Boekreview: The High Republic: Cataclysm

The High Republic: Cataclysm
Titel: The High Republic: Cataclysm
Auteur: Lydia Kang
Uitgever: Del Rey / Random House Worlds
Publicatiedatum: 4 april 2023
3.5

The High Republic: CataclysmStar Wars: The High Republic: Cataclysm van auteur Lydia Kang (From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back: ’Right-Hand Man’) is de nieuwste roman in de tweede fase van The High Republic. Het boek vervolgt het verhaal over de fragiele vrede tussen de zusterplaneten Eiram en E’ronoh. In Convergence van Zoraida Cordova trouwden Xiri en Phan-tu om zo eindelijk vrede te sluiten tussen hun beide planeten. In The Battle of Jedha van George Mann vinden de vredesonderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de planeten plaats op Jedha, maar die worden bruut verstoord door een terroristische aanslag. In Cataclysm laten Xiri en Phan-tu het er niet bij zitten en gaan zelf op onderzoek uit om de partij die de vrede kosten wat kost lijkt te willen blokkeren te achterhalen. Alle aanwijzingen wijzen richting de planeet Dalna waar de Path of the Open Hand cult gehuisvest is. Niet alleen Xiri en Phan-tu komen op Dalna terecht, ook een handjevol Jedi vinden hun weg naar die planeet en eenmaal daar aanwezig is de situatie gevaarlijker dan ze verwacht hadden.

“How was I to know that toilet humor on Trandosha was considered an invitation to a duel?

Het boek volgt een flink aantal personages, van Xiri en Pahn-tu, naar Gella Nattai en Axel Greylark, naar de Mother en haar handlangers, naar Master Yaddle en youngling Cippa en ook chancellors Mollo en Greylark hebben grote rollen in het verhaal. We springen dus regelmatig heen en weer tussen zijsporen die uiteindelijk allemaal samenkomen, maar Kang weet het allemaal vrij overzichtelijk te houden. En, ook prettig, we krijgen deze keer zowaar meer antwoorden dan nieuwe vragen. 

Een hoogtepunt voor mij was de grote aanwezigheid van Yaddle, in Phase I kwam ze kort al even langs, maar in Cataclysm krijgt ze de kans om even de show te stelen. En de combinatie van Yaddle met Cippa was erg vermakelijk, er is eigenlijk altijd een leuk samenspel tussen de twee. 

‘You’re welcome, Gella.” He looked at her sideways. “Remember that sentiment when you grow weary of my jokes. Speaking of which, have you heard the one about the charhound that tried to work in a Coruscant bakery? He was fired.’

Voorkennis van de eerdere boeken van Phase II is wel min of meer essentieel, Kang geeft genoeg achtergrondinformatie om te snappen wat er gebeurt, maar het boek is honderd procent een vervolg op de gebeurtenissen uit Path of Deceit, Convergence en The Battle of Jedha. Het is niet nodig, maar mijn advies is om die drie eerst te lezen/luisteren voor je aan Cataclysm begint. De overige boeken en de comics kun je als je zo efficiënt mogelijk wil lezen buiten beschouwing laten. 

Kang schrijft verder erg prettig, het verhaal is – ondanks de vele personages – goed te volgen en het is eigenlijk geen moment saai. Ik had nog geen hele grote band met de hoofdpersonages in het verhaal, maar Kang heeft veel bekende Phase II personages naar mijn idee veel meer persoonlijkheid gegeven dan ze tot dusver hadden. Het gebrek aan persoonlijkheid is tot nu toe voor mij het grootste struikelblok voor Phase II geweest, helemaal in vergelijking met het voorgaande Phase I. Na dit boek gelezen te hebben mag Lydia Kang wat mij betreft in Phase III aan de slag met de personages waar we in Phase I al van zijn gaan houden.

“But Master Yaddle. Who will protect you? Because Lu and Priv are, you know.” [Cippa] wiggled her hand in a gesture that clearly meant “mediocre.”
“Hey,” Priv said. “I’m right here.”

De ruim zestien uur durende audioversie van het boek is ingesproken door Star Wars veteraan Marc Thompson. Zoals we van hem kunnen verwachten maakt hij er weer een mooi spektakel van, alle personages hebben een duidelijk herkenbare stem en hij weet altijd erg veel emotie in hun woorden in te brengen wat het verhaal nog wat meer diepgang kan geven. Ook Cataclysm zet de trend van de laatste tijd door en doet het rustiger aan wat betreft geluidseffecten en muziek. Er zijn uiteraard nog genoeg effecten en muziek te horen, maar ze zijn over het algemeen wat zachter en minder overweldigend aanwezig. Wat naar mijn idee een goede zet is. Het boek is een genot om naar te luisteren.

Al met al dus een prima boek, dat sterk leunt op zijn voorgangers, maar qua diepgang de lat een stuk hoger legt. Als je Phase II van The High Republic aan het volgen ben mag je dit boek uiteraard niet overslaan, en als Phase II je tot dusver nog niet echt heeft weten te boeien kan Lydia Kang daar met Cataclysm misschien verandering in brengen. Het kan wat mij betreft, net als zijn voorgangers, niet tippen aan de boeken van Phase I, maar het zet zeker een stap in de goede richting.

The High Republic: Cataclysm is vanaf 4 april in alle boekhandels te koop.

Met dank aan Del Rey voor het voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Cataclysm voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!