Boekreview: The Princess and the Scoundrel

The Princess and the Scoundrel Cover
Titel: Star Wars: The Princess and the Scoundrel
Auteur: Beth Revis
Uitgever: Del Rey
Publicatiedatum: 16 augustus 2022
3.5

The Princess and the Scoundrel CoverThe Princess and the Scoundrel van auteur Beth Revis speelt zich direct na Return of the Jedi af. We zien de rebellen feesten en bijkomen na de overwinning. We zien ook dat de overwinning nog niet het einde van de Empire is en dat deze overwinning aan beide kanten een hoop verliezen met zich meegebracht heeft. In de nasleep van het feest besluiten Han en Leia in het huwelijksbootje te stappen en – op aandringen van Mon Mothma – op huwelijksreis te gaan. Maar een Star Wars verhaal is geen Star Wars verhaal als de plannen niet in het water vallen en onze helden niet in een spectaculair avontuur verzeild raken.

Na de vernietiging van de tweede Death Star barst het feest op de bosmaan van Endor los, maar na het feest moeten er ook plannen gemaakt worden voor de toekomst. Dat de Death Star, Palpatine en Darth Vader niet meer bestaan, wil niet zeggen dat het hele sterrenstelsel ineens een nieuwe republiek is. Denkend aan de toekomst besluit Han om Leia ten huwelijk te vragen, en aangezien iedereen toch al in de feeststemming is wordt het huwelijk ook maar min of meer direct voltrokken. In een Ewok tempel in Bright Tree Village, met zowel Rebellen als Ewoks op de gastenlijst geven de twee elkaar het jawoord. Mon Mothma vindt dat de twee helden  wat tijd voor zichzelf kunnen nemen en regelt als huwelijksreis een cruise op de Halcyon Starcruiser voor ze. Niet alleen kunnen die twee zo samen bijkomen, ook zal hun aanwezigheid een boodschap naar de inwoners van het gevallen keizerrijk sturen, dat het einde van de oorlog daadwerkelijk in zicht is.

One night. They’d all had one night to celebrate and pretend that the war was over. But…
It wasn’t over yet.

Uiteraard zou Leia, Leia niet zijn als ze deze reis niet nog verder om zou zetten in een zakenreis en ze ziet haar kans schoon om niet alleen aan boord met alle passagiers te spreken, maar ook tijdens een uitstapje naar de onafhankelijke ijsmaan Madurs, een poging te doen de inwoners over te halen zich bij de nieuw vormende republiek aan te sluiten. Maar eenmaal op de bevroren maan aangekomen ontdekken ze een mysterie dat deze ontspannen huwelijksreis een stuk spannender maakt dat het koppel had kunnen verwachten.

‘Where did you even get a wineglass?’
~ Han tegen Lando tijdens het vrijgezellenfeest

Bij de aankondiging van dit boek gingen veel mensen er vanuit dat het een simpele publiciteitsstunt was om reclame te maken voor Disney’s nieuwe Galactic Starcruiser hotel in Florida. Maar niets in minder waar, tuurlijk speelt een gedeelte van het verhaal zich af aan boord van de Halcyon, en het schip speelt een vrij belangrijke rol in het verhaal, maar het overgrote gedeelte van de tijd spenderen we op Endor en Madurs. De Halcyon komt pas na een goede 100 pagina’s in beeld en de tijd die we aan boord van de Halcyon doorbrengen past uitstekend in een verhaal waarbij het schip, de locaties en details aan boord op heel natuurlijke manier als world building gebruikt worden. Als je je niet bewust bent van het hotel, zal je helemaal niets bijzonders merken aan dit boek, en als je je wel bewust bent van het hotel… zul je ook niet veel bijzonders opmerken aan het boek. Het is niet alsof we een rondleiding door elke ruimte krijgen en elke menuoptie uitgebreid besproken wordt. De halcyon is gewoon een locatie in het verhaal, en is wat mij betreft prima gebruikt. Uiteraard zullen mensen die een reis aan boord van de Halcyon gemaakt hebben gedeeltes van die boek iets anders bekijken omdat ze dingen anders herkennen. Maar mensen die nooit aan boord van de Halcyon zullen stappen zullen helemaal niets missen en net zo goed van dit verhaal genieten.

”Just—remember that time? After the yampa attack?”
”Let’s never speak of that again,” Luke said.
Never,” Han agreed.

