Boekreview: Thrawn: Lesser Evil

Thrawn Ascendancy: Lesser Evil Cover
Titel: Thrawn Ascendancy: Lesser Evil
Auteur: Timothy Zahn
Publicatiedatum: 16 november 2021
4

Thrawn Ascendancy: Lesser Evil CoverThrawn Ascendancy: Lesser Evil is het derde en laatste deel in de Thrawn: Ascendancy trilogie van Timothy Zahn. Het sluit het verhaal uit deze trilogie grotendeels af, maar laat nog een hoop vragen open waar we hopelijk in latere boeken antwoord op gaan krijgen. Wel geeft het antwoord op de vraag wat Thrawn gedaan heeft om verbannen te worden naar Lesser Space, het stuk van het sterrenstelsel waar de overige Star Wars verhalen zich afspelen. In Star Wars: Thrawn werd Mitth’raw’nuruodo door Eli Vanto op een verlaten planeet gevonden, waar hij enige tijd eerder naartoe verbannen was. Tot dusver in de Ascendancy trilogie leek een dergelijke straf onwaarschijnlijk, maar in Lesser Evil zien we de gebeurtenissen uitspelen die tot die verbanning leiden, en daarmee wordt Thrawn’s verhaal in beide trilogieën prima aan elkaar verbonden. Ook duikt Zahn wat dieper in de geschiedenis van de Chiss en krijgen we wat informatie over waarom Csilla zo’n onbehagelijke planeet is.

Net als in de eerdere twee boeken is Thrawn niet zozeer de hoofdpersoon in het boek, personages als Thalias, Ch’ri, Ar’alani en Thrufian zijn veel meer aanwezig en elk van hen groeit nog verder naar een volwaardig personage dan voorheen. Het lijkt er ook op dat we vooral Thalias en Chi’ri, alsook een nieuw personage, dat in Lesser Evil geïntroduceerd wordt, in toekomstige boeken, met of zonder Thrawn, gaan terugzien.

Het is al even duidelijk dat Jixtus de echte vijand van deze trilogie is die achter de schermen bezig is om verschillende Chiss families tegen elkaar op te zetten om de regering te ondermijnen en de Chiss richting een burgeroorlog te duwen. Jixtus heeft in Lesser Evil een vrij grote rol maar is nog net zo mysterieus als voorheen. We weten dat hij een Grysk is, maar hoe hij en de Grysk eruitzien blijft onbesproken. De afsluiting van de trilogie leek een perfect moment om meer licht op de Grysk te werpen, maar het lijkt er op dat we die in een later stadium nog terug gaan zien en we tot die tijd met vragen zullen blijven zitten.

Nu we al flink wat tijd in de Chiss Ascendancy hebben doorgebracht gaat Zahn er vanuit dat we redelijk bekend zijn met de familie, politieke, en militaire structuren van de Chiss en hij besteedt dus minder aandacht aan uitleg, wat het boek wat meer tempo geeft dan de twee voorgangers. Maar de (familie)politiek speelt een nog net zo grote rol.

Lesser Evil bevat net als de voorgaande Thrawn boeken natuurlijk de nodige ruimtegevechten, al zijn ze wat minder aanwezig. Maar fans van dit soort gevechten zullen weer smullen van de unieke tactieken die voorbij komen. Ook de politieke gevechten binnen de Chiss spelen weer een flinke rol, maar beide aspecten liggen wat meer op de achtergrond deze keer, terwijl persoonlijke ontwikkelingen en ontdekkingen, van Thrawn en andere personages, een grotere rol spelen dan voorheen.

Zoals verwacht zijn de ”Memories” hoofdstukken ook weer terug, ook deze keer blikken ze weer terug op Thrawn’s leven, maar richten zich op een enkel verhaal en de relatie tussen Thrawn en zijn ”broer” Thrass. Deze hoofdstukken hebben niet heel veel impact op het hoofdverhaal, maar ze slagen er uitstekend in om Thrawn wat meer menselijkheid te geven en ze zijn wat mij betreft hoogtepunten in het boek.

De Audible versie van het boek is weer ingesproken door Marc Thompson die weer een geweldige prestatie levert. Hij speel nog meer met accenten dan voorheen om de grote hoeveelheid personages makkelijk van elkaar te kunnen onderscheiden. Eén van de stemmen was een wat afleidende imitatie van Zapp Brannigan uit Futurama, maar los daarvan valt er niets aan te merken op Thompsons vertolking van de vele unieke personages in het boek. Zoals gebruikelijk wordt de tekst weer vergezeld door een grote hoeveelheid subtiele geluidseffecten en achtergrondmuziek die het geheel veel sfeer geven en helpen het 23 uur en 13 minuten(!) durende verhaal genoeg pit te geven om je aandacht er makkelijk bij te kunnen houden. De audio versie van het boek is een perfecte manier om het verhaal in de auto, tijdens wandelingen, klusjes in huis of tijdens het werk te beleven. Maar ook als je wat moeite hebt om de personages uit elkaar te houden. De vele, vrij ingewikkelde namen, zijn een uitdaging om netjes op een rijtje te houden, maar doordat alle personages van Thompson een unieke stem krijgen is dat wat makkelijker.

Mensen die van de eerdere Thrawn boeken genoten hebben zullen zich ook met Lesser Evil weer goed vermaken. Maar als de eerdere boeken je niet konden bekoren zal ook Lesser Evil geen favoriet voor je zijn. Gelukkig is deze trilogie geen  verplichte kost om Thrawn’s verhaal in Star Wars: Rebels, en wellicht komende verhalen, te begrijpen. De extra achtergrondinformatie over Thrawn is precies dat, extra. Het is dan ook prima om Lesser Evil of de hele Thrawn: Ascendancy trilogie over te slaan als het Thrawn personage je niet interesseert, maar als je opzoek bent naar een diepe duik in een voorheen onbekend alien ras, met een rijke cultuur en politieke diepgang, en als je geniet van strategische ruimtegevechten dan is deze trilogie helemaal jouw ding.

Met dank aan Del Rey en Audible voor het beschikbaar stellen van Thrawn Ascendancy: Lesser Evil voor deze review.

Hardcover
E-boek
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!