Last Jedi Cover

Boekreview: The Last Jedi Expanded Edition

4 Score
Score
The Last Jedi Expanded EditionTitel
Jason FryAuteur
6 maart 2018Releasedatum

Last Jedi Cover

De novellisatie van The Last Jedi zorgde bij de aankondiging voor wat verwarring, er werd namelijk een The Last Jedi Expanded Edition aangekondigd, maar er bleek geen gewone versie te vinden. Dat komt omdat dit, op de junior novellisatie na, de enige boekvorm van The Last Jedi is. ‘Expanded Edition’ is aan de titel toegevoegd om aan te geven dat de novellisatie van Jason Fry uitgebreider is dan de film. Fry heeft een stel extra scenes uitgewerkt die de lezer wat meer inzicht geven in de gebeurtenissen en levens van de personages. Zo opent het boek met een droom van Luke Skywalker, een droom waarin hij R2-D2 wist te vangen toen deze uit de Lars Homestead op Tatooine ontsnapte en beide droids een dag later door de Empire in beslag genomen werden. We zien hier kort hoe de wereld er uit had kunnen zien als Luke nooit door Obi-Wan Kenobi meegenomen was naar Alderaan en de Empire nooit verslagen werd. Ook krijgt Han Solo een waardig afscheid met een herdenkingsceremonie op D’Qar. 

Ook bevat het boek een aantal scenes die in de Deleted Scenes van The Last Jedi te zien zijn. De Stormtrooper die Finn herkent tijdens de infiltratie missie aan boord van de Supremacy en een scene waarin Rey de Caretakers van Ahch-To probeert te beschermen tegen een aanval van piraten. Luke staat versteld dat Rey zonder een seconde na te hoeven denken in actie komt om wildvreemden te helpen en probeert haar duidelijk te maken dat dat precies is wat het sterrenstelsel nodig heeft. Niet de Jedi die veel passiever waren en zich meer met regels bezig hielden dan met het daadwerkelijk helpen van anderen.

Jason Fry heeft een erg fijne schrijfstijl, ietwat eenvoudig maar hij weet de de aandacht van de lezer goed vast te houden, hij vliegt vrij vlot door gebeurtenissen heen, maar weet alles wel van een hoop extra informatie te voorzien. We krijgen niet alleen wat technische informatie over ruimteschepen en wapens, ook voorziet Fry ons van de nodige interne gevoelens en gedachtes van de personages. Zo krijgen we wat meer sympathie voor de keuzes van Poe Dameron en zien we waarom hij denkt dat hij de juiste keuzes maakt terwijl wij als lezer nog steeds duidelijk zien dat het niet de juiste zijn. Ook zien we beweegredenen voor Luke, waar we hem in de film bijvoorbeeld enkel een aantal keer in de kamer van Ben zien staan en zijn ogen dicht zien doen, vertelt Fry ons wat Luke in Ben ziet. Hij ziet de gebeurtenissen later, de brandende tempel, de dode leerlingen, dat is het duister dat Luke in Ben ziet wat hem een grote fout laat maken. 

Het Canto Bight uitstapje zal voor velen ook in het boek het minst interessante gedeelte zijn, maar ook de kleine extraatjes hier geven dat stuk van het verhaal meer diepgang. Zo zien we duidelijker hoe de perceptie van Finn compleet veranderd. Van totaal onder de indruk van het geweldige casino en de imposante figuren die daar rondlopen, naar neerslachtigheid en minachting voor de slavendrijvers en wapenhandelaren die lol beleven aan het leed van de rest van het sterrenstelsel. Dat soort extraatjes geven ontzettend veel meer diepgang aan het verhaal en de personages die we in de films al redelijk leerden kennen.

Wat wel opvalt is dat hoewel Fry een heleboel kleine momenten uit de film veel uitgebreider beschrijft, hij andere momenten net zo klein laat. Zo vielen de boeken die Rey uit de boom op Ahch-To meenam in de film amper op, en zijn ze in het boek zo niet nog onopvallender verwerkt. Als je niet weet dat het gebeurt zal het je in het boek helemaal ontgaan.

Alles bij elkaar is dit een prachtig boek, Fry schrijft erg fijn en geeft zoveel informatie die we in de film enkel kunnen inbeelden dat het lezen van dit boek zeker meerwaarde heeft. Ook de kleurenfoto’s, van scene’s uit de film, die in het midden van het boek gebonden zijn, zijn een nieuwe maar leuke toevoeging. Zoals altijd is het geen noodzakelijke kost, maar als je wat tijd over hebt kan ik je dit boek zeker aanraden.

 

Met dank aan  Century Books voor het beschikbaar stellen van The Last Jedi Expanded Edition voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!