Boekreview: Tales of Enlightenment

Tales of Enlightenment
Titel: The High Republic: Tales of Enlightenment
Auteur: George Mann
Cover: Matt Allsopp
Publicatiedatum: 2 april 2024
3.5

The High Republic: Tales of EnlightenmentStar Wars: The High Republic: Tales of Enlightenment is een verzameling van zes korte verhalen, geschreven door auteur George Mann. Vijf van deze zes verhalen verschenen eerder in de pagina’s van het Star Wars Insider magazine, het zesde afsluitende verhaal is enkel in deze bundel verschenen. Naast deze verhalen staan er ook enkele interviews met High Republic auteurs en wat algemene informatie over The High Republic in het bijna 100 pagina’s tellende boek.

De titel van de bundel en verhalenreeks is niet alleen een knipoog naar de codenaam waaronder het High Republic initiatief bekend was voor de echte naam wereldkundig gemaakt werd, maar doelt ook op Enlightenment, de cantina in het hart van Jedha City, waar we al eerder in Phase II terecht gekomen zijn. Elk van de korte verhalen in dit boek wordt onder het genot van een drankje in Enlightenment verteld door reizigers. Ze worden verteld aan de personen die van de cantina min of meer hun thuis gemaakt hebben. Wezens zoals Keth Cerapath, Piralli, Moona en Kradon Minst, de Villarandi eigenaar van de tent.

Handy thing about having a Jedi around – they’ve got a built-in early warning system.
~ Hyperspace prospector Saretha von Beel

De verhalen worden verteld voor, tijdens, en na de Battle of Jedha, en om de verhalen heen krijgen we dan ook wat meer mee van hoe die strijd was voor gewone burgers in de stad. We krijgen te horen hoe een Hyperspace Prospector met behulp van een Jedi ontsnapt aan een bende piraten. Een lid van de Path of the Open Hand vertelt Keth over hun geloof en hoe ze denken dat de Jedi de Force misbruiken. Maar tegelijkertijd speelt er ook een verhaal in het heden, de Battle of Jedha barst los, en de meubelstukken van de cantina moeten samenwerken om hun geliefde hangplek te beschermen. En als afsluiter komt er, wanneer het leven weer teruggekeerd lijkt te zijn naar zijn gewone staat, een Jedi langs die een verhaal vertelt over een oude bekende va nee groep.

De verhalen zijn natuurlijk allemaal kort, en hebben een vrij vlot tempo. Als je jezelf even boos maakt vlieg je er in een rap tempo doorheen. Het leuke van korte verhalenbundels is naar mijn idee dat je jezelf altijd een korte periode in compleet verschillende situaties baant, verschillende personages volgt en een leuke variatie aan elementen voorbij ziet komen. Zonder er te veel in te hoeven investeren, maar waar je wel een hoop plezier uit haalt. In dit geval zien we een hoop nieuwe personages, maar komen er ook tal van bekenden voorbij die alle verhalen leuk aan elkaar verbinden.

I still remember the smell of searing ozone when the laser batteries discharged. The scream of rending metal. The afterglow of the explosions lighting up the whole sky.
~ Eirami soldaat Paternok

Een nadeel van de korte verhalen in Star Wars Insider, en in deze bundels, vindt ik de magazine opmaak die gebruikt wordt. De twee kolommen tekst per glossy pagina, met een stel grote citaten er doorheen verspreid, lezen wat lastig. Ik had het niet erg gevonden als ze voor deze bundels een wat gebruikelijkere opmaak overgenomen hadden, zoals je bij normale romans ziet. Maar ik snap dat ze het uiterlijk van het tijdschrift willen behouden. Daar is op zich niets mis mee, maar ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die dit wat onprettig vinden lezen.

Enlightenment went on, as it always had. Not everything was the same, though.

Los daarvan is Tales of Enlightenment wat mij betreft zeker een aanrader, net als zijn voorganger Starlight Stories, voegt het wat leuke dingen toe aan het grotere High Republic verhaal. Het is geen verplichte kost, maar een leuk extraatje. De verhalen zijn wel globaal genoeg dat je ze eventueel kunt lezen zonder de rest van The High Republic gelezen te hebben, maar let er wel op dat er spoilers voor Phase II voorbij komen. Mijn advies is om Tales of Enlightenment pas te lezen nadat je heel Phase II gehad hebt. Maar geen van de spoilers zijn heel schokkend, dus wat dat betreft kun je er ook best eerder mee beginnen.

Hoe dan ook is het een leuke aanvulling voor de boekenkast van de Star Wars en High Republic fan!

Met dank aan Titan Comics voor het beschikbaar stellen van Star Wars: The High Republic: Tales of Enlightenment voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!