Boekreview: The Eye of Darkness

The Eye of Darkness
Titel: The High Republic: The Eye of Darkness
Auteur: George Mann
Publicatiedatum: 14 november 2023
4

The High Republic: The Eye of DarknessThe High Republic: The Eye of Darkness is de eerste Star Wars roman van de hand van auteur George Mann. We kennen hem al wel van de verhalenbundels Myths & Fables, Dark Legends en Life Day Treasury, het middle grade High Republic boek Quest for the Hidden City, het audiodrama The Battle of Jedha, en verschillende korte verhalen in Star Wars Insider Magazine en een aantal nummers van de comic reeks Star Wars Adventures. Hij is dus zeker geen vreemde in de Star Wars wereld, en velen van jullie zullen al in enige mate bekend zijn met zijn werk.

Mann opent Phase III van The High Republic op een spectaculaire manier. Aan het einde van Phase I bleven we met een heleboel vragen achter, we zijn een hoop personages verloren, en van nog meer personages was het lot onbekend. The Eye of Darkness begint een jaar na de val van Starlight Beacon, en deze vragen zijn nog steeds grotendeels onbeantwoord, maar niet alleen voor ons, ook voor de personages in het verhaal. De Nihil hebben de zogenoemde Stormwall opgeworpen in het sterrenstelsel. Een netwerk van drones die een ondoordringbare grens vormen, en daarmee een groot gebied afbakenen als de Nihil Occlusion Zone. Elk schip dat via Hyperspace de Stormwall probeert te passeren slaat er tegen te pletter. Wanneer een schip in normal space de grens probeert over te steken wordt het direct aangevallen en vernietigd door Nihil patrouilles. Ook houdt de Stormwall elk denkbare signaal tegen, dus communicatie tussen de buitenwereld en de Occlusion Zone is onmogelijk. Enkel de Nihil zelf beschikken over de mogelijkheid om de grens te passeren. De Occlusion Zone omvat een flink stuk van het bekende sterrenstelsel, dus met het opzetten hiervan is Marchion Ro in één klap heerser geworden van een flink gebied en een groot aantal onderdanen. Het is aan de Republic en de Jedi om de Stormwall te vernietigen en de onderdrukte inwoners van het sterrenstelsel te bevrijden van deze tiran.

Ember trotted over to brush against Burry’s leg, causing a small patch of the Wookiee’s fur to smolder. He patted it out.

We volgen in dit boek een flink aantal personages, waaronder een aantal Jedi buiten de Occlusion Zone. Zo werkt Elzar Mann samen met Chancellor Lina Soh om een manier te vinden om door de Stormwall heen te breken, ze verkennen zowel fysieke als politieke manieren. Bell, Ember en Burryyaga houden de grens in de gaten en slaan aanvallen van Nihil piraten af die met enige regelmaat buiten de Occlusion Zone komen om steden of hele planeten te plunderen.

Ook binnen de Occlusion zone volgen we een aantal Jedi die hun best doen om een manier te vinden om het sterrenstelsel van de Nihil te bevrijden. Zo doen de Blade of Bardotta, Porter Engle, en de Hero of Hetzal, Avar Kriss, er alles aan om onschuldige wezens te beschermen. 

Ember didn’t need telling twice. She charged to the edge of the trapdoor, barking loudly so that Burryaga would know she was there.
Moments later, the charhound was dragging the first survivor out by their collar, after Burry had hoisted the semi-delirious woman up out of the trapdoor from below.

Naast Jedi volgen we ook hoogstaande Nihil personages als General Viess en Melis Shryke. The Eye zelf, Marchion Ro, speelt dan – ondanks zijn aanwezigheid op de cover – weer een erg kleine rol in het verhaal, en is meer een bijpersonage. In het Nihil kamp volgen we ook voormalig Republic senator Ghirra Starros, die nu als rechter hand van Ro probeert een regering op te bouwen. Ook volgen we de ontvoerde journalist Rhil Dairo, die door de Nihil gedwongen wordt om propaganda over het holonet uit te zenden.

Het verhaal zit vol spanning en Mann bouwt een waar gevoel van hopeloosheid op. De Jedi hebben klap na klap te verduren gekregen, en The Eye of Darkness maakt goed duidelijk dat ze het erg zwaar hebben. Ook wordt het duidelijk dat dingen eerst nog gaan verslechteren voor ze beter kunnen worden. Een minpuntje is naar mijn idee wel dat we vooral horen hoe slecht het overal is, en dat niet zozeer zien. Maar dat komt ook vooral omdat het boek al ontzettend veel ballen in de lucht moet houden om het verhaal te vertellen. Vooral voor de personages die in de Occlusion Zone gevangen zitten is het jammer dat we keer op keer horen hoe afgesloten ze zijn van de buitenwereld, terwijl we een hoofdstuk later zelf vrolijk rondhangen met personages buiten het gebied. Het had de spanning en het gevoel van afgesloten zijn van de rest misschien goed gedaan als de gebeurtenissen uit dit boek opgesplitst waren in twee boeken, eentje die de gebeurtenissen in Republic space liet zien, terwijl de andere zich enkel richt op de personages binnen de Occlusion Zone. Maar dat is wellicht ook weer te veel gevraagd.

Viess strolled through the passageways of the Nihil fortress wearing a grin like a tooka cat that had snared a fresh weedil.

Voor mensen die Phase II – dat zich 150 jaar vóór Phase I afspeelt – nog niet gelezen hebben is het misschien geruststellend om te weten dat je The Eye of Darkness prima gelijk achter Phase I aan kunt lezen. De verhalen uit Phase II geven uiteraard meer kleur aan de wereld, maar zijn niet nodig om dit boek te snappen. Voor mensen die Phase II wel gelezen hebben zijn er wat easter eggs te vinden, maar wat mij vooral opviel was dat Mann het voor elkaar krijgt om ons direct terug in de wereld van Phase I te gooien. Je hebt het gevoel alsof we gelijk doorgegaan zijn, en het niet al bijna twee jaar(!) geleden is dat we tijd met deze personages doorgebracht hebben!

Het maar liefst vijftien en een half uur durende audioboek is ingesproken door Star Wars veteraan Marc Thompson en is weer een genot om naar te luisteren. Zoals altijd doet Marc zijn best om elk personage een herkenbare eigen stem te geven, en zoals altijd slaagt hij er weer in je te laten geloven dat je naar meerdere verschillende personen aan het luisteren bent. Het tempo is prettig en hij weet de nodige emotie in zijn vertolking te stoppen, wat de spanning en het gevoel van hopeloosheid nog sterker maakt.

She flexed her shoulders, and then walked on toward her destiny.

The Eye of Darkness is wat mij betreft een geweldige start van de derde fase van The High Republic. We krijgen een goed beeld van de huidige status van het sterrenstelsel, een jaar na de val van Starlight Beacon, het tempo is prettig om te volgen, ondanks de grote hoeveelheid personages en gebeurtenissen die we tot ons nemen, en de spanning is van begin tot eind aanwezig. Heb je genoten van de eerste fase van dit spektakel? Wacht dan niet met het beginnen aan de derde!

Met dank aan Random House Worlds, Audible en Penguin Random House Audio voor het beschikbaar stellen van The High Republic: The Eye of Darkness voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!