Social Media

Boekrecensies

Boekreview: Galaxy’s Edge: Black Spire

Geplaatst

op

3.5 Score
Score
Galaxy’s Edge: Black SpireTitel
Delilah S. DawsonAuteur
27 augustus 2019Releasedatum

Galaxy’s Edge: Black Spire Cover
Galaxy’s Edge: Black Spire
is het nieuwste boek van Delilah Dawson, een vervolg op haar boek Phasma en een tie-in met Galaxy’s Edge, het Star Wars gebeid in de Disney parken in de Verenigde Staten. Black Spire volg Resistance spion Vi Moradi die, na gedeeltelijk bijgekomen te zijn van haar avontuur als gevangene van First Order Captain Cardinal in het boek Phasma, door General Organa op pad gestuurd wordt om een nieuwe basis voor de Resistance op te zetten. Vier maanden na de gebeurtenissen van The Force Awakens is Vi met Archex, voormalig Captain Cardinal, en Pook, een aangepaste PK-Ultra worker droid, op weg naar Batuu, een grotendeels vergeten planeet aan de rand van het bekende sterrenstelsel. De planeet heeft volgens de bekende informatie niets dat strategische waarde heeft in de oorlog tussen de First Order en de Resistance. Dus dit is volgens Leia en Vi een uiterst geschikte plek om een Resistance basis op te bouwen waar soldaten getraind, schepen bevoorraad en nieuwe rekruten geworven kunnen worden.

Wanneer Vi en Archex bij Batuu aankomen worden ze per toeval neergeschoten en storten ze neer. Wanneer ze weer bijkomen blijkt hun schip total loss en het meerendeel van hun spullen gestolen. Hun missie had haast niet slechter kunnen beginnen. En zonder de gestolen communicatieapparatuur kan Vi ook de Resistance niet om hulp vragen. Al snel ontmoet Vi Salju die haar wegwijs maakt in Black Spire Outpost en haar introduceert aan andere locals die haar kunnen helpen. Vi leert dat hun voorraden gestolen zijn door tuig dat voor de locale onderwereldbaas, Oga Garra, werkt. De Blutopian gangster heeft geen mot of banden met de Resistance of First Order en zal Vi verder niet in de weg staan, maar hulp is uiteraard niet gratis. Haar spullen zal Vi moeten terugkopen of verdienen. Waardoor Vi dus een baantje zal moeten vinden om overdag geld te verdienen om de verloren uitrusting terug te kunnen krijgen, terwijl ze haar vrije tijd kan besteden aan het vinden van een geschikte plek voor de nieuwe basis en nieuwe rekruten die zich in willen zetten voor de Resistance.

Maar uiteraard is de crash niet het enige dat tegenzit. De First Order komt al snel om de hoek kijken en gooit roet in het eten, waardoor Vi en Archex, welke beide fysiek nog niet geheel hersteld zijn van hun vorige avontuur, alles op alles moeten zetten om hun missie te laten slagen.

Galaxy’s Edge: Black Spire is uitstekend los te lezen, het verhaal staat geheel op zichzelf, al borduurt het uiteraard verder op Phasma en de films, maar alle belangrijke dingen die de lezer uit die verhalen moet weten worden hier kort herhaald of uitgelegd, waardoor het lezen van Phasma niet zozeer nodig is, al geeft dat natuurlijk wel meer diepgang aan de drie terugkerende personages. Dat betekend ook dat Galaxy’s Edge: Black Spire spoilers bevat voor Phasma, mocht je dat boek nog op je te-lezen lijst hebben staan raad ik aan om eerst die te lezen.

Dawson zet met Galaxy’s Edge: Black Spire een prachtig staaltje word building neer. Ze beschrijft Batuu en Black Spire Outpost tot in groot detail waardoor het voor de lezer heel makkelijk is om voor te stellen hoe alles er uitziet en waar alle gebeurtenissen zich afspelen. Black Spire Outpost is gevuld met kleurrijke personages die allemaal genoeg diepgang hebben om het gevoel te geven dat Black Spire Outpost een echte plek is, gevuld met wezens, cultuur en geschiedenis. Uiteraard helpen hierbij ook de beelden en verhalen die we in de echte wereld al meegekregen hebben van de Disney Parken. Maar ook als die parken niet bestaan hadden, had Dawson’s Black Spire Outpost substantieel en geloofwaardig aangevoeld.

