Boekreview: Temptation of the Force

Temptation of the Force
Titel: Temptation of the Force
Auteur: Tessa Gratton
Cover: Grant Griffin
Publicatiedatum: 11 juni 2024
3

The High Republic: Temptation of the ForceTemptation of the Force van auteur Tessa Gratton speelt zich enkele maanden na The Eye of Darkness van George Mann af. We volgen verschillende groepjes personages maar de nadruk ligt vooral op Jedi Masters Avar Kriss en Elzar Mann die proberen inwoners van Naboo te bevrijden van de Nihil. We volgen ook Bell Zettifar en Burryaga die planeten dicht bij de grens van de Occlusion Zone afgaan om de inwoners daar te helpen en voor te bereiden op een mogelijke bezetting door de Nihil. Ook volgen we Marchion Ro, de leider van de Nihil, die in zijn eentje onderzoek doet naar een mysterieuze plaag die een hoop – ogelijk ongerelateerde – planeten aandoet en zijn interesse gewekt heeft. De plaag lijkt alles om zich heen aan te tasten met symptomen die lijken op het effect dat de Nameless op Force users hebben. Om diezelfde reden raakt ook Burryaga geïnteresseerd in het fenomeen. 

Avar en Elzar hebben het niet alleen zwaar met de hele Nihil situatie, ze zijn na tijden lang van elkaar gescheiden te zijn geweest eindelijk weer dicht bij elkaar, en ze worstelen nog steeds met het verlies van Stellan, maar ook met de gevoelens die ze voor elkaar hebben. Elzar zit er zo mee dat hij zelfs advies vraagt van Master Yoda. Maar uiteindelijk is het aan de twee zelf om uit te zoeken hoe ze verder gaan.

The smell of singed fur jerked him out of his concentration, and he absently patted out the little smoldering section of hair near his knee. At least it wasn’t the hem of his mission robes this time.

Naast de grotere verhaallijnen zien we ook wat kleinere aftakkingen, senator Ghirra Starros en haar dochter Avan hebben een rol in het grotere geheel. Xylan Graf en zijn man Cair San Tekka krijgen ook de nodige aandacht, helemaal omdat ze een sleutelrol spelen in het probleem dat de Nihil Stormwall heet. Plus dat Cair één van de mensen is die op Naboo opgesloten zit en gered moet worden. Ook zien we Porter Engle weer terug, hij is nog steeds op jacht naar General Vies, en die jacht is min of meer een op zichzelf staande verhaallijn die weinig met het grotere verhaal van doen heef.

Het overkoepelende verhaal in Temptation of the Force richt zich op een eental verschillende doelen, die allemaal belangrijk zijn, maar het geheel voelt meer als een opzet naar een grote finale in Trials of the Jedi van Charles Soule, die we begin volgend jaar verwachten. Het verhaal is zeker niet oninteressant, maar een grote overwinning, of echt een groot probleem is er niet echt. Het zijn allemaal kleine stappen naar een groter geheel. Vooral Marchions verhaallijn lijkt meer bijzaak en achtergrond dan dat hij een grote vijand is hier. Hij is rustig zijn ding aan het doen met de plaag en houdt zich niet echt met de Jedi, of zelfs de Nihil, bezig. 

They were splattered in that pretty blue paint that had come to represent nightmares to everyone in the Occlusion Zone, their spiky gas masks hanging from their belts or pushed up on their heads like angry hats.

Net als voorgaande boeken worden alle belangrijke dingen uit eerdere verhalen kort uitgelegd, het is niet noodzakelijk om eerdere boeken te lezen om te snappen wat er gaande is. De plaag werd in Defy the Storm geïntroduceerd en de belangrijke gebeurtenissen die daarmee samen hingen worden hier kort samengevat. Maar naar mate we dichter bij het einde van Phase III komen – we hebben op dit moment nog een jaar te gaan tot het laatste verhaal in The High Republic Phase III – heb ik wel het idee dat ”nu” instappen steeds lastiger wordt. Ik zou dan ook aanraden om eerst de rest van Phase III (en het liefst natuurlijk ook Phase I) te lezen voor je verder in Phase III gaat rondsnuffelen. We zijn echt bezig met een opbouw naar een groot spektakel.

Het 17 uur durende audioboek wordt weer voorgelezen door de welbekende Marc Thompson, en zoals je van hem mag verwachten is het weer een genot om naar te luisteren. Marc krijgt het altijd voor elkaar om de luisteraar het gevoel te geven naar een grotere cast te luisteren, en elk personage een unieke en herkenbare stem te geven. Wat de overige productie betreft zit het natuurlijk ook weer goed, er zijn genoeg subtiele geluidseffecten om je het gevoel te geven een vlieg op de muur te zijn tijdens deze gebeurtenissen. De muziek is ook weer subtiel aanwezig, al had ik het idee dat ze deze keer wat creatiever met muziek omgaan dan in het verleden. Er waren wat muziekfragmenten die er meer uitsprongen dan we de afgelopen jaren gezien gehoord hebben.

Porter jumped down. He didn’t need to flip or do anything fancy, just let the Force guide him. He landed strong on both feet, lightsaber held in one hand, the other making a fist.

Tessa schrijft erg fijn, ze houdt een prettig tempo aan en geeft genoeg detail om een duidelijk plaatje te schetsen, maar raakt niet verdwaald in onnodige beschrijvingen. Als je Path of Deceit prettig vond weglezen zal dat hier ook weer het geval zijn.

Alles bij elkaar heb ik weer genoten van deze aanvulling aan het High Republic verhaal, al deed het me vooral verlangen naar meer. Ik wil zo graag weten waar dit verhaal naartoe gaat. Wat staat onze helden nog te wachten, hoe loopt dit alles af waardoor de Nameless geheel vergeten lijken te zijn in de verhalen verderop in de tijdlijn. Laat het volgende boek maar komen. For Light and Life!

Met dank aan Del Rey / Random House Worlds en Audible voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Temptation of the Force voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!