Boekreview: Queen’s Hope

Queen's Hope Cover
Titel: Queen's Hope
Auteurs: E.K. Johnston
Publicatiedatum: 5 april 2022
3

Queen's Hope CoverQueen’s Hope is het derde deel in de Padmé Amidala Naberrie trilogie van E.K. Johnston. Queen’s Shadow (2019) speelde zich af tussen The Phantom Menace en Attack of the Clones. Queen’s Peril (2020) speelde zich af voor en tijdens The Phantom Menace. Queen’s Hope sluit de trilogie af en speelt zich net na Attack of the Clones af.

Het boek begint net voor het einde van de film, Padmé en Anakin zijn na het gevecht op Geonosis – en de start van de Clone Wars – op Naboo, zogezegd om te herstellen van hun wonden en om te mediteren. Maar wij weten natuurlijk dat ze daar zijn voor hun bruiloft en om eventjes samen te zijn voor ze beiden terug moeten keren naar hun eigen werelden. We vergezellen de twee vlak voor de bruiloft nog even op een missie voor de huidige koningin van Naboo, waarna we de bruiloft meemaken en de twee hun eigen weg zien gaan. 

Zoals we van deze boeken verwachten spelen ook de (nieuwe) handmaidens weer een flinke rol, en als ik eerlijk ben draait dit boek meer om Sabé dan om Padmé. We zien hoe het zo’n zes jaar later met de missie van Sabé en Tonra, op Tatooine  staat. De twee hebben nog steeds het doel om zo veel mogelijk slaven te bevrijden, en hebben eindelijk een flinke stap gezet naar het bereiken van hun doel. Padmé heeft gedurende het boek een eigen missie waarbij ze als beveiliger undercover gaat aan boord van een transportschip dat door twee Wookiees gerund wordt. Deze missie voelt wat leeg en onnodig aan, al zijn de uiteindelijke consequenties wel van groot belang voor de voortgang van de Clone Wars. De missie van Padmé zorgt dat Sabé voor het eerst sinds lange tijd de rol van Padmé Amidala weer op zich moet nemen, wat haar weer in contact brengt met oude bekenden en haar relatie met Padmé deze keer voorgoed zal veranderen.

A soft chime indicated an incoming message. Dormé smiled: it was Typho.
“Are you finished then?” he asked, his holographic face appearing in front of her. She was always glad to see him, even when he was blue and mostly transparent.

Queen’s Hope zet de trend die in de eerste twee boeken in de serie gezet is voort. Johnston is een ster in het uitdiepen van personages en de banden die ze onderling hebben, maar de situaties er omheen zijn hoofdzakelijk bijzaak. Sabé was wat mij betreft al de ster van de eerste twee boeken, en ook deze keer steelt zij weer de show en krijgt haar personage nog meer diepgang. Zelfs tot het punt dat ik het tof zou vinden om meer verhalen – in boeken, comics en/of TV – te zien die compleet om haar draaien, zonder dat ze tweede viool speelt voor Padmé. De op dit moment lopende Darth Vader comic reeks – geschreven door Greg Pak – heeft al een flinke rol voor haar weggelegd, en ik ben erg benieuwd waar dat uiteindelijk heen gaat.

Jar Jar had worked in the Senate for more than half a decade now, and he was excellent at organizing files and remembering what people had said in random conversations, but his naiveté had not faded.

Net als we eerder van Johnston zagen strooit ze ook deze keer weer met kleine details die niet alleen de personages, maar ook de wereld om ze heen realistischer, duidelijker en interessanter maken. Zo leren we eindelijk waarom R2-D2 ineens van Padmé’s assistent naar Anakin’s beste maatje gegaan is, en waarom C-3PO R2’s rol in Padmé’s leven overgenomen heeft. Ook leren we dat C-3PO de complete bruiloft voor de twee gepland heeft! Al is het me nog steeds een raadsel hoe 3PO het huwelijk altijd geheim heeft kunnen houden. Het feit dat er in de wasruimtes aan boord van het Wookiee ruimteschip geen handdoeken aanwezig waren, maar in plaats daarvan full-body-föhns, is een stukje info waar ik nooit echt over nagedacht heb maar wat achteraf helemaal logisch lijkt. Dat zijn van die kleine dingen die dit soort boeken voor mij helemaal de moeite waard maken.

Palpatine enjoyed the rush that came with manipulating people. It had been one of his greatest skills since he was a boy, and he had honed it to a blade so sharp, people rarely even noticed he’d cut them with it until they’d lost too much blood.

De audio versie is ook deze keer weer door Catherine Taber ingesproken, en sluit perfect aan bij de eerdere twee. Taber’s lezing van Padmé en Sabé is nagenoeg identiek aan haar Clone Wars werk. De overige stemmen zijn weer anders genoeg om ze makkelijk uit elkaar te houden en het leestempo en de dynamiek in de intonaties maken het prettig om naar te luisteren. Met 6 uur en 40 minuten vlieg je weer door het boek heen.

Padmé is the soul of discretion when it comes to organizing trysts, as I am sure you can imagine, but Anakin is as subtle as a drunken gundark.”

Als je van de eerdere twee boeken in de serie genoten hebt zul je ook van dit boek genieten, konden de eerdere twee je niet bekoren, dan zal deze ook niet anders voor je zijn. Hoewel het als een trilogie beschouwd wordt, zijn het drie op zichzelf staande verhalen die je prima los van elkaar kunt lezen. Al draaien ze zoals gezegd vooral om de persoonlijke ontwikkelingen van de personages, met in het bijzonder Padmé en Sabé. Wil je die ontwikkeling goed volgen is het aan te raden de boeken in publicatievolgorde te lezen.

Met alle drie de boeken achter me kan ik met zekerheid zeggen dat Sabé’s verhaal me het meeste aanspreekt, en ik hoop met recht dat we niet al te lang hoeven te wachten op verdere avonturen met haar en haar nieuwe bondgenoten op Tatooine.

Met dank aan Disney-Lucasfilm Press en Audible voor het beschikbaar stellen van de audio versie van Queen’s Hope voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!