Los van hoe de outpost en omgeving er uitzien is ook de manier waarop Black Spire Outpost werkt erg geloofwaardig, men leeft zijn eigen leven. Gangster Oga bezit min of meer de gehele nederzetting en er gebeurt niets of weinig zonder haar goedkeuring. Hoewel die stand van zaken in onze wereld niet zou werken wordt het hier uitgebeeld op een manier die logisch, natuurlijk en geloofwaardig lijkt. Ook het feit dat er lokale gezegdes en begroetingen gebruikt worden geeft het geheel wat meer realisme.

De eerste reactie van veel mensen zal zijn dat Galaxy’s Edge: Black Spire niet meer zal zijn dan reclame voor Galaxy’s Edge in de Disney Parken, en uiteraard is het boek met de parken in het achterhoofd geschreven. De rondleiding die Vi door Black Spire Outpost krijgt maakt gelijk duidelijk wat je in het park kan verwachten en het lezen van dit boek zal je ervaring in het park veel leuker maken en andersom. Maar het boek is oprecht een op zichzelf staand verhaal dat niet onder doet voor andere Star Wars boeken. Het verhaal heeft geen grote impact op de films, er zijn geen grote ruimtegevechten of lightsaber duels. Maar het is een leuk en spannend verhaal dat ons meer leert over deze vergeten planeet aan de rand van het sterrenstelsel. Een verhaal met diepgaande personages en een indrukwekkende en interessante wereld waar we ons geruime tijd in kunnen begeven. 

Wat mij betreft is Galaxy’s Edge: Black Spire zeker een aanrader voor lezers die zich graag in het Star Wars universum begeven, maar niet zozeer opzoek zijn naar grootschalige veldslagen. Maar het is zeker geen verplichte kost als je enkel het hoofdverhaal volgt. Vond je Phasma interessant en wil je meer over Vi weten? Dan is dit het eerstvolgende boek dat je open moet slaan. En ook als je van plan bent Black Spire in de Disney parken te bezoeken is dit een erg leuk stukje voorpret.

Met dank aan Century Books voor het beschikbaar stellen van Galaxy’s Edge: Black Spire voor deze review.

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekrecensies

Boekreview: Light of the Jedi

Geplaatst

op

Door

4.5 Score
Score
Light of the JediTitel
Charles SouleAuteur
5 januari 2021Releasedatum

Light of the Jedi CoverMet  Light of the Jedi openen we een nieuw tijdperk in het Star Wars sterrenstelsel. De verhalen in de High Republic serie spelen zich ruim 200 jaar voor The Phantom Menace af, toen de Jedi als orde op hun hoogtepunt waren, toen de Republic vooral bestond uit de werelden in de Core en Mid Rim. De Outer Rim nog grotendeels onbekend was en er vrede heerste in het sterrenstelsel. Maar met dit eerste verhaal uit de High Republic, Light of the Jedi komt daar verandering in.

Light of the Jedi begint met een evenement dat aangeduid wordt als ’the great disaster’. The Legacy Run, een vrachtschip, met niet alleen vracht maar ook duizenden reizigers, die onderweg zijn naar de Outer Rim om daar een nieuw leven te beginnen, aan boord verongelukt in Hyperspace. De brokstukken van dit schip vallen vervolgens op bijna onvoorspelbare tijden en locaties uit Hyperspace terug de gewone wereld in. De brokstukken bewegen vervolgens nog steeds met gigantische snelheid wat ervoor zorgt dat een inslag met een ruimtestation, maan of zelfs planeet desastreuze gevolgen kan hebben. Op het niveau van het einde van de dinosaurussen desastreus.

Het toeval wil dat de Third Horizon, een republic cruiser, in de buurt is en een flink aantal Jedi aan boord heeft, die bij de dedicatie van het nieuwe ruimtestation Starlight Beacon aanwezig zijn geweest, wanneer brokstukken van The Legacy Run het sterrenstelsel binnen beginnen te vliegen en de lokale regering alarm slaat. De bemanning van de Third Horizon en de aanwezige Jedi snellen te hulp, maar hebben in eerste instantie geen idee hoe ze de planeet, manen en ruimtestations moeten redden van de brokstukken die, met bijna de snelheid van het licht, door het zonnestelsel razen.

