Boekreview: The Battle of Jedha

142 - The Battle of Jedha.pages
Titel: The High Republic: The Battle of Jedha
Auteur: George Mann
Uitgever: Random House Audio
Publicatiedatum: 3 januari 2023
3

The Battle of Jedha CoverHet The High Republic: The Battle of Jedha audiodrama speelt zich af na The High Republic: Path of Deceit en The High Republic: Convergence. We bevinden ons op Jedha, de pilgrim moon is de neutrale plek die uitgekozen is om de onderhandelingen over het vredesakkoord tussen Eiram en E’ronoh te laten plaatsvinden. Jedi Master Creighton Sun en Jedi Knight Aida Forte arriveren met de delegaties van Eiram en E’ronoh op Jedha om de vredesonderhandelingen te begeleiden. Xiri en Phan-tu zijn echter niet zelf naar Jedha gekomen, zij zijn op hun planeten achtergebleven om aan de wederopbouw te werken, terwijl hun ambassadeurs en de Jedi, samen met een onafhankelijke partij in de vorm van Morton San Tekka, de formaliteiten omtrent het akkoord zullen afhandelen.

Het zou natuurlijk geen Star Wars verhaal zijn als de plannen niet compleet in het honderd lopen. Het duurt niet lang voor er een aanslag gepleegd wordt en de veiligheid van de aanwezige partijen en de inwoners van de stad in gevaar komt. Er zijn verschillende groepen, waaronder de Path of the Open Hand, die er hun eigen plannen op na houden en allerlei snode plannen in werking stellen om het vredesakkoord te dwarsbomen en de Jedi hier de schuld van te geven.

Naast bovengenoemde spelen ook Tilson Graf, Mesook van de Guardians of the Whills, Church of the Force aanhanger Keth Cerepath en Jedi Master Silandra Sho grote rollen in het verhaal. Sho is per toeval op Jedha wanneer de aanslag op de vredesdelegatie gepleegd wordt en zij voelt zich uiteraard geroepen om te hulp te schieten. Ook is Keths droid, P3-7A, een memorabel personage. Deze uit schroot herbouwde droid kan alleen in religieuze verzen en teksten spreken, en zorgt voor wat komische momenten wanneer hij zijn vrienden duidelijk probeert te maken wat hij bedoelt.

The Battle of Jedha is geen boek, maar net als Tempest Runner, Doctor Aphra en Dooku: Jedi Lost, een hoorspel. Dat betekend dat het 5 uur en 27 minuten durende verhaal wordt vertolkt door een complete cast bestaande uit: Raphael Corkhill, Kristen Sieh, Christian Barillas, Jonathan Davis, Sean Kenin Elias-Reyes, James Fouhey, Neil Hellegers, Philip Hernandez, Catherine Ho, David Lee Huynh, Sullivan Jones, January LaVoy, Saskia Maarleveld, Kathleen McInerney, Brandon McInnis, Cassandra Morris, John Pirkis, Salli Saffioti, Marc Thompson en Shannon Tyo.

Elk van hen vertolkt één of meerdere grote en bijpersonages en zorgen samen met achtergrondgeluiden en muziek voor een geluidservaring waar je helemaal in weg kunt dromen. Del Rey heeft wel geleerd van hun eerdere audio drama’s, deze keer is het geheel een stuk minder bombastisch. Er zijn nog genoeg geluidseffecten en muziekfragmenten te horen, maar de aanwezigheid hiervan is wat teruggeschroefd. De geluiden zijn wat zachter, en er zijn er een stuk minder. In de vorige audio drama’s gingen ze wat mij betreft vaak wat ver en waren de geluidseffecten regelmatig meer afleidend dan een prettige toevoeging. Maar ze hebben deze keer een goede balans gevonden. Ik blijf het wel jammer vinden dat ze de script boeken voor deze drama’s later uit blijven brengen dan de audio versies, ik kan me toch beter op deze verhalen concentreren als ik tegelijk mee kan lezen. Het script boek van The Battle of Jedha komt op 14 februari uit, en ik verwacht dat ik het verhaal dan inderdaad nog eens op papier en in geluid tegelijk zal beleven.

Zowel Mann als de stemacteurs zorgen er voor dat min of meer alle personages flink wat diepgang hebben, al komt die diepgang voor veel van hen ook voort uit de eerdere verhalen waar ze in voorkomen. Het is dan ook zeker aan te raden om in ieder geval Path of Deceit en Convergence te lezen voor je aan dit hoorspel begint. Mann geeft wel genoeg belangrijke informatie om in ieder geval te snappen waar het om draait als je deze boeken nog niet gelezen hebt, maar je zult er meer plezier aan hebben als je deze verhalen wel kent. Daarbij verklapt dit verhaal natuurlijk al een hoop gebeurtenissen uit de eerdere boeken.

The Battle of Jedha is een vermakelijk verhaal waar je vrij snel doorheen vliegt zonder je te vervelen. Wel voelt het iets minder belangrijk dan de eerdere boeken uit Phase II van The High Republic. Het brengt personages die we eerder leerden kennen samen, en lijkt een verdere opzet te doen naar de plannen van de Path of the Open hand, maar in zijn geheel voelt het verhaal zelf wat minder groots en ik heb op dit moment niet het idee dat het een must read listen is. En als audioboeken en hoorspellen niet jouw ding zijn kun je denk ik prima wegkomen met het lezen van een samenvatting, of het script boek dat volgende maand zal verschijnen. Maar als je de tijd hebt, geniet van het verhaal dat The High Republic tot dusver verteld heeft en je audioboeken prima kunt volgen, dan is The Battle of Jedha zeker een aanrader.

Met dank aan Audible voor het voor het beschikbaar stellen van The High Republic: The Battle of Jedha voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!