Wat Revis ook prima doet in The Princess and the Scoundrel is diepgang geven aan Han, Leia en hun relatie. Zo komt meermaals aan bod dat Han nog steeds last heeft van zijn ervaring met carbonite. Niet alleen was de fysieke ervaring traumatisch voor hem, ook psychisch heeft hij moeite met het feit dat hij ongeveer een jaar kwijt geraakt is. In de tijd dat hij bevroren was, is de wereld om hem heen gewoon door blijven bewegen. In de tijd dat Han met zijn ogen knipperde hebben Leia en Chewbacca een hechtere band gekregen, is Luke is een stuk volwassener geworden, is Lando ineens een goede vriend geworden, heeft Leia Qi’Ra ontmoet, en ga zo maar door. 

‘Good, Leia thought. Her real father, Bail, was dust, too. But he had died on Alderaan, which had exploded among the stars. It was not a comfort, not at all, but it made her glad that Bail was stardust, and Vader was nothing but sooty mud. Her father would drift in the heavens forever, and her torturer was scum on the bottom of her shoe.’

Tegelijkertijd heeft ook Leia het een en ander aan moeilijke dingen te verwerken. Ze heeft het heel moeilijk met de revelatie dat Darth Vader haar vader is, en het moment waarom zij de restanten van de brandstapel ziet waarop Luke Vaders lichaam gecremeerd heeft is erg indrukwekkend en emotioneel. Ook het verlies van Alderaan en alles en iedereen dat Leia daar ooit gekend heeft komt naar boven als iets waar ze het – op momenten dat anderen het niet zien – ontzettend moeilijk mee heeft. Vooral het verlies van Alderaan en haar familie is iets dat niet heel vaak aan bod komt, en de manier waarop Revis het hier behandeld is erg sterk.

‘A family was chosen, not born.
Bail and Breha had chosen her.
She chose Mon and Luke and Chewie and all her friends.
And she chose Han.’

Het tempo van het boek springt wat heen en weer, het begint wat traag, terwijl het ”eindgevecht” juist met wat haast voorbij lijkt te vliegen. Revis’ schrijfstijl is erg prettig, ze heeft oog voor detail, maar strooit niet met saaie beschrijvingen. Het is ook heel duidelijk dat Revis helemaal thuis is in de Star Wars wereld, ze weet niet alleen de stemmen van Han en Leia perfect te vertolken, ze trekt details uit alle hoeken van de Star Wars wereld. Er komen referenties voorbij naar de films maar ook naar andere boeken, comics, series en zelfs games. Poe’s moeder, Shara, heeft bijvoorbeeld een kleine rol, Leia mist L0-La59, de droid waar ze als kind zo veel waarde aan hechte. En Breha’s problemen op  Appenza Peak tijdens haar Day of Demand en de gevolgen daarvan komen voorbij als iets waar Leia inspiratie uit haalt. En ondanks dat het allemaal herkenningspuntjes zijn, voelt geen van allen als goedkope fanservice, het komt allemaal op natuurlijke wijze voorbij en geeft meer diepgang aan de personages en zorgt ervoor dat alles ontzettend veel met elkaar verweven voelt.

‘That first night, the sky had been filled with shooting stars. Leia had known then—they all had—that it wasn’t meteorites falling, but space debris pulled from orbit, burning through Endor’s atmosphere. A pretty light display that cost far too much. Even with the fireworks that night, it had still been possible to catch a view of the streaking lights, to wonder if it was friend or foe returning to ash and stardust.’

Het 12 uur en 45 minuten durende audioboek is door twee personen ingesproken. Omdat de hoofdstukken steeds wisselen tussen de perspectieven van Han en Leia, worden die hoofdstukken in audiovorm opgedeeld tussen Star Wars audioboek legendes Mark Thompson en Saskia Maarleveld. Dit geeft een erg leuke dynamiek aan het verhaal en maakt het nog makkelijker je in te leven in de personages. De geweldige Han en Leia vertolkingen gecombineerd met authentieke Star Wars muziek en geluidseffecten maken ook dit audioboek weer een pareltje waar menig lezer/luisteraar van zal genieten. Zeker een aanrader als audioboeken jouw ding zijn.

Het verhaal voelt als een Clone Wars verhaal, een losstaand avontuur wat kleinschalig begint maar verder uitvouwt tot een groot probleem dat de personages vakkundig oplossen. Inclusief een onverwachte maar bekende slechterik die verslagen moet worden. Maar de echte ster in het verhaal is wat mij betreft de personageontwikkeling, zowel voor Leia als Han, en hun onderlinge relatie. 

The Princess and the Scoundrel is wat mij betreft een aanrader voor iedereen die graag wat meer van Han en Leia ziet en een dieper kijkje in hun relatie en psyche wil nemen.

Met dank aan Del Rey en Audible voor het beschikbaar stellen van The Princess and the Scoundrel voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!