De Jedi die we in Light of the Jedi leren kennen zijn hetzelfde, maar toch ook heel anders dan we in de prequels gezien hebben. Als groep zijn ze veel meer in harmonie met de Force. Ze zijn tot grootse daden in staat waar we in de prequels enkel zwakkere schaduwen van gezien hebben. In deze tijd kunnen ze bijvoorbeeld van extreem grote hoogtes vallen en toch zacht op hun voeten terecht komen. En ze kunnen onderling gevoelens en gedachtes via de Force communiceren waardoor ze ontzettend goed en gecoördineerd kunnen samenwerken. Soule introduceert ons in Light of the Jedi aan een select aantal Jedi die we de komende tijd vaker gaan zien en elk van hen is op zijn eigen manier interessant, heeft zijn eigen sterke en zwakke kanten en communiceert op zijn eigen manier met de Force. De een ziet de Force als muziek, de ander als een diepe oceaan, maar het is duidelijk dat elk van hen een veel dieper contact met de Force heeft dan we tot nu toe elders in de Star Wars wereld gezien hebben.

 

De Jedi zijn ook in deze tijd goede piloten die zich in kleine gevechtsschepen prima kunnen redden. Een verschil is wel dat ze hier veel meer vertrouwen op de Force dan op technologie. De Vectors, één of tweepersoons starfighters, zijn behendige schepen die onder andere uitgerust zijn met een wapensysteem dat enkel ingeschakeld kan worden als er een lightsaber op een controlepaneel op het dashboard wordt geplaatst. Zo kunnen de wapens enkel door Jedi gebruikt worden, maar belangrijker, worden de Jedi gedwongen eerst goed na te denken of het gebruik van wapens daadwerkelijk de enige uitweg is.

Verder worden hier ook de Nihil geïntroduceerd, een meedogenloze piratenbende die in de eerste aankondigingen voor de High Republic verhalen over kwam zoals de Reavers uit Firefly, moordlustig, doelloos en doodeng. Maar ze zijn gelukkig een stuk dieper dan dat, ze hebben een werkende cultuur en hiërarchie. En de leden van de bende die we hier leren kennen zijn allemaal volwaardige personen, met een achtergrond, persoonlijkheid en eigen doel. De Nihil zijn zeker geen eentonige slechteriken. Hoewel de groep relatief klein is en het gevaar vooral zit in het feit dat niemand weet dat ze bestaan, lijkt daar verandering in te gaan komen. Met de huidige stand van zaken zouden de Nihil eenvoudig opgeruimd kunnen worden door er een paar dozijn Jedi op af te sturen, maar het ziet er naar uit dat ze in de nabije toekomst een veel groter gevaar kunnen gaan worden voor de Republic dan dat ze aan het begin van Light of the Jedi zijn.

Dit is het eerste boek van Charles Soule dat ik gelezen heb. Ik ben verder alleen bekend met de Star Wars comics die hij geschreven heeft, maar Soule stelt niet teleur. Zijn schrijfstijl is erg fijn, hij is direct, verspilt geen tijd en weet een hele goede balans te maken tussen wat hij beschrijft en wat hij aan de fantasie van de lezer overlaat. Bij het eerste deel van het boek zat ik op het puntje van mijn stoel (of bank eigenlijk), en ik ben in één ruk door dat deel heen gevlogen. Het beschrijft de opkomst van de great disaster en hoe de Jedi hier op reageren, elk hoofdstuk is vrij kort en beschrijft de situatie met de spotlight op één of twee van de personages. De overige twee delen zijn iets minder vlot omdat het directe gevaar wat geweken is, en zijn daardoor dieper uitgewerkt. 

Soule geeft in dit eerste boek in de serie een vrij duidelijk beeld van de stand van zaken in het sterrenstelsel en een degelijke introductie voor elk personage dat we leren kennen en in verdere verhalen zullen blijven volgen. Soule heeft ook bijna elk personage, of deze nu een paar pagina’s in het boek voorkomt of in de komende tien boeken terug gaat komen, een geloofwaardige diepgang gegeven. Iedereen heeft een achtergrond, gevoelens, dromen en aspiraties en komt over als een echt persoon en niet enkel opvulling voor een scene.

 

Ondanks dat Soule de zware taak had om in dit boek heel veel te introduceren waar verdere verhalen op voort kunnen borduren is het boek daar qua verhaal zeker niet onduidelijk van geworden. De hoeveelheid nieuwe namen is wel wat overweldigend en ik heb af en toe even terug moeten kijken naar de tekeningen die Lucasfilm eerder deelde van de hoofdpersonages om even te controleren of ik de juiste voor ogen had.

