Boekreview: Stories of Jedi and Sith

Stories of Jedi and Sith Cover
Titel: Stories of Jedi and Sith
Auteurs: Roseanne A. Brown, Sarwat Chadda, Delilah S. Dawson, Tessa Gratton, Michael Kogge, Sam Maggs, Michael Moreci, Alex Segura, Vera Strange en Karen Strong
Publicatiedatum: 7 juni 2022
4

Stories of Jedi and Sith Cover

Stories of Jedi and Sith is een korte verhalen anthology gericht op jongere lezers, maar het is wat mij betreft een geweldig boek voor fans van alle leeftijden. Zoals de titel doet vermoeden zijn het verhalen die zich richten op personages aan beide kanten van de Force. Nieuwe en bekende auteurs Michael Kogge, Alex Segura, Sarwat Chadda, Karen Strong, Delilah S. Dawson, Michael Moreci, Vera Strange, Sam Maggs, Tessa Gratton en Roseanne A. Brown schrijven over personages als Yoda, Luke, Rey, Maul, Darth Vader en Barriss Offee, in tien verhalen die zich over de hele Star Wars tijdlijn afspelen, van het High Republic tijdperk tot tijdens de Sequel Trilogie.

In What a Jedi Makes van Michael Kogge volgen we een jonge zwerver op Coruscant die niets liver wil dan zich bij de Jedi Order aansluiten, ondanks dat hij niet Force sensitief is. We volgen hem tijdens een avontuur dat hem in contact brengt met en Jedi Initiate en Master Yoda.

Resolve van Alex Segura vertelt het verhaal van Qui-Gon Jinn die afreist naar de planeet Desinta waar hij opzoek gaat naar een ontvoerde Padawan.

Master Yoda seemed smaller in person, yet more imposing. 

In The Eye of the Beholder van Sarwar Chadda volgen we Zohra en haar broer Dumuz op Devalok, een wereld die door de Seperatisten onder vuur ligt. Hun ouders zijn er dagen geleden op uitgetrokken om voorraden te gaan zoeken in de geruïneerde stad, maar zijn niet meer teruggekeerd. Zohra en Dumuz staan er alleen voor tot ze gevonden worden door twee Jedi die hun best gaan doen de twee in veiligheid te brengen.

In A Jedi’s Duty van Karen Strong volgen we Barriss Offee aan het begin van de oorlog. Barriss is op Coruscant aan het herstellen van het gevecht op Geonosis en vraagt zich hier al af of de Jedi er goed aan doen zich in de oorlog te mengen. Barriss is een genezer en wil niets weten van het geweld waar de Jedi door de oorlog mee geconfronteerd worden.

We are all flawed, Lizel. We all make errors of judgment. It’s how we recover from them that defines us.”
~ Qui-Gon Jinn

In Worthless van Delila S. Dawson volgen we Asajj Ventress die van Dooku de opdracht gekregen heeft een eeuwen oud fort terug te winnen van de Republic krijgsmacht. Als ze tijdens het gevecht Obi-Wan ziet verschijnen verlaat ze haar post en gaat achter hem aan. Maar ze komt per ongeluk, samen met een clone trooper in een ondergrondse catacombe vast te zitten, en moet met hem samenwerken om uit de ondergrondse hel te ontsnappen.

In The Ghosts of Maul van Michael Moreci volgen we Maul die zich op de planeet Damanos bevindt, een planeet die ooit vol leven was, maar nu enkel grijs en stoffig is door een donkere kracht die de planeet helemaal geconsumeerd heeft. Maul baant zich een weg door een oud kasteel opzoek naar een mythisch artefact. Maar in het kasteel wordt hij geconfronteerd door ”geesten” uit zijn verleden.

“But if I might ask: What good will it do you if you kill your enemies? When Kenobi and Sidious are gone, like me, where will that leave you?”
~ ”Qui-Gon Jinn” tegen Maul

Blood Moon Uprising van Vera Strange vertelt het verhaal van Darth Vader die naar de jungle maan Tsukimitsurin afreist waar een raffinaderij gesaboteerd wordt door rebellen. Vader trekt door de jungle om de rebellen op te sporen en uit te schakelen.

Luke on the Bright Side van Sam Maggs speelt zich af in Echo Base, waar tijdens tunnelwerkzaamheden, Luke Skywalker en Sergeant Reyé Hollis vast komen te zitten in een ingestorte ijstunnel. Reyé heeft niets met de Force en mag Luke niet zozeer, maar moet toch op hem vertrouwen om een weg uit de tunnel te vinden.

