Boekreview: Starlight Stories

Starlight Stories Cover
Titel: The High Republic: Starlight Stories
Auteurs: Charles Soule, Cavan Scott, Justina Ireland
Uitgever: Titan Comics
Publicatiedatum: 6 december 2022
3.5

Starlight Stories CoverThe High Republic: Starlight Stories bundelt vijf korte verhalen van drie The High Republic auteurs, die eerder in het Star Wars Insider magazine verschenen, samen met een aantal interviews met hen in een magazine formaat album. Wat verhalen betreft kunnen we genieten van Go Together van Charles Soule, First Duty van Cavan Scott, Hidden Danger van Justina Ireland, Past Mistakes van Cavan Scott en Shadows Remain van Justina Ireland. Elk van deze verhalen verscheen de afgelopen jaren in twee delen in Star Wars Insider en zijn nu gemakkelijk op één plek achter elkaar door te lezen.

De vijf verhalen draaien vooral om Velko Jahren, administrator van Starlight Beacon en Ghal Tarpfen, Head of Security van het ruimtestation. Zij onderzoeken een moordaanslag, een mysterieuze situatie waarin gasten van het station elkaar spontaan aanvallen. Een oude bekende van Velko komt langs om Starlight Beacon en Jedi merchandise te verkopen aan gasten van het station, maar hij blijkt andere motieven te hebben dan hij doet geloven. En ook de Nihil spelen een korte rol in de levens van Valko en Ghal. Naast deze twee draait het eerste verhaal om Joss en Pikka Adren, een techneuten echtpaar dat aan Starlight Beacon gewerkt heeft maar wanneer hun taken er bijna opzitten moeten ze nog even een klein probleem, dat grote gevolgen voor het ruimte station kan hebben, oplossen. Maar ze zijn amper klaar met deze taak wanneer Starlight een noodoproep uit het Hetzal stelsel ontvangt en Joss en Pikka hun steentje bijdragen aan de situatie daar.

Velko had the impression that Avar Kriss could be surrounded by every Jedi near and far, and all eyes would still rest on her. 

Naast deze vier nieuwe personages komen er een hoop bekende gezichten kort voorbij, zoals Jedi Masters Avar Kriss, Sskeer en Estala Maru, Padawan Imri Cantaross en senatorsdochter Avon Starros. Alle verhalen zijn opgezet als aanvulling op de boeken uit de eerste fase van The High Republic. Ze zijn geen verplichte kost, maar leuke extraatjes. Ze zijn verder ook luchtig genoeg dat ze los van The High Republic te lezen zijn. Als je weet dat het zich een paar honderd jaar in het verhelen afspeelt, en dat Starlight Beacon een ruimte station van de Republic is waar de Jedi een groot onderdeel van uitmaken weet je genoeg om de verhalen helemaal te snappen.

Starlight Stories Intern

Ik ben altijd erg te spreken over dit soort korte verhalen die zich op onbekende personages en situaties focussen. Ze geven ons een kijkje in het ”gewone leven” van wezens in de Star Wars wereld. En in dit geval werpen ze een blik op de dagelijkse bezigheden aan boord van het ruimte station dat de opzet voor de eerste fase van The High Republic is. Al zijn deze ”dagelijkse situaties” redelijk extreem te noemen! 

“Do I have access to evidence room three?” She [Velko] asked.
“No,” the Jedi [Estala Maru] responded mischievously as he turned and swept from the room, “but Kaysee does…” 

Een minpuntje van deze bundels van Star Wars Insider vindt ik het gekozen format. Ze hebben er voor gekozen om dit soort verhalenbundels op te maken in de stijl van hun magazines. De pagina’s zijn dus flink groot, glossy en de teksten zijn in magazine stijl opgemaakt, in drie kolommen per pagina met halverwege elke pagina een grote quote die elders op die pagina in de tekst te vinden is. Deze korte regels lezen prima voor korte teksten of interviews, maar voor daadwerkelijke proza oogt het nogal onrustig en leest het wat onprettig. Ik had persoonlijk graag gezien dat ze deze bundels meer als romans opgemaakt hadden om de verhalen wat makkelijker leesbaar te maken. Al snap ik natuurlijk ook helemaal dat ze hun magazine roots tentoon willen stellen. 

Starlight Stories Intern

De verhalen worden net als in het magazine vergezeld door origineel artwork dat specifiek voor deze verhalen gemaakt is. Zo leren we de hoofdpersonages ook buiten de tekst een beetje kennen.

Naast de verhalen zijn er in Starlight Stories ook interviews met Charles Soule, Claudia Gray, Cavan Scott, Justina Ireland en Daniel José Older in de bundel opgenomen, elk van deze interviews verscheen al eerder in het magazine, dus ook deze zijn niet nieuw als je elk nummer van het magazine leest, maar als dat niet het geval is kun je even opgaan in de verhalen die de auteurs te vertellen hebben over hun ervaringen met The High Republic.

“You’d rather I’d let them pound each other into protein paste?” Chief Tarpfen asked, voice flat. 

Fans van The High Republic kan ik deze bundel van harte aanbevelen, zij zullen genieten van het kijkje in het gewone leven aan boord van Starlight Beacon. Maar ook mensen die nog niets van The High Republic gelezen hebben zullen zich prima met deze korte verhalen kunnen vermaken.

Met dank aan Titan Comics voor het voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Starlight Stories voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!