De audio variant van het boek van Audible is ingesproken door Star Wars audioboek-veteraan Marc Thompson, die zoals gebruikelijk elk personage een unieke stem weet te geven om het geheel overzichtelijk te houden, en dat helpt zeker in een boek als dit met zo ontzettend veel nieuwe personages. Los van zijn geweldige stemwerk is de rest van de productie van hetzelfde hoge niveau als we van Audible Star Wars boeken gewend zijn, er is John Williams achtergrondmuziek om spanning of sfeer te verhogen en uiteraard komen er genoeg bekende en nieuwe geluidseffecten voorbij om woorden kracht bij te zetten. Met een speeltijd van 13 uur en 35 minuten is het een flinke zit, of een kans om een hoop saaie dagelijkse taken een stuk aangenamer te maken. 

Light of the Jedi is wat mij betreft een geweldige introductie in de High Republic en ik kan niet wachten om dieper in dit tijdperk te duiken.

We are all the Republic!

Met dank aan Del Rey voor het beschikbaar stellen van Star Wars The High Republic: Light of the Jedi en Audible voor het beschikbaar stellen van het audioboek voor deze review.

Paperback
E-book
Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: LEGENDS: Dark Force Rising

Geplaatst

op

Door

4 Score
Score
Dark Force RisingTitel
Timothy ZahnAuteur
Mei 1992 / 27 augustus 2020Releasedatum

Dark Force Rising Cover

Dark Force Rising is het tweede deel in de originele Thrawn trilogie van Timothy Zahn. Waar Heir to the Empire een oprecht eerste deel in een groter geheel is, is Dark Force Rising een echt middenstuk van een groter verhaal. Hoewel een trilogie altijd enigszins de structuur van de drie aktes van een verhaal volgen, hebben de drie delen van een trilogie zelf ook vaak een duidelijke verdeling met een begin, midden en eind. In deze trilogie ontbreekt dat een beetje, de boeken hebben zelf geen duidelijke opzet, conflict en ontknoping, Heir to the Empire was vooral opzet en Dark Force Rising is grotendeels conflict en een twist. De ontknoping wordt aan The Last Command overgelaten. Een voordeel voor Dark Force Rising is dus wel dat dit boek een stuk meer spanning en actie bevat dan zijn voorganger, maar als geheel mist het iets. Dat is niet erg als je alle drie de boeken direct achter elkaar doorleest en je het dus echt als één verhaal ervaart, maar als je wat tijd tussen de boeken laat vallen zal elk boek voelen alsof het niet ”af” is.

In Dark Force Rising ontwikkelt de politieke onstabiliteit nog verder. Councillor Borsk Fey’lya wint meer steun doordat Admiral Ackbar beschuldigd wordt van verraad en Fey’lya daar erg hard op inspeelt. Han en Lando gaan eropuit om meer steun te vinden en stuiten op het spoor van de Dark Force, die de doorslag kan geven in het gevecht tussen de New Republic en de restanten van de Empire. Maar ze moeten wel opschieten, als de Dark Force in handen van Grand Admiral Thrawn valt is het vrijwel zeker het einde voor de New Republic.

Luke is ondertussen opzoek naar Jedi Master Joruus C’baoth in de hoop dat hij het een en ander van hem kan leren. Maar C’baoth heeft andere plannen, hij ziet zichzelf als de rechtmatige leider van de Jedi en doet zijn best om Luke naar zijn kant te bekeren met als uiteindelijke doel om ook Leia en haar tweeling onder zijn gezag te brengen .

Leia maakt haar belofte uit Heir to the Empire waar en bezoekt samen met Chewbacca en C-3PO Honoghr, de thuisplaneet van de Noghri, een ras dat Darth Vader tientallen jaren eerder aan de Empire gebonden heeft. Leia heeft als dochter van Vader een hoog aanzien bij de Noghri en nadat zij van hen leert hoe de Empire ze behandelt en met leugens onder de duim houdt bedenkt ze zich geen moment om ze de waarheid te vertellen en er alles aan te gaan doen om ze van de Empire te bevrijden. En met wat geluk zich bij de New Republic te laten aansluiten.

