Boekreview: Battles that Changed the Galaxy

Battles that Changed the Galaxy Cover
Titel: Battles that Changed the Galaxy
Auteurs: Jason Fry, Cole Horton, Amy Ratcliffe, Chris Kempshall
Publicatiedatum: 28 oktober 2021
4

Battles that Changed the Galaxy CoverBattles that Changed the Galaxy is geschreven door Jason Fry (Star Wars: The Essential Atlas), Cole Horton (Star Wars: Book of Lists), Amy Ratcliffe (Star Wars: Women of the Galaxy) en nieuwkomer – en Eerste Wereld Oorlog historicus – Chris Kempshall (British, French and American Relations on the Western Front, 1914–1918).  Het boek is het beste te beschrijven als een historische ”in-universe” beschrijving van de grote veldslagen die zich in de Star Wars wereld afgespeeld hebben, van de eerste slag om Naboo, tot aan de slag bij Exegol. Het boek bespreekt de veldslagen door een samenvatting te geven van de gebeurtenissen, de tactieken uit te stippelen en aanwezige personages en voertuigen te bespreken.

Het boek is opgedeeld in vier delen, Battles of the Republic, Sparks of Rebellion, Galactic Civil War en First Order-Resistance War. Elk deel begint met een overzichtelijke tijdlijn van alle besproken veldslagen. Zo is het voor de lezer eenvoudig om te begrijpen in welke volgorde en tijdspanne de besproken evenementen plaatsvonden. Daarnaast is er ook een kaart van het sterrenstelsel te zien waarin de locaties van de gevechten aangegeven staan, maar ook welke gebieden in deze periode in handen van welke partijen waren. 

Battles that Changed the Galaxy - Raising Armies
Battles that Changed the Galaxy – Raising Armies

Dit is ook de eerste keer dat we de nieuwe jaaraanduiding zien die Lucasfilm wil gaan gebruiken. Tot dusver werd er gebruik gemaakt van x BBY (Before the Battle of Yavin) en x ABY (After the Battle of Yavin), waarbij het nulpunt dus het opblazen van de eerste Death Star is. In de nieuwe tijdsaanduiding BFE (Before the Formation of the Empire) en AFE (After the Formation of the Empire) gebruiken we de formatie van de Galactic Empire als nulpunt, wat een veel logischere opbouw is als je er vanuit de Star Wars wereld naar kijkt. En ook voor ons buiten die wereld maakt dat het visualiseren waar we ons precies op de tijdlijn bevinden wellicht wat eenvoudiger omdat nul nu de start van een tijdperk is en er niet middenin zit.

Battles that Changed the Galaxy bespreekt tientallen veldslagen die we voorbij hebben zien komen in films, series, boeken, comics en games, Van de slag om Naboo (The Phantom Menace), naar, Ryloth (The Clone Wars), Atollon (Star Wars: Rebels), Scarif (Rogue One), Mako-Ta (Star Wars (2015), Marvel), Sullust (Battlefront: Twilight Company), Endor (The Empire Strikes Back), Nadiri Dockyards (Star Wars: Squadrons), Castilon (Star Wars: Resistance), tot aan de slag om Exegol (The Rise of Skywalker). Kortom, min of meer elk noemenswaardige gevecht dat we in alle Star Wars media tegenkomen is in het boek vertegenwoordigd.

Battles that Changed the Galaxy - Utapau
Battles that Changed the Galaxy – Utapau

We krijgen uitgebreidere beschrijvingen van veldslagen waar we tot dusver maar weinig informatie over hadden. We zien bijvoorbeeld in Revenge of the Sith, tijdens Order 66, Jedi Master Aayla Secura, op Felucia, onceremonieel neergeschoten worden door Commander Bly en de Clone Troopers van het 327th Star Corps. Maar in dit boek leren we dat zij op Felucia waren om Shu Mai – President van de Commerce Guild en Separatist Councillid – op te sporen en gevangen te nemen, omdat zij Ormo Hyn – een familielid van de leider van de planeet – ontvoerd had, in de hoop Felucia te dwingen zich bij de Separatisten aan te sluiten. Maar er komen ook kleine noemenswaardigheden voorbei zoals het feit dat Echo Base zo genoemd is vanwege de echo’s in de gangen van de basis. Of dat de shield generator van die basis kwetsbaar buiten stond omdat hij teveel warmte genereerde om binnen in de basis te plaatsen. De verslagen Battledroids en voertuigen van de Trade Federation die made slag om Naboo achterbleven zijn omgesmolten en als grondstof gebruikt voor kunstwerken. En de micro-ster die achterbleef na de vernietiging van Starkiller base is ‘Solo’ genoemd, als eerbetoon aan de gevallen rebel.

