Social Media

Boekrecensies

Boekreview: IncrediBuilds BB-8 en A-wing

Geplaatst

op

4 Score
Score
IncrediBuilds BB-8 en A-WingTitel
Daniel Wallace en Michael KoggeAuteur
28 november 2017Releasedatum

IncrediBuildsAltijd al je eigen BB-8 willen bouwen of aan een A-wing willen sleutelen? Dankzij IncrediBuilds kan dat! De nieuwste delen in de IncrediBuilds Star Wars serie zijn namelijk de alom geliefde astromech en één van de snelste schepen die er in het sterrenstelsel rond vliegt.

IncrediBuilds zijn boeken die vergezeld worden door kleine bouwpakketjes. De boeken geven de lezer een hoop informatie over het onderwerp, informatie uit de Star Wars wereld maar ook uit de echte wereld. Zo leren we in het BB-8 boek van alles over de verschillende gereedschappen die BB-8 in zijn lichaam verborgen heeft zitten, welke taken hij allemaal uitvoert en krijgen we wat informatie over de verschillende avonturen die hij beleefd heeft.

Verder leren we ook wat over de avonturen die BB-8 buiten de films beleefd heeft in verschillende boeken, stripboeken en de Forces of Destiny tekenfilmserie. Ook krijgen we een mooi beeld van hoe BB-8 door concept tekenaars Christian Alzmann en Jake Lunt Davies uitgewerkt werd. Hoe hij door Joshua Lee en Matthew Denton gemaakt werd en onder anderen door Brian Herring tot leven gewekt werd. En als klap op de vuurpijl worden we getrakteerd op een interview met concept tekenaar Christian Alzmann.

In het A-wing boek leren we van alles over het ontwerp van de A-wing. De geschiedenis van de RZ-1 en RZ-2 modellen en hun voorganger, de Delta-7 Aethersprite. Er wordt uitgelegd hoe de Rebellion en Resistance de A-wings aangepast hebben om er het snelste en meest wendbare schip in hun arsenaal van te maken. Ook krijgen we wat informatie over bekende A-wing piloten als Arvel Crynyd, die zijn A-wing in de brug van de Star Destroyer Executor crashte tijdens de Battle of Endor en Tallie Lintra die de aanval op de First Order leidde tijdens de evacuatie van D’Qar

Achter de schermen leren we over de eerste A-wing schetsen van concept tekenaar Joe Johnston en de uitgewerkte schilderijen van Ralph McQuarrie. Er wordt uitgelegd dat de modellen voor Return of the Jedi wat aangepast werden om wat moderner te lijken en dat de kleuren noodzakelijk anders moesten om het filmen met blue screens mogelijk te maken. Mooi om te weten is dat men voor The Last Jedi terug stapte naar de oorspronkelijke werken van McQuarrie en het strakkere model nabootste en terug ging naar het kleuren schema dat McQuarrie in 1983 gebruikte.

In het A-Wing boek vinden we ook interviews met art directors Kevin Jenkins en James Clyne.

Hoewel de boeken op zichzelf al erg vermakelijk zijn zullen veel mensen zich nog meer vermaken met het creatieve aspect van de IncrediBuilds serie: de houten schaalmodellen.

Bij elk deel in de IncrediBuilds serie zit een houten plaatje dat vakkundig met een lasersnijder bewerkt is om een eenvoudig in elkaar te zetten schaalmodel te worden. De onderdelen zijn net niet helemaal los gesneden, waardoor je ze zelf uit het houten plaatje los kunt drukken. Naast elk onderdeel staat een nummer en de bijgeleverde instructies leggen stap voor stap heel duidelijk uit hoe elk onderdeel aan andere onderdelen vast gedrukt moet worden. Voor zowel BB-8 als de A-wing wordt eerst een interne structuur in elkaar gezet waar afdekplaten en details op vastgedrukt kunnen worden. Ik had voor elk van deze modellen een half uurtje nodig om ze op mijn gemak in elkaar te zetten. De moeilijkheidsgraad is vrij laag waardoor ook jongere kinderen hier goed mee uit de voeten kunnen, helemaal als ze gezellig samen met een ouder aan de slag gaan.

