Boekreview: Thrawn: Greater Good

Thrawn Greater Good Cover
Titel: Thrawn: Greater Good
Auteur: Timothy Zahn
Publicatiedatum: 27 april 2021
4

Thrawn Greater Good CoverThrawn Ascendancy: Greater Good is het tweede deel in de Thrawn Ascendancy trilogie van Timothy Zahn. Het boek pakt het verhaal op waar deel één, Thrawn Ascendancy: Chaos Rising, eindigde. Thrawn heeft Yiv the Benevolent verslagen en de Chiss zijn de laatste basissen van de Nikardun aan het opruimen terwijl een grotere vijand druk bezig is de Chiss samenleving te infiltreren.

Thrawn komt de groep vluchtelingen uit het vorige boek tegen en leert dat de groep er bijna klaar voor is om zichzelf van het leven te beroven. Ze zijn er min of meer zeker van dat de rest van hun volk gesneuveld is en het enige nuttige dat zij zelf nog kunnen doen is ”één worden met het beyond” en daarmee de planeet genezen en herstellen, zodat een nieuw ras er in de toekomst hun thuis van kan maken. Thrawn vindt dat uiteraard wat drastisch en start een expeditie naar hun planeet om te zien of er overlevenden zijn en of de planeet nog bewoonbaar is, in de hoop zo de groep vluchtelingen van de dood te redden.

Opvallend genoeg is Thrawn in dit Thrawn-boek niet de hoofdpersoon. Hij is zeker aanwezig, maar hij, Thalias, de Sky-walker Che’ri en de bemanning van de Springhawk spelen deze keer meer een bijrol en we zien Thrawns aanwezigheid vooral vanuit het perspectief van andere personages. Geen innerlijke dialogen en analyses deze keer. Admiral Ar’alani is ook weer van de partij, zij heeft met haar schip de Vigilant het gezag over de opruimmissie rondom de overblijfselen van de Nikardun. Een grotere rol is weggelegd voor Senior Captain Xodlak’in’daro, of Lakinda, en haar bemanning aan boord van de Grayshrike. Zij wordt door haar familie teruggeroepen van de Nikardun missie om een opdracht uit te voeren die de Xodlak familie weer in een hoger aanzien zou moeten zetten.

Net als in Chaos Rising maakt Zahn ook hier weer gebruik van ”memories” hoofdstukken. Hoofdstukken die zich een stukje in het verleden afspelen en langzaamaan naar het begin van dit boek toewerken. Zahn weet twee verhalen die in eerste instantie compleet los van elkaar lijken te staan uitstekend samen te brengen zodat de lezer langzaamaan een mysterie kan ontrafelen.

Zoals gezegd is Thrawn niet de hoofdpersoon in dit boek, dat zijn Lakinda en de personages in de memories hoofdstukken en dat is wat mij betreft een goede zet geweest. In de memories hoofdstukken zien we een hele andere kant van de Chiss Ascendancy dan we tot nu toe gezien hebben. Geen militaire of politieke spektakels, maar gewone plattelandsmensen die hun leven leiden en in een ongebruikelijke situatie terecht komen. Het verhaal van Lakinda geeft ook een goed beeld van een ”gewone” Chiss. Iemand die slim en gemotiveerd is om zich omhoog te werken in de militaire hiërarchie, maar niet een ongekend tactisch genie is zoals Thrawn. Als er iets is waar dit boek in slaagt is dat het punt maken dat Thrawn’s genie ook onder de Chiss uitzonderlijk is. Lakinda is wat mij betreft tot dusver het interessantste personage in deze trilogie, al ligt Thalias niet ver achter haar, en ik ben benieuwd waar haar verhaal verder naartoe gaat.

In Chaos Rising besteedde Zahn, begrijpelijk, vrij veel tijd aan het uitleggen van de Chiss samenleving en politieke en familiestructuur. De naamvoering en gebruiken van de Chiss. Met al deze informatie al in het achterhoofd kan Greater Good zich meer op het verhaal richten, en door Thrawn zelf voornamelijk op een zijspoor te zetten was er ruimte voor een intrigerend verhaal dat tal van vragen oproept. Zahn legt zoals we van hem gewend zijn overal weer onopvallend puzzelstukjes neer die later allemaal op hun plek vallen, maar nu is het meer aan de lezer zelf om ze naar hun plek te schuiven.

En één van de grootste vragen is het einde, de opzet naar Thrawn Ascendancy: Lesser Evil is onverwacht en laat de lezer met een groot vraagteken achter. Ik ben heel benieuwd hoe dat aanstaande november gaat uitpakken in de ontknoping van de Ascendancy trilogie.

De Audible versie van het boek is weer ingesproken door Marc Thompson die met de grote hoeveelheid personages helemaal los gaat met stemmen. Thompson is erg goed in het creëren van unieke stemmen die allemaal geloofwaardig en authentiek overkomen. En omdat we grotere hoeveelheden Chiss uit dezelfde families zien is het leuk om te horen hoe hij de verschillende families verschillende accenten geeft. Met een looptijd van 16 uur en 17 minuten is dit het op één na langste Thrawn audioboek (achter Thrawn, 2017), maar dankzij Thompson vliegt het in een mum van tijd voorbij. 

Wat mij betreft is Thrawn Ascendancy: Greater Good zeker een aanrader, ook als je minder fan van Thrawn bent, al zul je Chaos Rising uiteraard gelezen moeten hebben om helemaal te snappen waar Greater Good over gaat.

Met dank aan Del Rey voor het beschikbaar stellen van Thrawn Ascendancy: Greater Good en Audible voor het beschikbaar stellen van het audioboek voor deze review.

Hardcover
E-boek
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!