Boekreview: Path of Vengeance

The High Republic: Path of Vengeance
Titel: The High Republic: Path of Vengeance
Auteurs: Cavan Scott
Publicatiedatum: 2 mei 2023
4

Path of Vengeance coverThe High Republic: Path of Vengeance van auteur Cavan Scott is min of meer de afsluiter van Phase II van The High Republic. In dit 500 pagina’s tellende verhaal neemt Cavan ons mee terug naar Dalna en de Night of Tears, we leren wat de Mother in haar schild voerde, reizen af naar Planet X en bereiden ons langzaamaan voor op Phase III.

Het verhaal focussed zich vooral op de nichtjes Marda en Yana Ro. Yana wil al langer weg breken van de Path, maar na de dood van haar geliefde Kor wil ze niets liever dan wraak nemen. Marda is min of meer het tegenovergestelde, zij begon als rustig en toegewijd lid van de cult, en grijpt steeds meer macht binnen de groep.

Als Jedha in chaos vervalt vertrekken Marda en de Mother terug naar Dalna, terwijl Yana achterblijft om de Rod of Daybreak terug te vinden. Want wanneer deze gecombineerd wordt met de Rod of Seasons geven zij de Mother de volledige controle over de Leveler. Marda vertrekt vervolgens op een missie naar Planet X waar ze met een klein team opzoek gaat naar Nameless eieren om hun leger te vergroten.

Padawan Matty Cathley en Jedi Knight Oliviah Zevaron volgen de Path of the Open Hand naar Dalna waar Matty er vooral achter wil komen wat ze in hun schild voeren, terwijl Oliviah meer interesse heft in de identiteit van de Mother.

Gedurende de Night of Sorrows worden de motivaties van de Mother eindelijk uit de doeken gedaan en leren we waarom ze een hekel aan de Jedi heeft. Wat haar gemotiveerd heeft om de Path of the Open hand over te nemen en om te vormen tot de moordlustige cult die ze geworden zijn.

Ook komen we eindelijk op Planet X terecht. Tuurlijk, we kregen al een glimp in de Marvel Comic Eye of the Storm, maar in Path of Vengeance spenderen we eindelijk wat tijd op deze bizarre planeet.

Het laatste stuk van het boek speelt zich af tijdens the Night of Sorrows – het gevecht op Dalna  – wat we ook al in Cataclysm meemaakte, maar in Path of Vengeance begeven we ons op andere locaties, met andere personages en krijgen we dus een veel breder beeld van de gebeurtenissen. Dit boek verklaart dus ook waarom Marda, Yana en de Mother bijna volledig ontbraken uit Cataclysm.

“The Jedi have come looking for the Path of the Open Hand, but they are too late. That dream has broken.”
– Marda Ro

Een uitblinker in dit boek – en ook in de comic waar ze geïntroduceerd werd – is Padawan Matty. Haar optimisme, enthousiasme en ongeremde verbale commentaren zijn ontzettend verfrissend. Het werkte heel goed in de Marvel Comics, maar ook in dit boek komt zij ontzettend goed uit de verf, en ik hoop van harte dat we in de toekomst nog meer van haar gaan zien.

Ook de door Corey Brickley getekende omslag is wat mij betreft een hoogtepunt aan dit boek. Hij is simpelweg prachtig, en geeft zonder spoilers de sfeer van het boek goed weer.

Een groot minpunt – en tegelijk een heel sterk punt – aan Phase I van The High Republic was het feit dat je min of meer alle boeken, van alle niveaus èn de comics moest lezen om het complete verhaal mee te krijgen. In Phase II hebben de auteurs het anders aangepakt. De verschillende verhalen focussen zich wat meer op dezelfde gebeurtenissen en vertellen alle belangrijke onderdelen vanuit een andere hoek. Hierdoor krijg je toch overal genoeg van mee dat je in ieder geval de grote lijnen goed kunt volgen. Ook staan young reader boeken bijna compleet los van de rest van het verhaal waardoor je als lezer niets mist als je die overslaat – op een hoop plezier na dan!

Het 12 uur durende audioboek is ingesproken door Emily O’Brien, een nieuwkomer in de Star Wars boekenwereld, maar wat mij betreft een blijvertje. Ze heet een prettige stem en weet personages goed herkenbaar te maken. Ook weet ze de spanning goed op te bouwen en vast te houden. Samen met het gematigde gebruik van muziek en geluidseffecten maakt Path of Vengeance een prima audioboek om naar te luisteren.

Scott’s boek is een emotioneel en duister einde van Phase II. We krijgen flink wat antwoorden op openstaande vragen (al waren sommige antwoorden ook al onbedoeld(?) gespoiled via het Star Wars YouTube kanaal). Maar er worden ook een aantal nieuwe vragen gesteld waar we hopelijk in Phase III antwoord op gaan krijgen. Verder zie ik nog genoeg mogelijkheden voor nieuwe verhalen in en rondom dit tijdperk waar we hopelijk in de toekomst naar uit kunnen kijken.

Al met al is Path of Vengeance dus een absolute aanrader als je de rest van Phase II gelezen hebt. Net als met Phase I moet je de boeken wel in volgorde lezen, dus dit is zeker geen boek om fris mee in te stappen. Maar als afsluiter van deze fase is het een ijzersterk boek. Op naar Phase III, For Light and Life!

Met dank aan Disney-Lucasfilm Press en Audible voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Path of Vengeance voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!