IncrediBuilds moedigt bouwers ook aan om de modellen niet alleen in elkaar te zetten, maar om ook creatief met verf aan de slag te gaan. Het hout is namelijk uitstekend geschikt om van een kleurtje te voorzien om de modellen zo nog persoonlijker te maken. Maar ook zonder een kleurtje zijn ze erg mooi. Het hout zit vol met gelaserd detailwerk en zelfs de panelen van BB-8 zijn allemaal correct uitgetekend.

Ook bouwkundig zitten de modellen geweldig in elkaar, ik heb zelf ervaring met lasersnijders en het ontwerpen van objecten die op deze manier in elkaar geschoven worden, maar de ontwerpers van deze sets weten goed waar ze mee bezig zijn, de maten kloppen perfect en hier en daar gebruiken ze wat trucjes die ik in mijn vervolgprojecten ook ga toepassen. Dus ik heb zowel van de boeken als van de modellen wat kunnen leren!

Ik heb de Nederlandse vertalingen van de boeken, die oorspronkelijk door Daniel Wallace en Michael Kogge geschreven zijn, gelezen en die zijn over het algemeen vrij netjes uitgewerkt. Hier en daar komen we wat vreemde of inconsequente vertalingen tegen. Zo schommelt de aanduiding voor Rey en andere inwoners van Jakku tussen ‘aaseter’ en ‘schrootzoeker’. Maar dit gebeurt niet meer dan we van andere vertalingen helaas ook gewend zijn en ondanks dat zijn alle teksten prima te begrijpen, ook voor jongere lezers.

Eén puntje dat wel heel erg opviel was het feit dat bij het A-wing boek een gedeelte van de titel ontbreekt op de omslag. Toen ik die titel las zat ik even met een vraagteken bijven mijn hoofd, tot ik door kreeg dat er gewoon een gedeelte ontbrak. Maar goed, daar heb ik even goed om kunnen lachen. Verder kan ik niet anders dan zeggen dat ik erg tevreden ben met de IncrediBuilds boeken. Dit waren de eerste twee die ik gelezen en gebouwd heb, maar het zullen zeker niet de laatste zijn.

Met dank aan  Rubinstein voor het beschikbaar stellen van IncrediBuilds BB-8 en A-wing voor deze review.

 

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekrecensies

Boekreview: Poe Dameron: Free Fall

Geplaatst

op

Door

3.5 Score
Score
Poe Dameron: Free FallTitel
Alex SeguraAuteur
4 Augustus 2020Releasedatum

Free Fall CoverIn The Rise of Skywalker leerden we dat Poe een ”Spice Runner” geweest is, wat in de Star Wars wereld inhoud dat hij een drugssmokkelaar was. In Poe Dameron: Free Fall lezen we hoe die vork in de steel steekt, want dat komt natuurlijk niet direct overeen met de voormalig New Republic Navy piloot die zich bij de Resistance aansloot en zijn leven keer op keer op het spel zet om het sterrenstelsel een betere plek te maken. Het boek vertelt hoe Poe op jonge leeftijd een aantal leden van de Spice Runners van Kijimi leerde kennen en zich bij hen aansloot. We leren een hoop over Poe’s leven en familie, maar vooral ook over het leven van Zorii.

Poe’s moeder Shara Bey was een piloot in de Rebel Alliance, ze vocht onder anderen tijdens de slag om de Tweede Death Star maar nam afscheid van het hectische en gevaarlijke bestaan toen ze samen met haar man Kes Dameron en hun zoontje Poe op Yavin IV ging wonen. Jaren later sterft Shara, wat de levens van Kes en Poe compleet op hun kop zet. Kes is er helemaal kapot van en kan maar moeilijk bevatten dat hij de rest van zijn leven zonder zijn vrouw moet doorbrengen en wordt daardoor extra beschermend over Poe. Iets wat de zestienjarige Poe verre van op prijs kan stellen. Deze tiener wil niets liever dan vrijheid, vliegen en avonturen beleven. Na een zoveelste ruzie met zijn vader loopt Poe een aantal ongure types tegen het lijf die opzoek zijn naar een piloot die ze van Yavin IV af kan krijgen wat voor Poe de uitgerekende kans is om onder de beschermende blik van zijn vader uit te komen en eindelijk het universum te gaan verkennen. Zonder zich al te veel te realiseren wat hij doet sluit Poe zich aan bij de Spice Runners van Kijimi.

