekend geschikt voor. Ook als je zelf graag naar mooie foto’s van LEGO sets kijkt en een goede woordspeling of dad-joke kunt waarderen is dit een boek dat niet in je collectie mag ontbreken. 

Als er iets is dat uit het lezen van dit boek duidelijk wordt, is dat Hugo en de editors die aan het boek gewerkt hebben ontzettend veel lol gehad hebben, en hoewel ik zelf niets nieuws geleerd heb uit het boek, kan ik niet anders zeggen dan dat ik me er uitstekend mee heb vermaakt.

Met dank aan DK voor het beschikbaar stellen van de audio versie van LEGO Star Wars Awesome Vehicles voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!