De Dark Force, of de Katana Fleet, is een oude vloot bestaande uit 200 Republic Dreadnaught-class schepen die ten tijden van de Clone Wars op een missie vertrokken maar nooit meer terug gezien zijn. De bemanning is ten prooi gevallen aan een virus en sinds de verdwijning van de vloot gaan er al geruchten over wat er gebeurt is en waar deze terecht gekomen is. Maar tot dusver heeft nog niemand de Katana vloot weten te vinden. Tweehonderd Dreadnaughts kunnen echter het tij in de oorlog keren, dus wanneer Han en Lando een aanwijzing vinden die ze naar de vloot kan leiden wijken de twee schavuiten af van hun missie en gaan op onderzoek uit. Jammer genoeg krijgt ook Thrawn een duwtje richting de vloot en wordt het dus bijna letterlijk een race voor leven en dood.

Het overgrote deel van het boek draait om de Dark Force uit de titel, de zoektocht van Han, Lando en Thrawn, hoewel Thrawn in Dark Force Rising een kleinere rol heeft dan hij in Heir to the Empire had. Naast de Katana vloot is het verhaal om Leia en de Noghri naar mijn mening het interessantste. Vooral de manier waarop Leia zich realiseert hoe de Empire het Noghri volk al decennia onder de duim houdt is indrukwekkend vertelt.

Minder interessant vond ik de rol van Luke, hij doet niet heel veel in dit deel van de trilogie, en wat hij doet heeft weinig tot geen impact op zijn personage of het verhaal. Mara-Jade heeft een iets grotere rol dan eerder, maar echt veel persoonlijkheid heeft ze nog niet. Haar motivatie om Luke te vermoorden is nog aanwezig, maar omdat het continu ”even niet uitkomt” om daar in door te zetten blijft dat uit en is ze voorlopig maar een bondgenoot. Het feit dat haar hele motivatie vooral een subliminale opdracht van Palpatine is helpt niet om haar hierin serieus te nemen. Het is wel interessant om te zien hoe zij reageert wanneer ze leert dat haar leven als de Emperor’s Hand achteraf niet helemaal was wat ze altijd gedacht heeft dat het was. De realisatie dat ze niet zozeer The Emperor’s Hand maar meer An Emperor’s Hand was, laat haar wereld flink schudden.

Councillor Borsk Fey’lya komt in dit boek wel beter uit de verf dan in het vorige. Hij heeft een grotere rol, zijn motivatie wordt gaandeweg duidelijker en zijn manier van handelen is erg geloofwaardig. Het is een geweldig personage om te haten. Jammer is wel dat Zahn gelijk de gehele Bothan maatschappij wegzet als sluwe profiteurs.

Zahn weet de stemmen Leia, Luke en Han realistisch over te brengen, ze zijn erg trouw aan hoe we ze uit de films kennen. En door Han en Lando samen op pad te sturen is Han hier meer de Han die we uit de films kennen dan hij in Heir to the Empire was. De schrijfstijl is prettig en het feit dat dit boek vooral het midden van het grotere verhaal is betekend dat het vrij vlot doorloopt. Ondanks dat we weer meerdere verhaallijnen tegelijk volgen zijn er maar weinig saaie momenten, er is altijd actie of intrige. Wel valt Zahn net als in Heir to the Empire weer erg vaak terug op toevalligheden. Personages komen naar mijn idee veel te vaak per toeval op dezelfde plek terecht wat ze helpt of juist in gevaar brengt. Los daarvan is het een vrij sterk verhaal waar veel mensen van zullen kunnen genieten.

Met dank aan Del Rey voor het beschikbaar stellen van Star Wars: Heir to the Empire voor deze review.

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: Star Wars: The Jedi Mind

Geplaatst

op

Door

3.5 Score
Score
The Jedi MindTitel
Amy RatcliffeAuteur
Christina ChungIllustrator
10 november 2020Releasedatum

The Jedi Mind CoverHet zal niemand verrassen dat men veel wijsheid uit de Star Wars wereld kan halen op het gebied van mindfulness en zelfkennis. De Jedi blinken uit in zelfkennis, meditatie en het appreciëren van de wereld om hen heen. Auteur Amy Radcliffe, auteur van Star Wars: Women of the Galaxy en van wie eerder dit jaar onder andere een verhaal in From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back en het Star Wars  kinderboek Elee and me verscheen, is zich de afgelopen jaren wat met mindfulness gaan bezighouden. In Star Wars: The Jedi Mind combineert ze Jedi wijsheden uit een sterrenstelsel hier ver vandaan met mindfulness gewoontes in ons eigen sterrenstelsel en deelt ze hoe zij deze zelf op haar eigen leven toepast. Gaandeweg introduceert ze de lezer aan de basisbeginselen van mindfulness en hoe iedereen dit op zijn eigen leven kan toepassen.