Het boek is een snel doorlopend avontuur waar achtervolgingen, vuurgevechten, verraad en een vleugje romantiek zich op rap tempo afwisselen. Segura weet het tempo goed vast te houden, wat mede komt doordat we enkel de daadwerkelijke missies meekrijgen waar Poe en zijn vrienden op uitgestuurd worden. De weken of zelfs maanden die tussen die missies in zitten worden overgeslagen, waardoor het tempo hoog blijft en het verhaal zich niet vast graaft in onnodige expositie.

Segura zet een Poe neer die trouw is aan zijn personage in de films. Hij is impulsief, koppig, overmoedig en bluft zich een eind in de rondte, maar wat vooral naar voren komt is zijn grote hart. De impulsiviteit zorgt ervoor dat Poe zich zonder aarzelen bij de Spice Runners aansluit, wat hem lijnrecht tegenover de idealen van de New Republic, en waar zijn ouders voor vochten, zet. Dat hij hiervoor kiest en zich niet inschrijft als kadet bij de New Republic Navy is een punt wat niet helemaal overeen lijkt te komen met Poe’s persoonlijkheid, iets wat het boek zelf ook duidelijk maakt omdat Poe toch regelmatig met zijn beslissing worstelt. Maar zijn loyaliteit aan Zorii wint het van zijn twijfels. 

De sterkste punten van het boek zijn niet zozeer de Spice Runners, die in dit boek helemaal niet met Spice in aanraking komen trouwens, maar de momenten tussen Poe en Zorii. De twee tieners krijgen een hele hechte band en zijn elkaars steun en toeverlaat, rolmodel en maatje. Die hechte band verklaart de manier waarop Zorii met Poe omgaat in The Rise of Skywalker. Hoe ze hem eerst tegen de grond werkt en haar blaster gereed heeft, om vervolgens zonder al te veel moeite overgehaald te worden om hulp te bieden. En Poe zelfs het medaillon geeft dat haar enige weg naar vrijheid kon zijn.

Al met al leest Free Fall fijn weg en zijn er maar weinig saaie momenten. Er is genoeg actie om van te genieten maar de echte kracht van het verhaal ligt in de emoties van de hoofdpersonages. Segura bouwt een goede brug tussen de Poe die we kennen en de duistere implicaties die The Rise of Skywalker over hem geeft. De cover art van Phil Noto is zoals we van hem gewend zijn ook weer een knap staaltje werk. Oh, en Babu Frik komt ook een paar keer tevoorschijn en net als in The Rise of Skywalker steelt hij ook hier weer de show!

Free Fall is een leuke aanvulling voor de collectie waar menig fan, ook de jongere fans onder ons, zich prima mee zal vermaken.

Poe Dameron: Free Fall ligt vanaf 4 augustus in de winkel.

Met dank aan Disney Lucasfilm Press voor het beschikbaar stellen van Poe Dameron: Free Fall voor deze review.

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: A Crash of Fate

Geplaatst

op

Door

4 Score
Score
A Crash of FateTitel
Zoraida CórdovaAuteur
4 oktober 2019Releasedatum

A Crash of Fate CoverA Crash of Fate speelt zich vlak voor The Force Awakens af op de planeet Batuu. Jules Rakab en Izal Garsea zijn als kinderen buren en beste vrienden, ze zijn dagelijks samen en beleven de, voor jonge kinderen, grootste avonturen rondom de boerderijen van hun families. Tot de ouders van Izzy op een nacht spontaan hun spullen pakken en de planeet verlaten. Dertien jaar later, nadat haar beide ouders overleden zijn en Izzy een tijdje als smokkelaar geleefd heeft maar dat leven en haar zogenoemde vrienden zat is krijgt ze de opdracht om een mysterieus paketje te bezorgen bij Dok-Ondar in Black Spire Outpost. Jules woont nog steeds op Batuu, spendeert zijn tijd als boeren knecht en is toevallig in de winkel van Dok-Ondar wanneer zijn jeugdvriendin daar aanklopt. Wat volgt is een spanned avontuur als Jules Izzy besluit te helpen haar bezorgopdracht te voltooien.