Only problem with Hoth is it’s not exactly . . . hothpitable. Unless you’re a tauntaun, I guess.
~ Reyé Hollis

In Masters van Tessa Gratton spenderen we wat tijd in het hoofd van Sheev Palpatine, gedurende de slag bij Endor, maar ook in herinneringen tijdens zijn gevecht met Yoda, twee decennia eerder. We leren wat meer over wat hij van Yoda vindt, waarom hij nooit veel moeite gestoken heeft in een zoektocht naar de kleine Jedi meester, en in hoeverre hij wist dat Yoda nog in leven was.

In Through the Turbulence van Roseanne A. Brown volgen we Rey en Poe die het tussen The Last Jedi en The Rise of Skywalker niet bijzonder goed met elkaar kunnen vinden maar die er door Leia op uit gestuurd zijn om voorraden bij te vullen. Maar wanneer BB-8 ontvoerd wordt moeten ze samenwerken om hem terug te krijgen en zichzelf in veiligheid te brengen.

He blinked in surprise before flashing them his tried-and- true Dameron smile.
“Um, we come in peace?”
Less than five minutes later, Rey and Poe were both in a metal cage to match BB-8’s. 

De verhalen zijn allemaal vrij kort – de meeste zullen voor veel mensen in een half uurtje te lezen zijn – maar zijn wat mij betreft stuk voor stuk erg leuk en zetten je allemaal aan het denken. Het zijn allemaal verhalen die niet zozeer langer uitgewerkt hoeven te worden, in de gemiddeld 35 pagina’s per stuk komen ze allemaal uitstekend tot hun recht en geven ons een nieuw perspectief op veel bekende personages. 

De diepe duik in de twijfels van Barriss geven haar uiteindelijke acties in The Clone Wars wat meer diepgang. De kijk die we op de oorlog en de Jedi krijgen door de ogen van Zohra en Dumuz is fascinerend. Tot dusver zagen we de oorlog vooral vanuit het perspectief van de Jedi, die op een locatie aankwamen, de Separatisten bevochten en weer vertrokken. Maar in Chadda’s verhaal zien we hoe het is om in een stad te leven die belaagd wordt door een vijand, hoe beangstigend het voor onschuldige inwoners is die in ruïnes proberen te overleven en niet weten hoe hun directe toekomst er uit gaat zien, en of ze die überhaupt hebben.

Vader said in his imposing deep voice. It was as much a weapon as the silence that had preceded it. He wielded both with extreme control and precision, just like his lightsaber. 

Alle verhalen worden voorafgegaan aan een illustratie van de hand van Jake Bartok. Hij presenteert elk hoofdpersoon in een prachtige zwart-wit interpretatie in een rustige maar gedetailleerde stijl.

Het mooie aan verhalenbundels als deze is dat er voor iedereen wel wat wils tussen zit, en omdat de verhalen lekker kort zijn vlieg je er doorheen, of kun je het juist lekker rustig aan doen door af en toe tussendoor een enkel verhaal te lezen.

Rey door Jake Bartok
Rey door Jake Bartok

Het boek is gericht op jonge lezers, in het opzicht dat de teksten dus vrij eenvoudig zijn en er vrij weinig tekst op een pagina staat. Maar laat dat je niet het idee geven dat het nietszeggende kinderverhalen zijn waar een volwassen fan niets uit kan halen. De verhalen hebben ontzettend veel diepgang en geven de lezer in veel gevallen een frisse nieuwe kijk op personages die we al decennia kennen en de meeste hebben mij persoonlijk aan het denken gezet op een manier die ik niet verwacht had voor ik aan het boek begon.

De audio versie van het boek duurt bijna exact 6 uur en elk verhaal in het boek wordt door een ander persoon voorgelezen. Todd Haberkorn, Fred Tatasciore, Eric Bauza, Erin Yvette, Helen Sadler, Marc Thompson, Meredith Salenger, Nika Futterman en Sam Witwer nemen elk een verhaal voor hun rekening (en Marc Thomposon doet er twee), en geven elk personages een eigen stem. De verschillende voorleesstemmen geven elk verhaal nog meer hun eigen karakter, en sfeer, en het is altijd een genot om Nika Futterman en Sam Witwer weer in de rollen van Ventress en Maul te horen kruipen. Zoals andere audioboeken van Disney-Lucasfilm Press is er muziek en geluid aanwezig in de verhalen, maar in wat mindere mate dan bij andere audioboeken waardoor het niet te veel afleid, maar wel een extra beetje sfeer creëert. De audio versie is een uitstekende manier om van deze tie verhalen te genieten.

Wat mij betreft is Stories of Jedi and Sith zeker een aanrader.

Stories of Jedi and Sith zal uiteraard ook als audioboek verschijnen, maar door productieproblemen is die uitgesteld tot 21 juni 2022.

Met dank aan Disney-Lucasfilm Press en Audible voor het beschikbaar stellen van Stories of Jedi and Sith voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!