Sommige veldslagen bevatten pagina grote kaarten die het slagveld laten zien, met markeringen die visualiseren waar troepen, voertuigen en doelen zich bevinden en hoe die zich gedurende het gevecht verplaatst hebben. Dit geeft voor, bijvoorbeeld, de slagen om Scarif en Exegol een veel duidelijker beeld van wat er precies gaande was dan we in de films kregen.

Battles that Changed the Galaxy - Mutiny at Mon Cala
Battles that Changed the Galaxy – Mutiny at Mon Cala

De beschrijvingen bevatten ook info blokken over wie er aan beide kanten van het conflict de leiding had en wat hun strategie en doel was. Ook zijn er info blokken die aangeven welke verliezen de partijen geleden hebben om een nog completer beeld te krijgen van de schaal van de conflicten.

Los van beschrijvingen van veldslagen komen er ook pagina’s voorbij met algemene informatie over de spionage praktijken of uniformen van verschillende partijen. Ook is er een stuk gewijd aan de demilitarisatie van de New Republic, nadat zij de Empire ten val brachten. En we krijgen wat meer informatie over de opbouw van de First en Final Orders, hoe overblijfselen van de Empire vluchtte om deze partijen op te zetten en hoe ze aan nieuwe manschappen kwamen, en dergelijke.

Battles that Changed the Galaxy - Mandalore
Battles that Changed the Galaxy – Mandalore

Het is een erg interessant boek voor iedereen die iets meer over de veldslagen wil weten dan enkel de fragmenten die we in de films en series voorbij zien komen. Maar verwacht geen overzicht dat per minuut de stappen van elke soldaat illustreert. We krijgen meer achtergrond die het een en ander duidelijker en logischer maakt en in sommige gevallen brengt het een hoop kleine puzzelstukjes bij elkaar. Van de slag om Jakku hebben we bijvoorbeeld in verschillende boeken en games kleine stukjes gezien, of herinneringen mee gekregen, Battles that Changed the Galaxy is de eerste keer dat we een totaalplaatje van het conflict krijgen.

Het boek is erg prettig geschreven, alle teksten lezen makkelijk weg en zijn in korte blokjes opgedeeld zodat je makkelijk alles tot je kan nemen. Elke dubbele pagina staat op zichzelf, je hoeft niet eerst 4 pagina’s hoofdtekst te lezen voor je terug kan gaan om alle bijschriften bij afbeeldingen te lezen, bijvoorbeeld. En ondanks dat het boek vier auteurs heeft, merk je daar aan de tekst weinig van, alles heeft eenzelfde stem en leest alsof het één geheel is.

Battles that Changed the Galaxy - Sparks of Rebellion
Battles that Changed the Galaxy – Sparks of Rebellion

Zoals we van DK boeken mogen verwachten ziet het er visueel ook prachtig uit, het 26 x 31cm grote boek staat boordevol afbeeldingen, hoewel het op de kaarten na helaas geen nieuw artwork is, het zijn fragmenten uit de films, series, games en comics. Wel zijn deze vaak op een interessante manier weergegeven, wegvagende achtergronden en uitgesneden onderwerpen die helder blijven, of buiten de kaders van de afbeelding uitsteken, etc. Het is oprecht een prachtig boek om te zien.

Als je enige interesse hebt in oorlogvoering, fictief of niet, dan is dit een boek waar je van zult smullen, de tactieken uitgeschreven – en soms uitgetekend – zien geeft deze momenten in de verder bekende verhalen veel meer vorm. En het is een uitstekend naslagwerk om eenvoudig nog eens terug te kijken waar een veldslag ook alweer om draaide en hoe deze zich uitspeelde.

De natuur van dit soort boeken is wel dat ze nooit compleet blijven, ik verwacht over een aantal jaar wel een herziene en bijgewerkte editie te zien verschijnen, maar dat neemt niet weg dat de huidige versie een geweldige aanvulling op menig verzameling zal zijn.

Met dank aan DK voor het beschikbaar stellen van Battles that Changed the Galaxy voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!