Last Shot Stofomslag

Boekreview: Last Shot

3.5 Score
Score
Last ShotTitel
Daniel José OlderAuteur
15 april 2018Releasedatum

Last Shot Cover

Daniel José Older schreef eerder al Born in the Storm, een kort verhaal in de From a Certain Point of View verhalenbundel. Born in the Storm is een rapport van een van de stormtrooper die in Mos Eisley door Ben Kenobi met een mind trick om de tuin geleid werd. Toen ik hoorde dat Older een verhaal over Han en Lando ging schrijven was ik gelijk enthousiast. Born in the Storm was een geweldig staaltje schrijfwerk, het zat vol humor en is een van mijn favoriete verhalen uit From a Certain Point of View. Een Han en Lando avontuur van zijn hand zag ik dan ook wel zitten.

Last Shot is een opwarmertje voor Solo: A Star Wars Story waarin we gaan zien hoe deze twee schavuiten elkaar leerden kennen. In Last Shot springen we heen en weer in de tijd en volgen we drie verhalen, een Lando verhaal voor hij Han leerde kennen, een Han verhaal nadat hij Lando leerde kennen en de Millennium Falcon van hem gewonnen had en het hoofdverhaal dat zich enkele jaren na Return of the Jedi afspeelt. Deze drie verhalen zijn echter wel aan elkaar verbonden, de verhalen in het verleden beschrijven avonturen waarin Han en Lando los van elkaar met Fyzen Gor, een gevaarlijke crimineel, te maken krijgen. Het hoofdverhaal brengt de twee schavuiten samen om nogmaals de confrontatie met Gor aan te gaan.

Han woont met Leia en de kleine Ben op Chandrila en probeert te wennen aan zijn nieuwe leven als familieman, terwijl Lando weer in Cloud City woont. Hij werkt daar niet langer als Baron Administrator maar runt een eigen onderneming en houdt zich met droids bezig. Lando heeft een gezellige avond met een oude bekende wanneer hij in zijn eigen woning aangevallen wordt. De eigenaar van de Millennium Falcon heeft jaren geleden een apparaat van Fyzen Gor gestolen, een apparaat dat Gor nu graag terug wil. Aangezien Lando al tijden niet meer de eigenaar van de Falcon is gaat hij bij Han op Chandrila langs en gaan ze er samen met een team, dat onder anderen uit Chewbacca en een Ewok bestaat, op uit om er achter te komen wat er nou eigenlijk gaande is.

De twee terugblikken vertellen hoe Han en Lando eerder met Gor in aanraking kwamen. In het Lando verhaal krijgen we ook onze eerste kennismaking met L3-37, de droid die we in Solo: A Star Wars Story als metgezel van Lando gaan zien. L3 is tot dusver een erg interessant personage, ze bestaat uit allerlei verschillende droid onderdelen en sleutelt continu aan haarzelf om verbeteringen aan te brengen. Als haar persoonlijkheid in Solo net zo goed uit de verf komt als in dit boek gaat L3 een favoriet personage van een hoop mensen worden. Ik ben heel benieuwd naar haar geschiedenis en hoop dat we in de toekomst nog veel van haar gaan zien. Hetzelfde geldt ook voor Kaasha, een oude bekende van Lando. Er wordt lichtjes een sluier opgelicht over het verleden van de Twi’lek en Lando en ook hier wil ik graag meer van weten.

Het boek wisselt per hoofdstuk van tijdlijn, wat in eerste instantie wat verwarrend is, maar gelukkig raak je hier wel snel aan gewend. De duidelijke locatie en tijdsaanduidingen aan het begin van elk hoofdstuk helpen hierbij. Toch is het vooral in de stukken waar een actie gevulde hoofdstuk afgewisseld wordt door een ander actie gevuld hoofdstuk af en toe wel even opletten geblazen. De schrijfstijl van Older is verder heel fijn om te lezen, hij vliegt vrij snel door de gebeurtenissen heen en blijft niet te lang bij beschrijvingen hangen. Wel komen er vrij veel termen voorbij die meer aan onze wereld doen denken dan dat ze aanvoelen als Star Wars termen, maar dat mag de pret niet drukken.

Last Shot is een leuk avontuur dat moeilijk weg te leggen is. Tot zover ben ik een fan van wat Daniel José Older in de Star Wars wereld geschreven heeft en ik zie in de toekomst graag meer werk van hem verschijnen. Last Shot is zeker een aanrader maar staat helemaal los van Solo: A Star Wars Story, ondanks de eerste kennismaking met L3-37 is het zeker niet nodig om dit boek gelezen te hebben voor je de film ziet.

Een leuk extraatje aan het boek is de stofomslag van de Hardcover editie. De stofomslag is namelijk omkeerbaar. Standaard is de omslag rood met een afbeelding van Han Solo op de voorkant, maar je kunt hem binnenstebuiten keren om zo een gele omslag met een afbeelding van Lando op de voorkant te hebben.

De Han en Lando covers van Last Shot
De Han en Lando covers van Last Shot

Met dank aan  Century Books voor het beschikbaar stellen van Last Shot voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!