Boekreview: Dawn of Rebellion

Dawn of Rebellion: The Visual Guide
Titel: Dawn of Rebellion: The Visual Guide
Auteur: Pablo Hidalgo en Emily Shkoukan
Publicatiedatum: 2 november 2023
4

Star Wars Dawn of Rebellion The Visual GuideStar Wars: Dawn of Rebellion: The Visual Guide van auteurs Pablo Hidalgo en Emily Shkoukani is het nieuwste deel in de Visual Guide/Dictionary serie van DK Publishing. Net als voorgaande delen worden de verhalen van de auteurs bijgestaan door een groot aantal foto’s, tekeningen en renders – zowel oud als nieuw – die van het geheel weer een prachtig werk maken dat je met gemak af en toe nog eens doorbladert. Anders aan dit deel in de reeks is dat het zich niet op een film focussed, maar op een tijdsperiode: van het in gang zetten van Order 66, tot het in handen krijgen van de bouwtekeningen van de Death Star: het ontstaan van de opstand.

Pablo en Emily begeleiden ons met zo’n 140 pagina’s door deze tijdsperiode en bespreken de belangrijkste gebeurtenissen en de algehele stand van zaken in het sterrenstelsel. We krijgen een overzicht van belangrijke spelers in de senaat, het leger, de Rebel Alliance, de onderwereld en vrije spelers die een rol hebben in het grotere geheel. Van een beschrijving van de leden van House Organa en hun rol in de Rebel Alliance, naar de Inquisitorius, de rebellen op Lothal, de verschillende misdaad syndicaten en de Partisans van Saw Gerrera. 

Leia Organa
Leia Organa

Pablo en Emily geven een mooi beeld van hoe het sterrenstelsel in deze periode in elkaar steekt en dat doen ze doormiddel van beeldmateriaal uit onder anderen Rogue One, Andor, Obi-Wan Kenobi, Rebels, Resistance en verschillende games en comics. Het is altijd leuk om zo veel verschillende mediums bij elkaar te zien! Star Wars is meer dan alleen de films, en dat laat dit boek heel goed zien. Het is niet zeldzaam dat er op één dubbele pagina zowel beelden uit een film, een video game, een animatieserie, een live action serie èn een comic tegelijk afgebeeld zijn om een aspect te illustreren!

Ferrix
Ferrix

Naast gebeurtenissen en personen zien we ook materiaal dat door beide kanten van het conflict gebruikt wordt. Zo krijgen we een overzicht van verschillende Stormtrooper varianten en schepen die door de Empire en Rebel Alliance gebruikt worden. Dit soort boeken staat altijd vol met kleine interessante en grappige weetjes, wist je bijvoorbeeld dat het Fortress Inquisitorius gebouwd is van steen dat van het nabijgelegen Mustafar afkomstig is? Of dat een Imperial I-class Star estroyer 1.600,52 meter lang is? Ja, die statistieken gaat tot centimeters nauwkeurig!

Net als alle andere Visual Guides heeft Dawn of Rebellion een relatief groot formaat, het ligt dus prettig in de hand en heeft flink wat ruimte op de pagina’s om foto’s goed tot hun recht te laten komen. Maar ook net als de andere delen in deze reeks trekt het papier vingerafdrukken aan alsof het daar speciaal voor ontwikkeld is! Het is dus geen goed idee om deze met een zak chips op de bank te lezen. Al zijn mijn witte archiefhandschoenen wellicht ook een tikkeltje overdreven …

Lothal Rebels
Lothal Rebels

Als je een fan bent van dit soort Visual Guides kun je deze editie niet aan je voorbij laten gaan, maar als dit soort boeken je niet heel erg interesseren kun je hem ook gerust overslaan. Hoewel we nieuwe feiten en weetjes voorgeschoteld krijgen, is niets baanbrekend in de Star Wars wereld en je zult niets missen als je dit boek niet leest. Maar net als alle andere Visual Guides is het een ontzettend leuk boek om af en toe eens door te bladeren en om herinneringen op te doen. Ik kwam meerdere referenties tegen uit series en boeken van jaren geleden die ik al bijna weer vergeten was!

Met dank aan DK Publishing voor het beschikbaar stellen van Dawn of Rebellion: The Visual Guide voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!