Boekreview: Queen’s Shadow

Queen's Shadow cover
Titel: Queen's Shadow
Auteurs: E.K. Johnston
Publicatiedatum: 5 maart 2019
3.5

Queen's Shadow coverQueen’s Shadow is het tweede Star Wars boek van auteur E.K. Johnston, nadat ze eerder een gedeelte van het leven van Ahsoka na het verlaten van de Jedi Order met ons deelde is het hier de beurt aan Padmé Amidala Naberrie. Queen’s Shadow begint aan het einde van Padmé’s termijn als Koningin van Naboo en we zien hoe Padmé en haar handmaidens met de overgang naar een nieuw leven omgaan. 

De periode tussen The Phantom Menace en Attack of the Clones is tot dusver nog vrij leeg, hoewel daar wat mij betreft een hoop interessante verhalen verteld kunnen worden. Hoe het leven van Padmé er uitzag was bijvoorbeeld iets wat ik me af en toe afgevraagd heb, met Queen’s Shadow krijgen we een hele mooie blik in dat leven. Het boek zit niet vol actie of grote en intrigerende missies met ruimtegevechten, maar we zien hoe Padmé zich als senator in de de Senaat van de Republic nestelt. Hoe ze allianties sluit met onder anderen Bail Organa en Mon Mothma en leert hoe ze in deze nieuwe politieke wereld moet manoeuvreren. 

Maar naast Padmé leren we ook erg veel over haar handmaidens. De dames die tot dusver altijd in de schaduw gestaan hebben en amper opvielen. Iets wat vol opzet was. In The Phantom Menace wordt Padmé onder andere vergezeld door Sabé, Eiraté, Saché en Yané, waarvan Sabé voor een groot gedeelte van de film de rol van Queen Amidala op zich nam om Padmé te beschermen. Wanneer Padmé het koningin-schap overdraagt aan Réillata gaan de handmaidens veelal hun eigen weg en hun dromen achterna. Sabé blijft echter voor Padmé werken om háár dromen te realiseren. Als senator krijgt Padmé voor haar beveiliging steun van Cordé, Dormé en Versé die niet zo streng getraind zijn als hun voorgangers maar er op dezelfde manier vanaf de achtergrond zorgen dat Padmé niets kan overkomen. 

“We are brave, your highness.”

Queen’s Shadow is geen momentopname waarin we enkel doorlopende gebeurtenissen in een klein tijdsbestek zien. In plaats daarvan zien we fragmenten uit een langere periode. Van de eerste dagen op Coruscant waar Padmé haar plek moet vinden, naar haar eerste ontmoetingen met levenslange vrienden. Van haar eerste momenten in de senaat, tot een doorgewinterde senator die zit vol vertrouwen inzet om de levens van de inwoners van de Republic te verbeteren.

“You are an idealist,” Bonteri said. “That’s not a bad thing.”
“I know,” Padmé said. “I have worked very hard at it.”

Niet alleen Padmé, maar ook Sabé wordt heel ver uitgediept in het verhaal, Johnston maakt een volledig driedimensionaal personage van de bodyguard en dubbelganger waar we in The Phantom Menace eigenlijk niets over te weten komen. En dat uitdieping van de personages is waar de kracht van het boek ligt, we leren zo veel meer over personages waar we tot dusver enkel een naam van kende. Waarom heeft Captain Typho bijvoorbeeld de rol van Captain Panaka overgenomen. We worden ook geïntroduceerd aan een berg nieuwe personages die helemaal thuis horen in deze wereld. En we leren ook veel over wat er allemaal onder de taken van de handmaidens viel. Daarnaast heeft Johnston ook veel nagedacht over praktische zaken die zelden aan bod komen, zoals hoe men met tijdzones en jetlag omgaat als er tussen planeten gereisd wordt!

“Padmé turned to look at the Jedi Temple, her hand drifting to her necklace without her mind’s direction.”

De audioversie van het boek is ingesproken door Catherine Taber. Door haar jarenlange vertolking van Padmé in The Clone Wars zal het audioboek dan voor velen ook heel vertrouwd klinken. Taber is wat minder goed in verschillende stemmen, het is gedurende het hele boek heel duidelijk dat alleen zij alle stemmen verzorgt, maar dat is natuurlijk geen probleem. Het voelt zoals de meeste audioboeken van Disney-Lucasfilm Press iets minder als een radio drama, en meer als een boek dat enthousiast wordt voorgelezen, er wordt wel met achtergrondgeluiden en muziek gewerkt, maar dat is allemaal iets minder aanwezig dan bij de audioboeken die door Del Rey uitgebracht worden.

Queen’s Shadow leest lekker weg en bevat een interessant verhaal voor wie altijd al meer heeft willen weten over Padmé en haar handmaidens. En ook als je weg bent van de kleding en haarstijlen die onlosmakelijk aan Padmé verbonden zijn dan zul je genieten van dit boek. Ben je echter opzoek naar actie, avontuur en mysterie, dan zal dit boek je wat minder aanspreken.

Met dank aan Audible voor het beschikbaar stellen van de audio versie van Queen’s Shadow voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!