Elke pagina van het boek is toegewijd aan een enkel concept. De pagina opent met het concept in enkele woorden dat vervolgens bijgestaan wordt door een bekend citaat uit de Star Wars films of TV series. Ratcliffe vertelt vervolgens kort over het concept, hoe personages met het concept te maken gekregen hebben, hoe men zelf met situaties om kan gaan en wat voor een soort mindfulness oefeningen hierbij kunnen helpen. Vervolgens krijgen we stappen voor een concrete oefening of gewoonte die we zelf kunnen uitvoeren, dagelijks, of wanneer een situatie waarbij het nodig is zich presenteert.

In het hoofdstuk ’Focus’ zien we Qui-Gon’s uitspraak ”Keep your concentration here and now where it belongs.” Amy vertelt kort over Obi-Wan’s neiging om vooral vooruit en naar de toekomst te kijken, terwijl Qui-Gon hem juist probeert bij te brengen dat het in zijn voordeel is om zijn aandacht in het heden en bij de huidige situatie te houden. Amy vertelt dat dit voor ons evengoed een goede gewoonte is. Denken aan en plannen voor de toekomst is natuurlijk helemaal prima, maar tijdens alledaagse werkzaamheden is het verstandig je aandacht bij het ’hier en nu’ te houden. De oefening die Amy deelt is om gedurende een gewone dag op te letten en bij te houden wat onze aandacht gedurende de dag wegtrekt van onze werkzaamheden. Komen er veel onnodige meldingen op je telefoon binnen, komen er e-mails binnen waar je door de melding direct naar kijkt maar die niet van cruciaal belang zijn? De volgende stap is om te identificeren welke van deze stoorzenders niet à la minute belangrijk zijn en bijvoorbeeld meldingen van chat apps of je e-mail programma uit te schakelen en alleen actief naar nieuwe berichten te gaan kijken wanneer je niet met iets anders bezig bent. Dit is toevallig een gewoonte waar ik de afgelopen maanden mee bezig ben geweest, ik kreeg relatief veel meldingen van allerlei apps en diensten binnen die ik langzaamaan aan het reduceren ben, alles waar een melding niet voor noodzakelijk is geeft geen melding meer, mijn mail programma gaat regelmatig gewoon uit als ik met andere dingen bezig ben, die mails zijn er ook wanneer ik klaar ben met mijn huidige taak.

Een ander concept dat tot mij sprak was ’Take the time’ wat vergezeld gaat door Obi-Wan’s uitspraak ”Slow down, Anakin. A great leap forward often requires taking two steps back.” De begeleidende uitleg is dat we vaak heel erg focussen op alles snel willen afronden en dat multitasken daarmee vaak de beste resultaten geeft. Terwijl dit in veel gevallen eigenlijk averechts werkt omdat je aandacht verdelen over meerdere taken in veel gevallen uitmondt in meerdere taken die net niet helemaal naar behoren worden uitgevoerd. Een pas op de plaats nemen en tijd opzij zetten om je compleet op één enkele taak te richten om daarna pas aan de volgende te beginnen kan in veel gevallen beter en sneller werken dan proberen om alles tegelijk te doen. Ook dit is iets waar ik mezelf vaak op betrap, nieuwe klusjes even snel doen terwijl ik al ergens anders mee bezig was werkt vaak minder efficient dan alles op zijn tijd laten gebeuren.

Interne pagina's

Het boek staat vol dergelijke situaties, wijsheden en tips om je leven wellicht wat makkelijker of soepeler te laten verlopen, zowel in privé- als professionele sfeer. Naast alle citaten en observaties bevat het boek 20 kleurenillustraties van de hand van Christina Chung. Zij geeft personages en situaties in een minimalistische en rustgevende stijl weer. Qui-Gon die de tijd neemt om te mediteren tijdens zijn gevecht met Darth Maul, Rey die zwevend in de lucht communiceert met de Force, Anakin en Ahsoka die als dankbetuiging naar elkaar buigen, en niet te vergeten de geweldige illustratie van Yoda die de cover siert. Het zijn stuk voor stuk prachtige en indrukwekkende werken uitgevoerd in een rustgevend kleurenpallet met een hoog detailniveau dat toch minimalistisch overkomt.

