Boekreview: How to draw Star Wars

How to draw Star Wars Cover
Titel: How to draw Star Wars
Illustrators: Corekiyo en Akiko Mikado
Publicatiedatum: 12 januari 2022
3.5

How to draw Star Wars CoverMet How to draw Star Wars leer je precies dat, hoe je verschillende Star Wars personages, zoals Luke, R2-D2, Darth Vader en Yoda zelf kunt tekenen. Het is zeker geen lesboek waarmee je aan het einde van de rit de kennis en kunde hebt om de volgende Marvel Comic te gaan illustreren. Het is meer bedoeld om je te laten zien, en oefenen, hoe je de specifieke stijlen die getoond worden eenvoudig zelf met pen kunt natekenen op notitieboeken, boekenleggers of zelfs schoenen.

Het boek is opgedeeld in verschillende stijlen en moeilijkheidsgraden waarin de Japanse illustrators Corekiyo en Akiko Mikado van een flink aantal tekeningen laat zien hoe ze deze opgebouwd hebben. We zien meerdere stappen in de voortgang van een tekening om een idee te krijgen hoe je zelf het beste tewerk kunt gaan om de betreffende tekening na te tekenen. Daarnaast delen ze verschillende tips die je helpen bij het tekenen, of waarmee je een tekening je eigen draai kunt geven. 

R2-D2, Chewbacca, een Stormtrooper en Boba Fett in 'comic' stijl.
R2-D2, Chewbacca, een Stormtrooper en Boba Fett in ‘comic’ stijl.

Enkele van de tips die voorbij komen zijn bijvoorbeeld hoe je verschillende diktes pen kunt gebruiken voor grote vormen en details van een personage, of hoe je met slechts een klein aantal lijntjes van verschillende lengtes de illusie kunt wekken dat je getekende Chewbacca heel harig is. Je leert dat door simpelweg met proporties te spelen je illustratie een compleet andere uitstraling kan krijgen. Figuren waarbij het lichaam net zo hoog is als het hoofd wekken direct een schattig gevoel op, terwijl een figuur waarbij het lichaam 2 of 3 keer zo lang is als het hoofd juist veel sneller als realistisch opgevat wordt (al is een lichaam in realiteit gemiddeld 7 hoofdlengtes lang). Ook door simpelweg de paneellijnen op het lichaam van R2-D2 een tikje schuin te tekenen, in plaats van kaarsrecht, creëer je direct een speelse sfeer.

Ideeën voor objecten die je kunt opfleuren met je eigen toffe illustraties.
Ideeën voor objecten die je kunt opfleuren met je eigen toffe illustraties.

De illustrators geven een groot aantal voorbeelden in bijvoorbeeld een eenvoudige, een comic en een schattige tekenstijl, voor zowel personages als voertuigen. Ook verkennen ze meer abstracte vormen zoals silhouetten, logo’s en thema gebonden kunstwerkjes zoals bijvoorbeeld paaseieren en koekjes!

Door de aanwezige tekeningen zelf een aantal keer na te tekenen krijg je al snel een goed beeld van hoe een dergelijke illustratie opgebouwd is en welke elementen deze succesvol maken, waardoor je vanzelf kunt uitbreiden naar variaties op deze illustraties en daarna ook eenvoudig door kunt naar geheel eigen creaties. 

Patches en emblemen.
Patches en emblemen.

Zoals ik in het begin aangaf zal je door How to draw Star Wars een keer door te nemen geen werken produceren die niet van Ralph McQuarrie’s werk te onderscheiden zijn, maar je saaie notitieboeken, onderzetters of schoenen opfleuren met jouw eigen illustraties van personages uit een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan is natuurlijk ontzettend tof.

Vooral voor jonge aspirant kunstenaars zal dit een waardevol boek zijn waar ze veel inspiratie uit zullen halen. De wat meer gevorderde onder ons zullen er uiteraard wat minder uit halen, maar ook voor hen is het zeker een leuk boekje om eens door te nemen.

Luke en Leia door Roel
Luke en Leia door Roel

Ik kon het natuurlijk niet laten om zelf ook even een Apple Pencil ten hand genomen met bovenstaande illustratie als resultaat.

 Met dank aan VIZ Media voor het beschikbaar stellen van How to draw Star Wars voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!