Boekreview: Quest for Planet X

Quest for Planet X
Titel: The High Republic: Quest for Planet X
Auteur: Tessa Gratton
Uitgever: Disney-Lucasfilm Press
Publicatiedatum: 4 april 2023
3.5

Quest for Planet X coverIn The High Republic: Quest for Planet X van auteur Tessa Gratton volgen we de 15 jarige Jedi Padawan Rooper Nitani, de 12 jarige Dass Leffbruk en de 15 jarige Sky Graf die samen in Sky’s schip meedoen aan de great Hyperspace Chase. Een race die door de Graf en San Tekka families georganiseerd wordt om hyperspace prospectors aan te sporen nieuwe hyperspace paden te ontdekken en aan de families te verkopen. Het doel van het drietal is alleen niet om willekeurige hyperspace paden in kaart te brengen, maar het terugvinden van Planet X, de planeet waar Dass en zijn vader eerder samen met Sunshine Dobbs terechtgekomen zijn en waar zij hun schip hebben moeten achterlaten.

Het verhaal speelt zich na The Battle of Jedha, en gelijktijdig met Cataclysm af, dus gedurende hun avontuur leren de personages meer over wat er op Jedha gebeurt is en wat er gaande is op Dalna, en uiteindelijk vinden ook zij uiteindelijk hun weg naar Dalna om hun steentje bij te dragen aan de gebeurtenissen daar.

Hoewel Phase II van The High Republic aangekondigd werd als ”een tijd waarin de Republiek zich uitbreidt” hebben we tot dusver nog niet heel veel gezien van wat dat precies inhoudt. In Quest for Planet X krijgen we eindelijk weer wat meer inzicht in hoe dat in zijn werk gaat, hoe geluk zoekende prospectors opzoek gaan naar veilige paden door Hyperspace bijvoorbeeld, en hoe deze in kaart gebracht worden. En hoe de Grafs en San Tekkas die paden voor commercieel gewin willen gebruiken en anderen aansporen om het sterrenstelsel groter te maken, terwijl ze daar zelf rijker van worden.

Now a Jedi Padawan was aboard, and honestly, Sky couldn’t be more excited. But they’d play it cool. No need to alert this very baby Jedi that Sky had been hearing stories about Jedi their whole life and even went through an embarrassing phase when they were about seven where they painted an air-recycler tube bright blue and pretended it was a lightsaber.

De omslagillustratie en de twee illustraties die aan de binnenkant van het boek te vinden zijn, zijn gemaakt door Petur Antonsson, die eerder ook al A Test of Courage  en Race to Crashpoint Tower illustreerde. Ook deze keer heeft hij weer twee kenmerkende gebeurtenissen uit het boek prachtig weergegeven in kleurrijke illustraties.

Het vijf en een half uur durende audioboek wordt voorgelezen door Amber Lee Connors. Quest for Planet X is haar eerste Star Wars boek maar het is vanaf de start duidelijk dat ze genoeg andere boeken voorgelezen heeft. Ze heeft een fijne stem en een prettig leestempo, en zal vooral bij jongere lezers goed de aandacht weten te pakken. Van mij mag ze vaker ingezet worden voor Star Wars boeken. Wat geluidseffecten en muziek betreft valt er natuurlijk ook weer genoeg te beluisteren, net als andere Disney-Lucasfilm Press boeken komen er genoeg geluidseffecten en muziekstukken voorbij, maar worden ze wel sporadisch en vrij zacht gebruikt waardoor ze wel extra atmosfeer aan het verhaal toevoegen, maar niet afleiden van het verhaal.

”You can jump out the airlock for all I care about your opinion!”
– Sky Graf

Gratton heeft een prima verhaal in elkaar gedraaid dat drie compleet verschillende personages samenbrengt, elk met een eigen missie, emotionele bagage, dromen en problemen. Samen met de personages leert de lezer dat problemen te overkomen zijn door in anderen te vertrouwen, dat het okay is om jezelf te zijn – ondermeer door een goed uitgediept LHBTI hoofdpersonage – en dat personen met verschillende denkwijzen samen kunnen werken als ze een gezamenlijk doel hebben. 

Hoewel we weinig meekrijgen van de gebeurtenissen op Dalna, en het allemaal minder ernstig lijkt dan we in Cataclysm leren, krijgt de lezer van dit boek wel door dat er iets groots gaande is waar de personages hun steentje aan bijdragen. Quest for Planet X is echter wel zijn eigen verhaal, dat voortborduurt op verhaallijnen uit Path of Deceit en Quest for the Hidden City. Het lezen van die laatste is zeker aan te raden voor je aan Quest for Planet X begint, maar de rest van de High Republic boeken zou je kunnen negeren zonder verdwaald te raken. Jongere lezers die enkel de jeugdboeken lezen krijgen dus een compleet verhaal voorgeschoteld en blijven niet met vraagtekens zitten. Lezers die de rest van de tweede fase van The High Republic gelezen hebben zullen met Quest for Planet X een flinke hoeveelheid extra informatie krijgen die het grotere verhaal langs de randen wat meer kleur geeft maar het is geen verplicht leesvoer. Het maakt geen grote stappen in het grotere verhaal, er worden geen grote onthullingen gedaan, het is gewoon een leuk uitstapje in dezelfde tijdsperiode dat wat meer details aan het geheel toevoegt, maar – samen met Quest for the Hidden City – vooral zijn eigen ding is.

Met dank aan Audible voor het voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Quest for Planet X voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!