2020 is wellicht het perfecte jaar om een boek als dit te publiceren. Een jaar dat veel van ons een hoop stress en onzekerheid gebracht heeft is een prima gelegenheid om eens stil te staan bij onszelf en de manier waarop we met stress omgaan, en vooral hoe we daar beter in kunnen zijn. Al is het alleen maar door af en toe de tijd te nemen om een aantal keer diep adem te halen, naar onze omgeving te luisteren of door onze ledematen eens zorgvuldig te rekken en strekken.

Star Wars: The Jedi Mind is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie de basis van mindfulness eens wil verkennen is dat doen in een Star Wars jasje een toegankelijke manier. En liefhebbers van Star Wars artwork vinden het werk van Chung wellicht al de aanschafprijs waard.

Met dank aan Abrams Books voor het beschikbaar stellen van Star Wars: The Jedi Mind voor deze review.

Lees verder

Boekrecensies

Boekreview: FaCPoV: The Empire Strikes Back

Geplaatst

op

Door

4 Score
Score
From a Certain Point of View: The Empire Strikes BackTitel
40 auteursAuteur
10 november 2020Releasedatum

From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back Cover17 mei van dit jaar vierde The Empire Strikes Back haar 40 jarig jubileum. Om dat te vieren bracht Del Rey dit jaar, net als ze drie jaar geleden voor A New Hope deden, de verhalenbundel From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back uit. Een anthologie die 40 verhalen van 40 nieuwe en bekende auteurs bundelt om deze mijlpaal te vieren. Als extraatje op het plezier hebben de auteurs hun honorarium gedoneerd aan First Book, een non-profit organisatie die boeken en andere educatieve materialen verstrekt aan docenten en kinderorganisaties. Penguin Random House doneert de opbrengst van From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back alsmede ook $100.000 aan dezelfde organisatie. En net als vorige keer blijft Lucasfilm/Disney niet achter, zij doneren 100.000 kinderboeken met een waarde van $1 miljoen aan First Book. Al met al heeft het 40 jarig bestaan van The Empire Strikes Back dus net als zijn voorganger voor heel wat liefdadigheid gezorgd.

En dan door naar het boek zelf, een globale beschrijving of oordeel is natuurlijk wat lastig omdat het om 40 heel verschillende verhalen gaat maar ik zal een idee geven van wat je kunt verachten in deze bundel. Het idee van From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back is hetzelfde als dat van zijn voorganger, we krijgen verhalen die ons een blik op The Empire Strikes Back geven vanuit andere oogpunten dan in de film. Het volgt dezelfde tijdlijn als de film en geeft ons onder anderen een kijkje in de laatste gedachten van Admiral Ozzel op het moment dat Dart Vader zijn luchtpijp dichtknijpt. We leren eindelijk wat Wilrow Hood in zijn ”IJsmachine” heeft zitten dat belangrijk genoeg was om tijdens de evacuatie van Cloud City mee te moeten nemen. We leren meer over de Tauntauns van Echo Base en kijken over de schouder van Yoda mee vlak voor Luke op Dagobah landt.

Die man die in de gangen van Echo Base tussen een ruziënde Han en Leia door rent? Dat is Chase Wilsorr, in A Good Kiss van C.B. Lee leren we meer over hem, hoe hij als geen ander het labyrint aan gangen in de basis kent en op een onverwachte manier een waardevolle bijdrage aan de evacuatie van de basis kan leveren terwijl er tegelijk een schattig en herkenbaar liefdesverhaal ontvouwt tussen Chase en een tauntaun verzorger.

Heroes of the Rebellion van Amy Ratcliffe is het verhaal van journalist Corwi Selgrothe die al het goed dat de Rebel Alliance doet wil delen met de rest van het sterrenstelsel. Ze is op Echo Base om onder andere Luke, Leia en Han te interviewen, maar dat blijkt lastiger dan verwacht, niet te min omdat Luke eerst vermist is en later onaanspreekbaar in een Bacta tank drijft. Maar tijdens de evacuatie van de basis ziet ze pas echt van dichtbij hoe alle leden van de Alliance helden zijn die klaar staan om hun leven te wagen om dat van anderen te redden.