Het hele verhaal speelt zich in en rondom Black Spire Outpost af en Córdova weet een geweldig mentaal plaatje te schetsen van hoe deze locatie er uitziet. Ook zonder beelden van Galaxy’s Edge gezien te hebben kan de lezer zich uitstekend een visueel beeld vormen. Batuu zien vanuit het oogpunt van Córdova is een geweldige beleving. Ze beschrijft alle kamers, winkels, kantoren en straatjes met ongelofelijk veel detail wat er voor zorgt dat het makkelijk is om je in het verhaal in te leven. Maar ze gaat gelukkig niet zo ver als we soms in epische fantasy verhalen zien waar een complete pagina gewijd kan zijn aan het buffet op tafel. Córdova weet een hele goede balans te maken waarbij je genoeg informatie krijgt voor een compleet en realistisch beeld van de omgeving, maar zonder het verhaal af te remmen. Haar gehele schrijfstijl is vrij vlot, wat logisch is voor een boek dat zich op wat jongere lezers richt. Ze blijft nooit te lang in situaties hangen, maar trekt ook geen sprintje naar de eindstreep.

Córdova heeft met zowel Jules als Izzy twee personages neergezet waar de lezer zich mee kan identificeren. Hun zoektocht naar een doel in hun leven en hun verlangen naar een partner, een connectie uit het verleden, voelen ontzettend realistisch. Het zijn beweegredenen die menig lezer bekend zullen aanvoelen. Doordat de hoofdstukken steeds van perspectief wisselen tussen Jules en Izzy krijgen we een diepe kijk in de gedachtegangen van beide personages. Ik had persoonlijk liever gezien dat de twee wat ouder geweest waren op het moment dat Izzy van Batuu vertrok, de sterke band en het verlangen van Jules lijken me wat sterk voor de jonge leeftijd waarop de twee gescheiden werden. Het zou wat mij betreft wat realistischer geweest zijn als ze een aantal jaar later van elkaar gescheiden zouden zijn. Maar dat mag de pret niet drukken.

A Crash of Fate speelt zich in het Star Wars universum af, maar als je opzoek bent naar grote veldslagen, spannende ruimtegevechten en indrukwekkende Force capriolen dan is dit niet het boek voor jou. Los van wat verwijzingen naar de First Order en de Resistance zou het zich met wat aanpassingen van benamingen net zo goed in een andere science fiction, of zelfs hedendaagse wereld kunnen afspelen. We gaan niet op avontuur met een Jedi en zetten niet de achtervolging in op een TIE Fighter. We volgen twee mensen die hun leven in de gewenste richting willen sturen. Twee mensen die toevallig leven in een universum dat ons als lezers erg bekend is. Dat is wat mij betreft zeker geen slecht punt, het Star Wars universum zit uiteraard vol met gewone mensen die geen grootse avonturen beleven. Gewone mensen die gewoon hun leven leiden en dat kan net zo interessant zijn als een ruimtegevecht.

A Crash of Fate is zeker een aanrader als je opzoek bent naar een luchtig en licht romantisch maar ook enigszins spannend verhaal dat zich in een bekende wereld afspeelt. Hoewel het gericht is op wat jongere lezers zullen ook oudere lezers zich hier prima mee vermaken.

