Boekreview: Star Wars Propaganda

3.5 Score
Score
Star Wars PropagandaTitel
Pablo HidalgoAuteur
25 oktober 2016Releasedatum

Propaganda Cover

Star Wars Propaganda draait vooral om kunst, niet zozeer om informatie. Pablo Hidalgo kruipt voor dit boek in de huid van schilder, dichter en propaganda kunstenaar Janyor of Bith, een bekende kunstenaar in de Star Wars wereld. Janyor heeft dit boek opgesteld om mensen te laten genieten van en te informeren over verschillende propagandawerken van voor de Clone Wars tot aan het begin van de oorlog tussen de New Republic en de First Order. Een periode die Janyor actief heeft meegemaakt, en hij heeft gedurende deze decennia zelfs als kunstenaar voor verschillende kanten van deze conflicten gewerkt. Het boek is onderverdeeld in de verschillende conflicten, elk hoofdstuk begint met een korte uitleg van het conflict en de doelen die de verschillende partijen met propaganda wilden bekijken. Vervolgens krijgen we uit elke periode verschillende posters en muurschilderingen te zien waarbij Janyor iets dieper ingaat op de kunstenaar en diens bedoeling met het werk.

Het complete boek is ”in universe” geschreven, wat het een leuk geheel maakt, maar wat achteraf ook wat jammer is, want om er achter te komen wie de tekeningen daadwerkelijk gemaakt hebben moest ik het internet wat afspeuren. Maar dat was zeker de moeite waard want het boek zit boordevol geweldige platen van Marie Bergeron, Scott Biel, Rosanna Brockley, Cliff Chiang, Amy Beth Christenson, Joe Corroney, Sam Dawson, Mark McHaley, Brian Miller, Kilian Plunkett, Pat Presley, Brian Rood, Steven Thomas, Chris Trevas, Russell Walks, Velvet Engine, Eric Tan, Marko Manev, Ben Mcleod, en Adam Rabalais. Deze werken worden niet alleen paginavullend in het boek weergegeven, ook worden er 10 van (5 Empire, 5 Rebel Alliance) als posters van 21 bij 29 cm meegeleverd, klaar om ingelijst en opgehangen te worden. Verder heeft het boek een stevige slipcover waardoor het een luxueuze uitstraling heeft.

Een flink aantal van de werken zullen oplettende fans bekend voorkomen, zo werden enkele werken eerder gebruikt in Star Wars Rebels of in eerder uitgegeven boeken zoals de Imperial Handbook. Maar we komen ook de bekende ”Loose Lips Sink Starships” poster tegen die gedurende de opnames van The Force Awakens aan de muren van Pinewood Studio’s te vinden was.

Het overgrote deel van de kunstenaars die we in het boek tegenkomen zijn compleet nieuw en voor het boek in het leven geroepen, maar we komen ook wat oude bekende tegen zoals Mass Amedda, Sabine Wren en Palo Jemabie, een voormalig vriendje van Padmé Amidala.

Het schrijfwerk van Hidalgo is grotendeels bijzaak, maar hij geeft leuke achtergrond informatie, maar weinig daadwerkelijk interessante en belangrijke feiten. Zijn personage Janyor is wel wat droog en is een groot fan van lange en over het algemeen wat minder gebruikelijke woorden, dus mensen die wat minder goed bekend zijn met de Engelse taal zullen hier en daar even achter hun oren krabben over waar Janyor het nou eigenlijk over heeft. Maar dat mag de pret in geen geval drukken. Fans van kunst en Propaganda uit de Eerste en Tweede Wereld Oorlogen mogen dit boek zeker niet missen. Maar verwacht geen nieuwe openbaringen uit de tot nu toe uitgebrachte films (I-VII + RO).

 

Hieronder een galerie met een selectie van de werken die in het boek te bewonderen zijn.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!