Boekreview: Race to Crashpoint Tower

Race to Crashpoint Tower
Titel: Race to Crashpoint Tower
Auteur: Daniel José Older
Publicatiedatum: 29 juni 2021
3.5

Race to Crashpoint TowerRace to Crashpoint Tower van Daniel José Older (Last Shot, The High Republic Adventures), met illustraties van Petur Antonsson (A Test of Courage, The Great Jedi Rescue), is het tweede boek voor jonge lezers in de High Republic reeks. We volgen Jedi Padawans Ram Jomaram en Lula Talisola tijdens een Nihil aanval op de New Republic Fair op Valo.

Ram is een wat ongewone Padawan, hij is een introvert die liever in een garage aan speeders sleutelt dan dat hij tijd met andere levende wezens doorbrengt. In de High Republic zien we regelmatig dat Jedi een unieke connectie met de force hebben, Ram gebruikt de Force om te zien hoe dingen, vooral mechanische structuren, opgebouwd zijn. Zo kan hij bijvoorbeeld voelen waar een probleem in een speeder motor zit zonder deze fysiek uit elkaar te halen.

Lula kennen we uit nummers 1 tot en met 5 van The High Republic Adventures stripreeks, in Race to Crashpoint Tower komt ze samen met, vriendin en mede Force user, Zeen Mrala op de planeet Valo terecht en samen schieten ze daar Ram te hulp.

Wezens vanuit het hele sterrenstelsel zijn naar Valo gekomen voor de Republic Fair, maar terwijl Rams medepadawans bezig zijn met voorbereidingen voor de fair merkt Ram een beveiligingsalarm op bij de communicatietoren op Crashpoint Peak. Hij gaat met zijn droid, V-18, op onderzoek uit en komt erachter dat de Nihil de communicatietoren onbruikbaar gemaakt hebben als voorbereiding op een grootschalige aanval op het evenement. Het is aan Ram om de overige Jedi op de hoogte te brengen van de naderende aanval, maar dat is niet zo makkelijk als gehoopt.

Het boek is op jongere lezers gericht (8-12 jaar) waardoor het verhaal niet heel ingewikkeld is maar zeker niet oninteressant. Older begint met wat rustige introducties, maar zodra het verhaal eenmaal op gang komt krijgen de personages, en daarmee ook de lezer, geen pagina rust. Het verhaal vliegt in een razend tempo voorbij. De gebeurtenissen in het verhaal lopen parallel aan die van The Rising Storm van auteur Cavan Scott (ook te koop vanaf 29 juni 2021) en het is dan ook een leuke aanvulling op dat verhaal.

Lula en Zeen spelen een vrij grote rol in het verhaal en de gebeurtenissen van Race to Crashpoint Tower gebeuren direct na de gebeurtenissen van The High Republic Adventures #1-5, dus die comics gelezen hebben voor je aan dit boek begint is een goed idee, maar geen vereiste. Alles dat je over het tweetal moet weten wordt uitgelegd, maar de grotere achtergrond weten is wel een toevoeging die het lezen van de comics de moeite waard maakt.

Older zet met Race to Crashpoint Tower een leuk verhaal neer dat wat nieuwe en kortgeleden geïntroduceerde concepten in de Star Wars wereld verkent of wat dieper uitpluist. Ondanks het Young Reader label is het boek wat mij betreft vermakelijk voor lezers van alle leeftijden, al vliegen gevorderde lezers er uiteraard vrij vlot doorheen, maar laat dat je er zeker niet van weerhouden het boek een kans te geven.

Race to Crashpoint Tower is vanaf 29 juni 2021 in alle boekhandels te krijgen.

Met dank aan Disney Lucasfilm Press voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Race to Crashpoint Tower voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!