The Princess Diarist is opgedeeld in drie delen. In het begin vertelt Carrie over haar jeugd. Hoe het was om op te groeien als de dochter van de wereldberoemde Debbie Reynolds en Eddie Fisher. Carrie vertelt over haar eerste filmrol in Shampoo. Dat ze naar Londen verhuisde om daar aan de Central School of Speech and Drama te gaan studeren en hoe ze daar mee stopte toen ze de rol van Princess Leia in Star Wars kreeg. In dit eerste deel van het boek wordt goed duidelijk dat Carrie niet de makkelijkste jeugd gehad heeft en dat showbizz niet iets is dat haar echt aansprak. Maar door een samenloop van omstandigheden, keuzes en gebeurtenissen is zij toch, net als haar ouders, die kant op gegaan. In dit eerste deel van het boek komt ook de affaire tussen haar en Harrison Ford, die op dat moment getrouwd was en twee kinderen had, aan het licht. Carrie vertelt hoe zij en Harrison na een verjaardagsfeest met collega’s, samen in een taxi richting haar appartement vertrokken zijn, en hoe ze sindsdien elk weekend samen doorbrachten. Carrie blijft wel netjes en doet niet uit de doeken wat ze samen allemaal uitgespookt hebben, maar duidelijk is dat ze tot het einde van de filmopnames min of meer elk weekend samen waren.
Het tweede deel van het boek bestaat in zijn geheel uit stukken uit het dagboek dat Carrie bijhield gedurende de opnames van de eerste Star Wars film. Ze deelt een grote selectie gedichten, hersenspinsels en uitlatingen over de situatie tussen haar en Harrison. Uit deze teksten blijkt wel dat Carrie ook op 19 jarige leeftijd al als geen ander met woorden kon spelen. Vele van de stukjes tekst stralen ontzettend veel emotie uit en geven een kijkje in de geest van een jonge vrouw die het niet altijd even makkelijk leek te hebben en veel met zichzelf in de knoop lag.
In het derde gedeelte van het boek kijkt de inmiddels zestigjarige Carrie terug op haar leven als Princess Leia, niet zozeer gedurende de opnames va de films, maar vooral op haar leven daarna, de conventies die ze bezocht, en dan vooral de mensen die ze daar ontmoette. Zo krijgen we een aantal vrij lange stukken waarin Carrie generieke interacties met fans beschrijft die op conventies aan haar tafel komen voor een handtekening en een foto. Hoewel sommige mensen deze teksten wellicht opvatten als denigrerend en arrogant, laten ze naar mijn mening en ervaring juist goed zien waar een celebrity op een dergelijk evenement voortdurend mee te maken krijgt. Fans die haar kennen alsof ze hun beste vriendin is en hele verhalen afsteken, waar Carrie zelf maar weinig mee kan. Het is best interessant om te zien hoe dergelijke interacties aan de andere kant van de tafel overkomen.
Hoewel Carrie ook een klein beetje vertelt over het terugkeren naar het Star Wars universum in de sequel trilogie, had ik daar graag nog veel meer over willen lezen.
Het boek werd op de markt gezet als het verloren dagboek dat Carrie schreef tijdens de opnames van Star Wars. Bij het lezen blijkt al snel dat dit dagboek meer een bijzaak is, het voornaamste doel van het boek lijkt het eindelijk naar buiten brengen van de affaire die Carrie en Harrison hadden. Iets waar al lang over gespeculeerd werd, maar wat nu eindelijk zwart op wit staat. Zoals gezegd heeft Carrie dit wel smaakvol gedaan en is het geen sensationele vertelling. Carrie leek de waarheid eindelijk zonder al te veel poespas op tafel te willen leggen. En daar heeft ze met The Princess Diarist een goede manier mee gevonden.
Hoewel ik aan het boek begon met de verwachting iets meer over het dagelijkse leven op de set van Star Wars te lezen, ben ik zeker niet teleurgesteld over wat Carrie met ons deelt. Zoals we van eerder werk van Carrie gewend zijn leest dit boek heel fijn weg. Hoewel Carrie vrij poëtisch schrijft, schrijft ze wel alsof ze haar verhaal aan iemand die tegenover haar op de bank zit vertelt, en je kan als lezer niet anders dan Carries stem voortdurend in je hoofd horen bij het lezen van dit boek. En dat effect wordt nog eens vele malen versterkt met de audio versie van The Princess Diarist, deze wordt namelijk door Carrie en haar dochter Billie voorgelezen.
Dit boek is voor alle fans van Carrie zeker een aanrader. Wie meer Star Wars zoekt dan Carrie kan beter de ’Making of…’ boeken van J.W. Rinzler opzoeken. Maar wie een kijkje in de gedachten van deze geweldige en humoristische vrouw wil, mag dit boek zeker niet missen.