Free Shadow Fall Cover

Boekreview: Shadow Fall

3.5 Score
Score
Shadow FallTitel
Alexander FreedAuteur
23 juni 2020Releasedatum

Free Shadow Fall CoverShadow Fall is het tweede deel in de Alphabet Squadron trilogie van Alexander Freed en speelt zich vlak na deel 1 af, ongeveer een jaar na Return of the Jedi. Het vervolgt de avonturen van het team dat nu Generaal Hera Syndulla helpt bij het veiligstellen van de planeten in het Cerberon systeem waar ze tegelijkertijd een val uitzetten voor Shadow Wing. Shadow Wing is ondergedoken nabij de planeet Troithe, een planeet die om een zwart gat cirkelt en geregeerd wordt door een gouverneur die loyaal is aan de Empire. Hera en Alphabet Squadron zetten een plan op om Shadow Wing uit hun schuilplek te lokken en ze uit te schakelen, maar uiteraard verloopt alles voor beide partijen anders dan gehoopt.

Net als in Alphabet Squadron verspringt het perspectief ieder hoofdstuk naar een ander personage, maar waar in Alphabet Squadron altijd heel duidelijk was wie je nou eigenlijk volgde is dat in Shadow Fall iets lastiger. Freed besteedde in Alphabet Squadron iets meer tijd aan de verschillende persoonlijkheden dan hij hier doet. Waarschijnlijk omdat dit het tweede deel in de serie is en er verwacht wordt dat we de personages inmiddels goed genoeg kennen, maar ik moest af en toe even terug kijken over wie ik nu ook alweer aan het lezen was. De personages lijken wat meer in elkaar over te lopen en wat minder een eigen stem te hebben deze keer. Wat hierbij niet helpt is dat het team het grootste gedeelte van het boek opgesplitst is en je bijna twee verschillende verhalen meemaakt. Al zijn beide verhaallijnen wel erg interessant. Maar was Chass of Yrica nou de gene op deze planeet?

Net als in Alphabet Squadron duwt Freed ons regelmatig de cockpits van de piloten in, waar we alle aspecten van de ruimte- en atmosfeergevechten mee krijgen. Van de manoeuvres die ze proberen uit te voeren tot de mentale staat en gedachtegang tijdens een gevecht. Maar daarnaast spenderen we ook weer tijd buiten de cockpit en leren we veel meer over de achtergrond van Chass, Wyl, Nath, Kairos en Yrica. Kairos blijft een mysterie, maar er wordt een tipje van de sluier opgelicht en ik verwacht dat we in het laatste deel van de trilogie, Victory’s Price, meer over haar gaan leren.

Met 393 pagina’s is ook dit weer een aardig lang boek, maar de schrijfstijl van Freed blijft vrij vlot. Net als in Alphabet Squadron vlieg je door het verhaal heen, de afwisseling tussen de verschillende personages helpt daar zeker bij. En net als voorheen weet Freed de gevechten weer goed overzichtelijk te houden, wat voor veel schrijvers altijd een uitdaging blijft.

De toevoeging van Hera aan Alphabet Squadron was niet heel spectaculair, en hoewel het altijd leuk is haar te zien en we deze keer meer van haar zien is haar toevoeging hier ook weer geen hoogtepunt. Het is altijd leuk om wat scenes met Hera te krijgen, maar ook hier had ze vervangen kunnen worden door een willekeurige onbekende generaal zonder dat dit invloed op het verhaal had gehad. 

Hoewel de insteek van de Alphabet Squadron trilogie in het begin leek om op ruimtegevechten te focussen blijkt de realiteit toch veel meer de onderlinge relaties tussen de piloten te zijn. We spenderen zeker meer dan genoeg tijd in de cockpits van de verschillende New Republic fighters van het team, maar hoe de teamleden met elkaar omgaan, meer over elkaar leren en elkaar leren vertrouwen is toch echt waar deze serie om draait. Elk van hen heeft een interessante achtergrond en naarmate ze meer tijd met elkaar, en hun vijanden, spenderen worden de relaties alleen maar interessanter.

Als je Alphabet Squadron interessant vond dan is Shadow Fall zeker een aanrader. Heb je Alphabet Squadron nog niet gelezen maar ben je benieuwd dan kun je beter met deel 1 van de trilogie beginnen, dit is niet een verhaal waar je eenvoudig halverwege kunt instappen.

Met dank aan Century Books voor het beschikbaar stellen van Shadow Fall voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!