Amara Kel’s Rules for TIE Pilot Survival (Probably) van Django Wexler is een indrukwekkende blik op het leven van een TIE-piloot. De dagelijkse werkzaamheden van Kel, wat zij doet om haar leven zo saai en veilig mogelijk te houden, hoe ze valt voor een nieuw lid van haar TIE wing en hoe uiteindelijk alles op het spel gezet wordt voor de liefde. Los van haar leven geeft ze ons ook een mooi beeld van hoe de Empire TIE-piloten ziet, hoe je als piloot min of meer op jezelf bent aangeschreven als je schip tijdens een gevecht uitgeschakeld wordt en dat je in geen geval je schietstoel moet gebruiken als je op het punt staat opgeblazen te worden door de vijand.

In The Witness van Adam Christofer ontmoeten we TK-27342, Deena Lorn, een Stormtrooper die in Cloud City de knoop doorhakt en de Empire verlaat. Ze laat haar Stormtrooper uitrusting achter in een publiek toilet en probeert met de menigte mee te evacueren maar komt per ongeluk in de onderhoudsruimtes van de stad terecht en verschuilt zich daar terwijl ze het gevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader aanschouwd.

En er zijn nog zo veel andere interessante verhalen, een onverwachte familiereünie voor Bossk, L3-37 die aan boord van de Falcon met C-3PO communiceert, Wedge Antilles die Red Squadron opnieuw samenstelt en ga zo nog maar even door.

Ook het verhaal van Mackenzi Lee mag zeker niet in de lijst met vernoemingen ontbreken, al is het alleen maar omdat Lee zijn verhaal opent door Obi-Wan deze zin te laten denken: ”I had hoped that dying would be enough to untangle me from the Skywalker family’s issues.” Hier moest ik even rustig van bijkomen voor ik verder kon lezen 😛

Het mag duidelijk zijn dat er tussen deze veertig verhalen voor ieder wat wils zal zitten, niet alleen op het gebied van het onderwerp maar ook van schrijfstijl en genre. Elk verhaal is anders en een anthologie als dit is dan ook uitermate geschikt om nieuwe auteurs te leren kennen die wellicht helemaal in jouw straatje passen. En met 10 tot 15 pagina’s per verhaal vlieg je er redelijk vlot doorheen. Net als met eerste deel bevat ook dit deel verhalen die wat mij betreft een volwaardig boek hadden mogen zijn, verhalen die me niet zoveel deden en verhalen die mijn interesse gewekt hebben in intrigerende nieuwe personages die ik heel graag in latere verhalen terug zou willen zien. Wie is bijvoorbeeld de Contessa in Rendezvous Point van Jason Fry en waneer krijgen we haar geschiedenis in boekvorm voorgeschoteld? En waarom is dat niet morgen al?

Elk hoofdstuk wordt vergezeld door een silhouet illustratie van de hand van Chris Trevas, die met een enkele afbeelding het hart van het verhaal of de locatie in de film weet vast te leggen.

Wat mij betreft is From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back voor de overgrote meerderheid van de fans de moeite waard, niet alles zal je liggen, maar ik weet zeker dat bijna iedereen een waardevol stukje verhaal kan vinden. 2023 kan wat mij betreft niet snel genoeg komen, want dat is het jaar waarin we hoogstwaarschijnlijk kunnen genieten van From a Certain Point of View: The Return of the Jedi.

De complete lijst auteurs:

Kiersten WhiteJohn Jackson Miller
Mark OshiroTracy Deonn
Emily SkrutskieMichael Kogge
C. B. LeeDaniel José Older
Delilah S. DawsonZoraida Córdova
Amy RatcliffeSarwat Chadda
Gary WhittaMackenzi Lee
Charles YuCavan Scott
R. F. KuangS.A. Chakraborty
Michael MoreciLilliam Rivera
Christie GoldenAustin Walker
Hank GreenMartha Wells
Katie CookBrittany N. Williams
Beth RevisRob Hart
Jason FryKaren Strong
Seth DickinsonAdam Christopher
Django WexlerAlexander Freed
Jim ZubAnne Toole
Mike ChenLydia Kang
Catherynne M. ValenteTom Angleberger

Met dank aan Del Rey voor het beschikbaar stellen van From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back voor deze review.

Hardcover
E-book
Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.