Boekreview: Stormtroopers – Beyond the Armor

Stormtroopers: Beyond the Armor

Uitgeverij: Harper Collins

Auteurs: Adam Bray & Ryder Windham

ISBN: 9780062681171

Adviesprijs: € 37,99 (Bol.com), via de diverse Amazon sites goedkoper te vinden

Pagina’s: 176

Behoren Stormtroopers/Clonetroopers/Snowtoopers/Scouttroopers of welke andere trooper dan ook tot je favorieten? Of ben je in het bezit van een trooper outfit en lid van de Dutch Garrison? In al deze gevallen is er nu hét ultieme boek dat je móét hebben: Stormtroopers: Beyond the Armor.

Dit dikke naslagwerk gaat van start met een voorwoord van niemand minder dan John Boyega, die de wellicht meest bekende Stormtrooper ooit speelde: ‘FN-2187′ in The Force Awakens. Vervolgens gaan we terug naar het prille begin (1973) toen de geschiedenis van de Stormtrooper begon. Van de creatie van deze (veelal witte) soldaten tot de merchandise, de verhalen van de acteurs die in het pak zaten, de rol van troopers in de films/strips/games en uiteraard ook de 501st; alles komt aan bod. Het mooie is dat de verhalen en beschrijvingen ook nog eens vergezeld worden door artwork en foto’s waarvan er diverse nooit eerder gepubliceerd zijn.

Het boek is opgedeeld in 7 hoofdstukken die elk een X aantal jaren in de ‘Stormtrooper geschiedenis’ voor hun rekening nemen:

  • 1973-1976: De creatie van de Stormtroopers (Hoe ontstonden ze? Van de ontwerpen van Ralph McQuarrie en de sculpts van Brian Muir wordt alles verteld over de totstandkoming van de meest iconische ‘space soldiers’ ooit.)
  • 1976-1979: De introductie van de Stormtroopers (in film (én de holiday special!), media, speelgoedland, comics en popculture.)
  • 1980-1994: Gespecialiseerde troopers (Royal Guards, Snowtroopers en andere varianten zoals de witte Boba Fett, maar ook de troopers uit de Thrawn trilogie en Dark Empire)
  • 1995-2001: Star Wars revival (wat een hernieuwde interesse in Stormtroopers betekende; Special Editions en de prequels… maar ook videogames (Dark Forces) en de eerste LEGO Stormtroopers)
  • 2002-2014: Clones (Nadat we in Attack of the Clones kennismaakten met Clonetroopers volgden vele andere varianten. We kregen een nieuwe informatie over de wortels van de troopers (clones van Jango Fett) en we kwamen ze veelvuldig tegen in de Clone Wars TV serie)
  • 2014-2017: Nieuwe regimes (First Order troopers, Deathtroopers en de troopers uit Rebels; de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe geïntroduceerd)
  • Stormtroopers forever (de 501st, evenementen, verzamelen…)

Achterin het boek wacht de lezer nog een leuke verrassing: als extra zijn er vijf uitneembare goodies toegevoegd! Reproducties van een storyboard uit Return of the Jedi, een Russ Manning strip uit 1979, een Stormtrooper masker wat op de achterkant van een doos Kellogg’s cornflakes stond, een backer card van het originele Stormtrooper actiefiguur én een schets van kostuumontwerper Glyn Dillon.

Voor mij persoonlijk heeft het boek een speciaal tintje: ik sta namelijk in het boek vermeld. In januari 2017 kreeg ik van een van de auteurs (Adam Bray) de vraag of hij enkele door mij afgenomen interviews mocht gebruiken. Een enorme eer, waar ik uiteraard geen nee tegen zei! Uiteindelijk zijn mijn interviews met acteurs Jamison Jones, Mark Alec Rutter en Charlie Akin gebruikt en sta ik zowel in de credits als in het boek zelf vermeld.

Mijn conclusie is dat indien je niets of weinig met Stormtroopers hebt je dit boek niet optimaal zal kunnen waarderen, maar goed, dan behoor je ook niet tot de doelgroep. Voor leden van de 501st, Dutch Garrison en de overige Stormtrooper fans is dit weer wél een absolute ‘must have’. Een completer werk over dit specifieke onderdeel van het Star Wars universum ga je niet vinden. Qua looks (hardcover, dik, extra goodies) zit het ook wel goed… dus toch maar één conclusie mogelijk:

Met enorme dank aan uitgeverij Harper Collins en Adam Bray voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!