Boekreview: Tales of Light and Life

Tales of Light and Life
Titel: The High Republic: Tales of Light and Life
Auteur: 9 (of 10) auteurs
Publicatiedatum: 5 september 2023
4

The High Republic: Tales of Light and LifeThe High Republic: Tales of Light and Life is een Young Adult verhalenbundel bestaande uit negen of tien korte High Republic verhalen van auteurs Zoraida Córdova, Tessa Gratton, Claudia Gray, Justina Ireland, Lydia Kang, George Mann, Daniel José Older, Cavan Scott, Charles Soule en Alyssa Wong. Het verhaal van Alyssa Wong is vooralsnog helaas enkel beschikbaar in de speciale editie van het boek die alleen verkocht wordt in winkels van Barnes & Noble in de Verenigde staten.

De verschillende verhalen spelen zich af in, en om alle phases van The High Republic, let dus op: er komen flink wat spoilers voorbij voor de verhalen uit Phase I en II! Maar de eerdere boeken en comics zijn geen verplichte kost om van deze verhalenbundel te genieten. Alle verhalen staan goed genoeg op zichzelf dat je je er prima mee kunt vermaken als je niet alle, of zelfs helemaal geen eerdere High Republic verhalen gelezen hebt. Uiteraard zul je wel meer snappen en kun je genieten van een hele lading verwijzingen en easter eggs die je enkel zult opmerken als je wel bekend bent met het eerdere materiaal.

We beginnen de bundel – na een introductie van Lucasfilm Publishing Creative Director, Michael Siglain – met een avontuur van een jonge Axel Greylark, die het in zijn studententijd ook al niet zo nauw nam met de regels. Axel crasht met wat vrienden een rijkeluisfeestje en komt in een benarde situatie terecht die je zelfs hem niet toewenst. En ondanks dat Axel niet een personages is waar je makkelijk van houdt, leef je in dit verhaal van Zoraida Córdova toch ontzettend met hem mee.

We gaan door naar een ontzettend interessant verhaal over Marda Ro, die na alle gebeurtenissen van Phase I opzoek is naar andere Evereni en meer informatie over haar volk. Tessa Gratton spint een duister en intrigerend verhaal dat wat mij betreft een compleet boek had mogen zijn. Marda is op dit moment verre van de naive jonge dame die we in Path of Deceit leerde kennen. Ze is meedogenloos en doet er alles aan om haar doel te bereiken. Meer van dit graag!

Vervolgens brengt George Mann ons in een veel vrolijkere stemming met een verhaal over Rooper Nitani en haar trials om een Jedi Knight te worden. Haar meester Shilandra heeft een opdracht bedacht die ze uit moet voeren en gaandeweg leert ze dat lang niet alles is wat het lijkt. En gedurende dit verhaal krijgen we ook nog eens achtergrondinformatie over Shilandra’s schild!

Ook het verhaal van Lydia Kang is erg interessant. We volgen een nieuw Jedi/Padawan paar, Amadeo Azzazzo en zijn meester Mirro Lox. Samen hebben ze de afgelopen jaren heel wat afgereisd door het sterrenstelsel, maar na de aanslag op Starlight Beacon zijn ze teruggeroepen naar Coruscant. Amadeo is nog jong, maar heeft inmiddels heel wat van het sterrenstelsel gezien. Maar hij is er nog niet helemaal zeker van dat het Jedi leven wel voor hem weggelegd is. Eenmaal op Coruscant glipt hij weg uit de tempel en gaat hij op een nachtelijk avontuur met een stel ”gewone” wezens van zijn leeftijd om eens te zien hoe een gewoon leven is. We gaan Amadeo en Mirro in Phase III terugzien, en ik ben heel benieuwd wat Phase III voor ze in petto heeft.

“You seem like you need a rest, Jedi,” Tanabi said. “You wear your pain so openly, and I have the sense that the events of the past couple years have struck you more than most .”
~ Tanabi tegen Vernestra Rwoh

Dit zijn maar een aantal van de verhalen in deze bundel, maar zoals je waarschijnlijk al kunt zien is er eigenlijk voor iedereen wel wat wils te vinden in deze verzameling. Als je van plan bent The High Republic in zijn geheel te lezen is het vanwege spoilers dus wel aan te raden eerst Phase I en II in hun geheel te lezen voor je aan Tales of Light and Life begint. En als je van Midnight Horizon genoten hebt kan ik je dubbel en dwars aanraden om een manier te vinden om de Barnes & Noble editie in handen te krijgen, want Alyssa’s verhaal is ontzettend vermakelijk en smaakt naar meer! 

Hoewel het hier om een Young Adult boek gaat zijn we er inmiddels denk ik allemaal wel van overtuigd dat Young Adult niet gelijk staat aan ”kinderachtig” en dat ook de Disney Lucasfilm Press boeken – en zeker de High Republic boeken – leuk zijn voor alle leeftijden. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: laat je als volwassen lezer niet afschrikken door het YA label!

Het zeven uur en drie kwartier durende audioboek wordt voorgelezen door Erin Yvette en Todd Haberkorn, welke beide erg prettig zijn om naar te luisteren. Ze hebben beiden een prettig leestempo en een fijne en duidelijke stem. Ook kunnen ze beiden prima overweg met verschillende stemmen en accenten om personages hun eigen herkenbare geluid en feeling te geven. De muziek en geluidseffecten overheersen niet en dit audioboek is wat mij betreft een prima manier om van Tales of Light and Life te genieten.

Alles bij elkaar heb ik weinig aan te merken op de verhalen in deze bundel. Het enige minpunt is wat mij betreft het feit dat men gekozen heeft om een verhaal regio-exclusief te maken. Ik heb geen problemen met exclusieve covers voor specifieke winkels, evenementen of Disney Parken, maar verhalen mogen wat mij betreft nooit aan zo’n editie verbonden worden. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt, zo heb ik bijvoorbeeld meerdere edities van Myths an Fables in de kast staan. Ik een flinke schep geld uitgegeven om een Barnes & Noble editie naar Nederland te laten verschepen, dus er zijn opties voor creatieve lezers in Europa, maar als ik ergens niet tegen kan is het regio gebonden content zoals dit. Ik hoop van harte dat dit de laatste keer is dat dit gebeurt, en dat Disney Lucasfilm Press een betaalbare manier vindt om het verhaal van Alyssa Wong ook buiten Amerika beschikbaar te maken, want het is doodzonde als niet-Amerikaanse lezers dit verhaal moeten missen.

Los daarvan is Tales of Light and Life een geweldige aanvulling aan mijn boekencollectie en ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Of je nu alle High Republic verhalen gelezen hebt of niet, je kunt hoe dan ook van dit boek genieten. For light and life!

Met dank aan Disney Lucasfilm Press en Audible voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Tales of Light and Life voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!