Thrawn Cover

Boekreview: Thrawn

4.5 Score
Score
ThrawnTitel
Timothy ZahnAuteur
11 april 2017Releasedatum

Thrawn CoverMitth’raw’nuruodo, of ”Thrawn” is al tijden één van mijn favoriete Legends personages. Op Celebration Londen was ik dan zoals vele andere fans om me heen razend enthousiast toen Dave Filoni aankondigde dat Thrawn terug zou keren in de Star Wars wereld en zijn opwachting ging maken in Rebels. En ik sprong bijna van mijn stoel toen er een videoboodschap van Timothy Zahn op het grote scherm verscheen waarin hij ons vertelde dat hij een nieuw boek over de bekende Chiss ging schrijven, nee niet ging schrijven, dat hij daar al mee bezig was! Sinds die middag kijk ik al uit naar de dag dat ik dit boek in mijn bezit zou hebben en meneer Zahn stelt zoals verwacht zeker niet teleur!

Zahn’s Thrawn verteld ons hoe de Chiss als één van de weinige aliens in de Imperial Navi terecht gekomen is en hoe hij zich in een vrij rap tempo omhoog gewerkt heeft naar de rang van Grand Admiral. Thrawn is een Chiss, een alien ras dat buiten de verkende gebieden van het sterrenstelsel leeft en voor de inwoners van de Empire onbekend is. Thrawn is door zijn soortgenoten verbannen en bevindt zich op een onbewoonde planeet aan de rand van het sterrenstelsel, waar hij per toeval door Imperials gevonden wordt. Hij schakelt in zijn eentje op een vernuftige manier een stel soldaten uit en weet aan boord van hun schip te sluipen waar hij uiteindelijk gevangen genomen wordt. Hij wordt voorgeleid aan Palpatine die ziet dat Thrawn erg slim is en een briljante tactische geest heeft. Palpatine besluit dat het een goed idee is om Thrawn een plek in de Imperial Navi te geven en stuurt hem samen met kadet Eli Vanto naar de academy op Coruscant om zich bekend te maken met de gang van zaken. Eli dient als vertaler en assistent, omdat Thrawn nog niet honderd procent vloeiend is in Galactic Basic. Samen doorlopen zij de academy en zien we ze gedurende het boek de militaire ladder beklimmen.

Naast het verhaal van Thrawn en Eli volgen we afwisselend ook de avonturen van Arihnda Pryce, die we in Rebels al leerde kennen als de Gouverneur van Lothal. Arihnda was in het bezit van een mijn op Lothal die door de Empire overgenomen werd. Ze verhuist naar Coruscant en probeert een nieuw leven op te bouwen maar wordt door verschillende hoogstaande politici gebruikt en verworpen. Tot ze de mogelijkheid ziet om zelf hogerop te komen en deze met beide handen grijpt. Gedurende het boek zien we hoe ze zich uiteindelijk opwerkt naar Gouverneur van Lothal en gedurende haar carrière in aanraking komt met Thrawn en andere hoogstaande Imperials.

In de Legends boeken was Thrawn een geweldige vijand voor onze helden, hij kon niets met de Force, maar hij was zo slim dat hij gevaarlijker was dan menig Dark Side user. Ook in het nieuwe canon is Thrawn een meesterlijke tacticus die zijn vijanden grondig bestudeerd en ze zo eenvoudig maar grondig mogelijk weet te verslaan. In Rebels zien we vooral dat Thrawn veel weet en anticipeert, maar het is vrij onduidelijk hoe en waarom hij de beweegredenen van zijn vijanden feilloos lijkt aan te voelen. In dit boek krijgen we echter een goed beeld van zijn werkwijze. Bij min of meer elke interactie die Thrawn met vriend en vijand heeft zien we niet alleen de gesprekken, maar krijgen we ook een kijkje door de ogen van Thrawn. Zo leren we dat hij elke beweging, verandering van stemtoon, en zelfs gezichtswarmte opmerkt en interpreteert. Hij heeft zo erg veel weg van Sherlock Holmes, waarbij Eli regelmatig, net als Watson, dient als klankbord om ideeën en theorieën mee te delen en verwerken.

Ook krijgen we aan het begin van elk hoofdstuk een aantal alinea’s wijsheid van Thrawn. Hij deelt zijn visie en ervaring over krijgers, oorlogvoering en interacties met anderen. Dit alles geeft een geweldig beeld van deze briljante geest en maken het personage in Rebels een stuk geloofwaardiger.

Het verhaal van Pryce is minder spectaculair, maar bevat veel meer emotie en slaagt er in om het personage vele malen meer diepgang te geven dan in Rebels het geval was. Gedurende het boek kreeg ik veel meer respect voor haar en werd zelfs verrast door haar laatste acties in het boek.

Gaandeweg krijgen we ook wat hints over wat er zich, naast de Chiss, nog meer buiten het bekende sterrenstelsel bevindt. En ik ben heel benieuwd om te zien wat we daar later nog van terug gaan zien.

Een minpuntje vond ik de aanwezigheid van Anakin en Darth Vader. In het Excerpt dat enige tijd geleden op internet gedeeld werdt leerden we dat Anakin en Thrawn elkaar tijdens de Clone Wars ontmoet zouden hebben! Maar deze excerpt leek meer bedoeld om lezers te lokken dan dat het onderdeel was van het verhaal. De relatie tussen Anakin en Thrawn komt verder nagenoeg niet meer naar boven. Ik was, en ben, ontzettend benieuwd naar het verhaal achter deze onthulling en hoop dat we hier later meer over te weten zullen komen.

De schrijfstijl van Zahn is erg prettig, hij deelt een hoop informatie maar weet het verhaal op een vrij rap tempo te laten verlopen, hoewel het tempo af en toe wel even wegzakt, om vervolgens toch vrij snel weer opgevoerd te worden. Waar Zahn een meester is in het vertolken van gesprekken en de spanning en nuance die hier bij horen, is hij wat minder goed in het vertolken van ruimtegevechten, daar was wat minder spanning en helaas waren deze wat moeilijk te visualiseren, maar gelukkig is dat niet waar het boek om draait. Het hele boek leest vrij vlot weg en hoewel er aardig wat tijd verstrijkt en we vrij veel informatie krijgen wacht ik vol verwachting op meer. Thrawn is nog net zo enigmatisch als in de Legends boeken maar Zahn is er wel in geslaagd om een nog betere versie van de Grand Admiral neer te zetten. Een versie die geloofwaardiger uit de verf komt en beter te begrijpen is dan voorheen, zonder mysterie kwijt te raken.

Ik sprong in Londen bijna van mijn stoel, en Zahn heeft me zeker niet teleur gesteld.

 

Met dank aan Century Books voor het beschikbaar stellen van Thrawn voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!