Guardians of the Whills Cover

Boekreview: Guardians of the Whills

4 Score
Score
Guardians of the WhillsTitel
Greg RuckaAuteur
2 mei 2017Releasedatum

Guardians of the Whills Cover

In Guardians of the Whills zien we hoe het dagelijks leven van Baze Malbus en Chirrut Îmwe er op Jedha uit zag voor zij kennis maakten met Jyn Erso en Cassian Andor. Sinds de Empire de heilige stad op Jedha bezet en de Guardians of the Whills uit hun tempel verbannen heeft leven de twee Guardians die we uit Rogue One kennen een bestaan dat alles behalve rustig is. Ze overvallen met enige regelmaat transporten van de Empire om onder anderen een weeshuis van voedsel te kunnen voorzien.

Gedurende het verhaal zien we voornamelijk hoe ze tewerk gaan om deze kinderen te helpen. Gaandeweg komen ze in aanraking met Saw Gerrera en zijn groep en gaan ze samenwerken om zo elkaar van dienst te kunnen zijn. Op den duur blijkt echter dat de prioriteiten van Saw anders zijn dan die van Chirrut en Baze.

Guardians of the Whills geeft de lezer niet het begin van Chirrut en Baze, we leren weinig tot niets over hun bestaan als Guardians of the Whills en wat ze in de Temple of the Kyber deden. Het is simpelweg een verhaal dat zich vóór Rogue One afspeelt, maar nà hun leven als echte Guardians. Ondanks dat dit geen Origin Story voor het stel is, is het boek wel geweldig voor fans die meer van Chirrut en Baze willen zien. Rucka slaagt er uitstekend in om de twee te vertolken en het is haast onmogelijk om Donnie Yen en Jiang Wen niet voor je te zien bij het lezen van hun dialogen.

Daarnaast krijgen we ook nieuwe informatie over deze twee. Zo komen we te weten hoe Baze aan zijn wapen komt, en komen we er achter dat de manier waarop Chirrut de wereld om zich heen bijna lijkt te zien, niet zo zeer met zijn vertrouwen in en connectie met de Force te maken heeft, maar dat hij gebruik maakt van een soort echolocatie apparaat dat hij aan zijn riem heeft hangen. Hiermee krijgt hij doormiddel van vibraties die het apparaat afgeeft een redelijk beeld van zijn omgeving.

In Rogue One krijgen we het idee dat de Inwoners van Jedha gebukt gaan onder het gezag van de Empire, maar in Guardians of the Whills geeft Rucka ons een veel duidelijker beeld van de situatie. Zo blijkt dat de inwoners niet alleen last hebben van Stormtroopers die de stad patrouilleren, maar dat de Imperials op de planeet actief aan het graven zijn naar Kyberkristallen. Deze mijnwerkzaamheden zorgen voor zoveel stof in de atmosfeer dat de gezondheid van min of meer iedereen op de planeet langzaamaan in gevaar komt. Ook blijkt dat Saw en zijn bende het niet bepaald veilig maken voor de inwoners van de stad.

Guardians of the Whills is gericht op jongere lezers en is vrij kort. Een geoefende lezer vliegt er zo doorheen, maar net als de eerdere boeken van Disney Lucasfilm Press die op een jonger publiek gericht zijn is het ook uitstekend leesvoer voor wat oudere lezers. Rucka heeft goed zijn best gedaan om een interessant en enigszins spannend verhaal te schrijven dat qua complexiteit, onderwerpen en schrijfstijl niet overduidelijk voor kinderen is. Lezers van alle leeftijden kunnen zich hier uitstekend mee vermaken. Helemaal fans van Baze en Chirrut kunnen dit boek niet overslaan.

Echte informatie over de Guardians of the Whills en de Temple of the Kyber krijgen we niet, maar dat is ook niet het doel van het boek. Ik ben er van overtuigd dat we daar op den duur meer over te weten gaan komen in andere boeken of comics, maar als je simpelweg opzoek bent naar meer Baze en Chirrut is dit het boek dat je zoekt.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!