Lees verder

Naslagwerken

Boekreview: The Art of The Rise of Skywalker

Geplaatst

op

Door

4.5 Score
Score
The Art of The Rise of SkywalkerTitel
Phil SzostakAuteur
31 maart 2020Releasedatum

The art of The Rise of Skywalker Cover
Net als bij The Force Awakens en The Last Jedi geeft Lucasfilm Creative Art Manager Phil Szostak ons ook bij The Rise of Skywalker een rondleiding door het vormgevingsproces van de film. Szostak gaat in tegenstelling tot zijn vorige twee Art of … boeken deze keer niet op chronologische volgorde door het productieproces heen, maar heeft het boek opgedeeld in de verschillende afdelingen die aan de film gewerkt hebben. Zoals de kostuum afdeling, props afdeling, creature en droids, etc. Wel als vanouds vertelt Phil over de keuzes die tijdens het gehele productieproces gemaakt zijn. Welke locaties gekozen zijn, welke sets er gemaakt werden en hoe deze allemaal in het strakke tijdschema gepast moesten worden. Het is altijd weer indrukwekkend om te zien hoe snel een set gebouwd wordt, hoe kort deze gebruikt word om vervolgens snel weer afgebroken te worden om plaats te maken voor de volgende. Phil deelt een slordige 350 werken met ons die in veel gevallen vergezeld worden door anecdotes en achtergrond informatie van de artiesten die het werk gemaakt hebben.

Zoals we van deze boekenreeks gewend zijn varieert het werk van simpele schetsen tot volledig uitgewerkte digitale schilderijen, waarvan er velen in groot formaat aan de muur niet zouden misstaan. We zien vroege sfeerimpressies voor locaties maar ook gedetailleerde ontwerpen en zelfs 3D modellen van voertuigen en tig variaties van droids zoals D-O. Opvallend en jammer is wel dat er geen visualisaties van Palpatine in het boek te bekennen zijn en ook Exegol is erg ondervertegenwoordigd.

Lightsaber reparatie ideeën.

Lightsaber reparatie ideeën.

Dit boek bevat niet enkel conceptwerk van The Rise of Skywalker productie maar gaat ook een stukje terug in de tijd. Omdat The Art of The Last Jedi uitkwam op de dag dat die film in de bioscopen ging draaien hebben ze er destijds voor gekozen om grote spoilers voor die film uit dat boek weg te laten. Maar dat werk wilden ze ons gelukkig niet onthouden dus opent dit boek met een hoofdstuk dat daaraan gewijd is. Zo worden we bijvoorbeeld getrakteerd op geweldige sfeerimpressies van de confrontatie tussen Luke en Kylo op Crait.

De werkplaats van Babu Frik

De werkplaats van Babu Frik

Net als de voorgaande boeken in deze serie begint elk hoofdstuk met een pagina tekst waarin Phil vertelt over de tijdschema’s van dit gedeelte van de productie. Waar en wanneer ze verschillende sets opgebouwd hebben of welke teams er aan welke concepten werkten en hoe regisseur J.J. Abrams inspeelde op ideeën die van de concept artists zijn kant op kwamen. Hieruit wordt ook goed duidelijk dat het vrij lang geduurd heeft tot het verhaal daadwerkelijk vast stond, grote elementen zijn lange tijd onzeker geweest of zijn tijdelijk overboord gegooid om later alsnog terug te keren in het script. Als die informatie je niet interesseert kun je deze tekstpagina’s eventueel laten voor wat ze zijn en enkel genieten van al het visuele pracht en praal wat pagina na pagina met je gedeeld wordt.

Kylo's gevecht op Mustafar.

Kylo’s gevecht op Mustafar.

The Art of The Rise of Skywalker is echt een lust voor het oog, een waardige toevoeging aan de serie en zeker een aanrader voor mensen met interesse in kunst of de processen achter de visuele kant van films en Star Wars in het bijzonder. Ook als het verhaal dat de film vertelt je niet echt interesseert blijft dit een fantastisch boek om af en toe door te bladeren en van de geweldige platen en ideeën te genieten en het mag dan ook eigenlijk niet op de boekenplank ontbreken.

The Rise of Skywalker: Expanded Edition (Star Wars)


Met dank aan Abrams Books voor het beschikbaar stellen van The Art of The Rise of Skywalker voor deze review.

