Boekreview: Chronicles of the Jedi

An Illustrated Guide to the Galaxy’s Golden Age

Chronicles of the Jedi
Titel: The High Republic: Chronicles of the Jedi: An Illustrated Guide to the Galaxy’s Golden Age
Auteur: Cole Horton
Illustraties: Yihyoung Li en Alberto Buscicchio
Publicatiedatum: 28 februari 2023
4.5

Star Wars: The High Republic: Chronicles of the JediThe High Republic: Chronicles of the Jedi: An Illustrated Guide to the Galaxy’s Golden Age van Cole Horton – met artwork van Yihyoung Li en Alberto Buscicchio – is een prachtige samenvatting van Phase I van The High Republic. Het boek is geschreven als een in-universe document dat wezens in het Star Wars sterrenstelsel een goed beeld moet geven van wie de Jedi op het moment van schrijven zijn, waar ze zich mee bezig houden, en welke problemen ze de afgelopen tijd meegemaakt hebben. Het boek is ergens tussen Phase I en Phase III (nee, niet tijdens Phase II) geschreven door Jedi Master Harli Cogra, en het vat heel fijn alle gebeurtenissen uit alle Phase I media samen, en geeft tegelijk wat achtergrond over de Jedi Order en de Republic op dit moment in de tijdlijn. Het is dus een perfecte opfrisser voor je Phase III in duikt.

Het boek is – zoals we van Insight Editions kunnen verwachten – weer prachtig vormgegeven, niet alleen de interne pagina’s zien er fraai uit, ook de omslag is indrukwekkend. De hardcover is uitgevoerd met een zwarte faux-lederen kaft, met goudkleurige elementen, en een prachtige afbeelding van een stel bekende Jedi aan boord van Starlight Beacon. Los van de titel op de rug is er op de omslag zelf geen tekst te vinden, wat het boek het gevoel geeft dat het daadwerkelijk een oud boekwerk is en niet een modern deel van een populaire franchise. Het is bijna zonde om dit boek na het lezen op de gebruikelijke manier in een boekenkast te steken en zelden meer te bekijken. 

Avar Kriss, Marshall of Starlight Beacon
Avar Kriss, Marshall of Starlight Beacon

Verder kom je in het boek ook weer enkele ongebruikelijke onderdelen tegen. Er is een uitvouwbare kaart van het bekende sterrenstelsel te vinden, maar ook zijn er een aantal losse pagina’s in het boek gelijmd. Zo kom je een gedeeltelijke brief tegen die op Dalna gevonden is na de veldslag daar. En ook is er een leaflet te vinden waar de tekst van een lied op staat dat tijdens de Republic Fair op Valo gezongen werd. Beide elementen zijn vormgegeven als half verbrandde en gescheurde stukken papier die ergens in de ravage gevonden zijn en door Master Cogra bewaard zijn in dit boekwerk, als extra herinnering aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich op deze plekken hebben plaatsgevonden. Voor het gemak van de lezer zijn deze teksten aan de ene kant van het papier in Aurebesh geschreven, maar staat er een Galactic Basic (ook wel bekend als Engels bij lezers in ons sterrenstelsel) versie op de achterkant.

The life of a Greatstorm apprentice meant being pushed off of tall buildings or having to calm a charging monster while the master stood back and observed. 

Jedi Master Cogra begint het boek met een uitleg van de Jedi Order, een introductie van belangrijke Jedi, zoals alle leden van de Jedi High Council, en een uitleg over de Force. Hij beschrijft hoe verschillende Jedi de Force ervaren, en dat gaat gepaard met een aantal indrukwekkende kunstwerken die dit illustreren. Zo zien we een portret van de Wookiee Padawan Burryaga, met onder hem een Wroshyr boom, omdat dit is hoe hij de Force voor zich ziet. Verder leidt Master Cogra ons door alle gebeurtenissen uit Phase I van The High Republic, geeft overal een korte maar duidelijke samenvatting van, en introduceert gaandeweg nieuwe personages die bij de verschillende gebeurtenissen betrokken waren. 

Farzala, Qort, Bibs, Lula and Zeen.
Farzala, Qort, Bibs, Lula and Zeen.

Het geheel is erg compleet, we zien de meeste belangrijke gebeurtenissen en personages uit de boeken, comics, manga’s en zelfs de VR game Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge voorbij komen. Wat ergens wel jammer is, is dat het een samenvatting van Phase I is, er komen uiteraard ook wat zaken uit Phase II aan bod, maar de focus ligt op Phase I. Als opfrisser naar Phase III is het een perfect boek, maar ik had het niet erg gevonden als we dit boek aan het einde van Phase III gekregen hadden, zodat Master Cogra ons een samenvatting van het totaalplaatje had kunnen geven. Maar wellicht dat we een tweede volume gaan zien dat Phase III voor ons samenvat. Daar zou ik persoonlijk ook geen bezwaar tegen hebben!

Recognizing our mistakes and doing better is the path of a Jedi.
– Vernestra Rwoh

Chronicles of the Jedi is een geweldig boek voor fans van The High Republic. Als je Phase I niet gelezen hebt zul je wat minder aan het boek hebben, maar het geeft ook dan een duidelijk beeld van de gebeurtenissen uit die periode. Als je benieuwd bent naar de High Republic, maar niet van plan bent alle boeken te lezen, is dit een uitstekende manier om toch een goed beeld te krijgen van wat er allemaal gebeurt is, zonder daadwerkelijk al het materiaal te hoeven lezen. Als je Phase I (en II) wel gelezen hebt en op het punt staat om aan Phase III te beginnen, dan is dit een geweldige manier om je geheugen even op te frissen voor je met het verhaal verder gaat. En als je altijd geniet van Star Wars artwork, dan is dit boek ook zeker de moeite waard. Het staat boordevol prachtig nieuw werk om van te genieten.

Wat mij betreft een echte aanrader dus!

Met dank aan Insight Editions voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Chronicles of the Jedi voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!