Boekreview: Jedi: Battle Scars

Jedi: Battle Scars
Titel: Jedi: Battle Scars
Auteur: Sam Maggs
Uitgever: Del Rey / Random House Worlds
Publicatiedatum: 7 maart 2023
4

Jedi: Battle ScarsJedi: Battle Scars van auteur Sam Maggs speelt zich vijf jaar na de video game Jedi: Fallen Order af, in die tijd zijn de leden van het team dat zich tijdens het spel gevormd heeft, uitgegroeid tot een hechte familie en goed geoliede machine. Na hun aanvaring met het Haxion Brood  misdaadsyndicaat zijn deze bounty hunters min of meer de aardsvijanden van de Mantis crew geworden, en de afgelopen jaren heeft de crew dan ook meerdere gevesten van het syndicaat bestormd om een einde te maken aan de klopjacht die het syndicaat op ze houdt. Het boek begint tijdens de bestorming van zo’n basis, waar Cal en zijn vrienden tegen een bijzondere verrassing aanlopen. 

De crew komt in contact met een stormtrooper die de Empire wil verlaten, in ruil voor hun hulp weet de stormtrooper de locatie van plannen voor een geheim wapen dat de Empire min of meer onverslaanbaar kan maken, maar wat in handen van vrijheidsvechters het tij zou kunnen keren. Gezamenlijk ondernemen ze de missie om de plannen voor dat wapen in handen te krijgen, en komen uiteindelijk voor nog een verrassing te staan die hun verdere plannen een stuk gecompliceerder maakt. En om het nog ingewikkelder te maken komt er ook nog een Inquisitor om de hoek kijken!

BD-1, the little droid who was so nauseatingly cute it made Merrin want to hug him until she crushed him to death (she settled for sassing him with regularity).

Jedi: Battle Scars is een uitstekende aanvulling op de video game serie, maar wel vooral dat. Als je Jedi: Fallen Order nooit gespeeld hebt, en niet van plan bent om volgende maand aan Jedi: Survivor te beginnen zal dit boek je waarschijnlijk niet echt kunnen bekoren. We focussen ons helemaal op de crew van de Stinger Mantis, en in het bijzonder op Cal en Merrin, en hoewel we heel wat korte samenvattingen krijgen van gebeurtenissen uit het spel, zul je als lezer de nodige achtergrondinformatie over de personages missen. Maar als je het spel wel gespeeld hebt zul je waarschijnlijk volop genieten van dit verhaal. Het voelt in alle opzichten als een vervolg op Fallen Order. En de opbouw van het verhaal voelt heel erg alsof we van intro missie, naar hoofdmissie, naar twist, mini boss, verder met de hoofdmissie gaan op naar de eindbaas gaan, met her en der een hint naar een mogelijke side missie. Ook komen er de nodige knipogen naar gameplay voorbij, glijbanen, liaanslingeren, spelen met Stormtroopers, BD-1 die met stims gooit, het voelt allemaal heel erg aan als de game. Gelukkig laat Cal de locale fauna verder wel met rust.

De aanwezigheid van de Fifth Brother koppelt het verhaal een beetje aan de rest van de Star Wars wereld in deze periode, en hij komt als ontzettend gevaarlijke vijand over, maar voor het verhaal had hij evengoed elke andere Inquisitor kunnen zijn. Veel persoonlijk uitdieping krijgt hij niet, maar als tegenstander in een spel zou hij bijna net zo angstaanjagend geweest zijn als die grote baas was in Fallen Order.

Cal winked at the hunters.
He held his lightsaber out in front of him and ignited its second blade.

Wat ook opvalt is dat het boek vrij bruut is, er wordt regelmatig stilgestaan bij de manier waarop Merrin en Cal Stormtroopers van het leven beroven, en als we op die momenten in hun hoofden meekijken zien we dat ze met regelmaat toch best wel plezier halen uit het afhakken van ledematen, verstikken of naar hun dood laten vallen van hun vijanden. Dit voelt ook wel weer een beetje als de voorgaande game, want ik weet dat ik als speler ook erg veel plezier haalde uit Stormtroopers van rotswanden af duwen.

Her face perfectly still, perfectly calm; if you didn’t know Merrin as well as Cal did, you would probably be tempted to say she looked undisturbed and unbothered.
But Cal did know her. And what Cal saw on her face was a mask of pure rage, uncontaminated holy terror, the kind of thing that made the Nightsisters the stuff of the galaxy’s nightmares, the villains in stories and the creatures in the shadows. Her hair smoked at the edges; curls of smoke poured from her nail beds, her tear ducts, the corners of her mouth. Considered, cold, calculated. And she was going to make every single person in that room pay.

De schrijfstijl van Maggs is verder erg luchtig, het verhaal is niet heel lang, maar het vliegt vooral in een rotgang voorbij omdat er amper momenten zijn die niet spannend, intrigerend of ronduit grappig zijn. Het boek zit vol humor en actie, maar ook romantische gevoelens spelen een grote rol, en ik kon het boek amper wegleggen. Maggs weet de stem van de verschillende personages goed vast te leggen, ze voelen stuk voor stuk als de personages die we in Fallen Order leerde kennen, en de dynamiek tussen hen voelt min of meer hetzelfde, alleen met een sterkere band. Maggs heeft ook erg veel oog voor detail, zo beschrijft ze regelmatig niet alleen wat personages zien en voelen, maar ook kleine omgevingsdingetjes worden vaak kort aangehaald en geven het verhaal net een beetje extra realisme. Persoonlijk vond ik het ook heel tof dat BD-1 nooit uit het oog verloren wordt, of hij nu bij Cal op zijn rug zit terwijl ze een peloton Stormtroopers aan het uitroeien zijn, of hij met de bogling aan boord van de Mantis aan het spelen is. BD-1 is altijd aanwezig en ook zijn persoonlijkheid weet Maggs uitstekend naar proza te vertalen.

Cal and Irei spent a couple of days huddled over Cal’s workbench; Merrin and Fret worked furiously to build Fret new armor out of the junk pile; BD and the bogling worked on just bein’ cute and stuff, runnin’ around the ship. 

Het tien en een half uur durende audioboek wordt voorgelezen door Sean Kenin Elias-Reyes, wie nog relatief nieuw is in de Star Wars wereld. Hij leende zijn stem eerder ook aan het The high Republic: The Battle of Jedha hoorspel, maar dit is zijn eerste Star Wars roman. En het is gelijk een goed begin! Hij heeft een fijne stem en weet alle personages goed van elkaar te onderscheiden en komt zelfs aardig dicht in de buurt van de stemmen van de originele stemacteurs. De geluidseffecten en muziek zijn als altijd weer aanwezig en maken er weer een mooi samenhangend geheel van dat heel goed te volgen is.

Cal flipped his lightsaber to sever the hunter’s connection to his jetpack, turned just a little bit, and then used the Force to shove him outward.
His “Noooooo!” got quieter and quieter the farther he fell.

Alles bij elkaar heb ik ontzettend van dit boek genoten en het heeft mij nog ongeduldiger gemaakt voor Jedi: Survivor, 28 april kan niet vroeg genoeg komen! Heb je genoten van Fallen Order? Dan kan het haast niet anders dan dat je van Jedi: Battle Scars ook zult smullen, ik heb niet het idee dat het verplichte kost is voor je aan Jedi: Survivor begint, maar het kan zeker geen kwaad om vooraf te zien hoe de crew van de Stinger Mantis inmiddels tot een echte familie uitgegroeid is.

Met dank aan Del Rey en Audible voor het voor het beschikbaar stellen van Jedi: Battle Scars voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!