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: Force Collector

Geplaatst

op

Door

3.5 Score
Score
Force CollectorTitel
Kevin ShinickAuteur
4 oktober 2019Releasedatum

Force Collector Cover
Force Collector
speelt zich enkele jaren voor The Force Awakens af en vertelt het verhaal van Karr Nuq Sin, een jongen zoals zo velen, hij woont op een rustige planeet, gaat naar school, helpt mee in het kleermakersbedrijf van zijn ouders en droomt van een spannender leven. Wat Karr echter anders maakt dan de meeste jongens is dat hij Force sensitief is, hij beschikt net als Quinlan Vos over Psychometrie. Als Karr objecten aanraakt die bij belangrijke gebeurtenissen aanwezig waren krijgt hij die gebeurtenissen in een visioen te zien. Karr is dankzij verhalen van zijn grootmoeder gefascineerd door de Jedi, de magische monniken die volgens oude verhalen door het hele sterrenstelsel reisden om de orde te bewaren. Maar in een tijd waarin de Jedi min of meer vergeten zijn is het niet makkelijk om meer over de orde te weten te komen. De beste manier waarop Karr dit voor elkaar krijgt is door in aanraking komen met objecten die door Jedi gebruikt zijn. Hij koopt online dan ook alle objecten die hij maar kan vinden die mogelijk interessant zijn. Tot zijn leven voorgoed veranderd.

Karr leert op school Maize kennen, haar vader werkt voor de First Order en hun familie verhuist met regelmaat naar een nieuwe planeet als haar vader weer eens overgeplaatst wordt. Iets dat er voor gezorgd heeft dat Maize geen geweldige relatie met haar familie heeft en dingen zoals school haar niet veel interesseren. Als Karr en Maize op school in de problemen komen besluiten ze het schip van Maizes vader te ”lenen” en op reis te gaan door het sterrenstelsel, opzoek naar artefacten die Karr meer kunnen vertellen over de Jedi. Maize is in eerste instantie niet overtuigd van zijn gave maar laat alles graag tijdelijk achter om op avontuur te gaan. Zodoende maken ze samen een reis langs planeten, die de lezer kent uit eerdere Star Wars verhalen, waar ze in aanraking komen met wezens en objecten die voor ons bekend zijn en die Karr op ontdekkingsreis langs de Skywalker familie sturen. Maar ondertussen leert hij verrassend genoeg ook meer over zijn eigen familie.

Gaandeweg komen Karr en Maize op plekken als Niima Outpost op Jakku, waar ze de verzameling rotzooi van Unkar Plutt doorspitten.Takodana waar ze met Maz Kanata in contact komen. En Utapau waar Karr met dank aan de wandelstok van Tion Medon de aankomst van Obi-Wan Kenobi op de planeet ziet, vlak voor deze de confrontatie met General Grievous aangaat. 

Het verhaal ontvouwt zich in een vrij rap tempo, de motoren van hun schip zijn amper afgekoeld voor Karr en Maize alweer richting de volgende stop op hun avontuur vertrekken, waardoor het verhaal nooit blijft dwalen in onnodige situaties of saai wordt. Maar spannend is het eigenlijk ook nooit, ondanks dat de First Order naar Karr en Maize opzoek zijn en ze met regelmaat ongure types tegenkomen zijn conflicten eigenlijk altijd binnen een bladzijde weer opgelost. Voor spanning en sensatie hoef je dus niet in dit boek te zijn. Ben je echter opzoek naar informatie en kleine stukjes geschiedenis uit de Skywalker Saga dan is Force Collector een leuke aanvulling aan je verzameling. Karr ontdekt zeker geen grote nieuwe en bijzondere informatie, maar we kijken af en toe vanaf de zijlijnen mee en zien gebeurtenissen daardoor net een beetje anders dan we gewend zijn. De licht romantische vriendschap die tussen Karr en Maize ontwikkeld is ook zeker leuk om te volgen. Het is jammer dat Shinick de twee halverwege tijdelijk uit elkaar haalt, ik had de chemie tussen die twee graag wat langer onbelemmerd door zien groeien. 

Force Collector is op jongere lezers gericht dus de schrijfstijl is vrij eenvoudig wat helpt bij het tempo van het boek, met wat doorzettingsvermogen vlieg je er doorheen. Het is zeker geen hoogstaande materie of verplichte kost, maar het is zeker een lekker luchtig tussendoortje wat je een uitgebreider kijkje op bekende locaties geeft.

Lees verder