Boekreview: FaCPoV: The Empire Strikes Back

From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back Cover
Titel: From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back
Auteur: 40 auteurs
Publicatiedatum: 10 november 2020
4

From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back Cover17 mei van dit jaar vierde The Empire Strikes Back haar 40 jarig jubileum. Om dat te vieren bracht Del Rey dit jaar, net als ze drie jaar geleden voor A New Hope deden, de verhalenbundel From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back uit. Een anthologie die 40 verhalen van 40 nieuwe en bekende auteurs bundelt om deze mijlpaal te vieren. Als extraatje op het plezier hebben de auteurs hun honorarium gedoneerd aan First Book, een non-profit organisatie die boeken en andere educatieve materialen verstrekt aan docenten en kinderorganisaties. Penguin Random House doneert de opbrengst van From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back alsmede ook $100.000 aan dezelfde organisatie. En net als vorige keer blijft Lucasfilm/Disney niet achter, zij doneren 100.000 kinderboeken met een waarde van $1 miljoen aan First Book. Al met al heeft het 40 jarig bestaan van The Empire Strikes Back dus net als zijn voorganger voor heel wat liefdadigheid gezorgd.

En dan door naar het boek zelf, een globale beschrijving of oordeel is natuurlijk wat lastig omdat het om 40 heel verschillende verhalen gaat maar ik zal een idee geven van wat je kunt verachten in deze bundel. Het idee van From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back is hetzelfde als dat van zijn voorganger, we krijgen verhalen die ons een blik op The Empire Strikes Back geven vanuit andere oogpunten dan in de film. Het volgt dezelfde tijdlijn als de film en geeft ons onder anderen een kijkje in de laatste gedachten van Admiral Ozzel op het moment dat Dart Vader zijn luchtpijp dichtknijpt. We leren eindelijk wat Wilrow Hood in zijn ”IJsmachine” heeft zitten dat belangrijk genoeg was om tijdens de evacuatie van Cloud City mee te moeten nemen. We leren meer over de Tauntauns van Echo Base en kijken over de schouder van Yoda mee vlak voor Luke op Dagobah landt.

Die man die in de gangen van Echo Base tussen een ruziënde Han en Leia door rent? Dat is Chase Wilsorr, in A Good Kiss van C.B. Lee leren we meer over hem, hoe hij als geen ander het labyrint aan gangen in de basis kent en op een onverwachte manier een waardevolle bijdrage aan de evacuatie van de basis kan leveren terwijl er tegelijk een schattig en herkenbaar liefdesverhaal ontvouwt tussen Chase en een tauntaun verzorger.

Heroes of the Rebellion van Amy Ratcliffe is het verhaal van journalist Corwi Selgrothe die al het goed dat de Rebel Alliance doet wil delen met de rest van het sterrenstelsel. Ze is op Echo Base om onder andere Luke, Leia en Han te interviewen, maar dat blijkt lastiger dan verwacht, niet te min omdat Luke eerst vermist is en later onaanspreekbaar in een Bacta tank drijft. Maar tijdens de evacuatie van de basis ziet ze pas echt van dichtbij hoe alle leden van de Alliance helden zijn die klaar staan om hun leven te wagen om dat van anderen te redden.

Amara Kel’s Rules for TIE Pilot Survival (Probably) van Django Wexler is een indrukwekkende blik op het leven van een TIE-piloot. De dagelijkse werkzaamheden van Kel, wat zij doet om haar leven zo saai en veilig mogelijk te houden, hoe ze valt voor een nieuw lid van haar TIE wing en hoe uiteindelijk alles op het spel gezet wordt voor de liefde. Los van haar leven geeft ze ons ook een mooi beeld van hoe de Empire TIE-piloten ziet, hoe je als piloot min of meer op jezelf bent aangeschreven als je schip tijdens een gevecht uitgeschakeld wordt en dat je in geen geval je schietstoel moet gebruiken als je op het punt staat opgeblazen te worden door de vijand.

In The Witness van Adam Christofer ontmoeten we TK-27342, Deena Lorn, een Stormtrooper die in Cloud City de knoop doorhakt en de Empire verlaat. Ze laat haar Stormtrooper uitrusting achter in een publiek toilet en probeert met de menigte mee te evacueren maar komt per ongeluk in de onderhoudsruimtes van de stad terecht en verschuilt zich daar terwijl ze het gevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader aanschouwd.

En er zijn nog zo veel andere interessante verhalen, een onverwachte familiereünie voor Bossk, L3-37 die aan boord van de Falcon met C-3PO communiceert, Wedge Antilles die Red Squadron opnieuw samenstelt en ga zo nog maar even door.

Ook het verhaal van Mackenzi Lee mag zeker niet in de lijst met vernoemingen ontbreken, al is het alleen maar omdat Lee zijn verhaal opent door Obi-Wan deze zin te laten denken: ”I had hoped that dying would be enough to untangle me from the Skywalker family’s issues.” Hier moest ik even rustig van bijkomen voor ik verder kon lezen 😛

Het mag duidelijk zijn dat er tussen deze veertig verhalen voor ieder wat wils zal zitten, niet alleen op het gebied van het onderwerp maar ook van schrijfstijl en genre. Elk verhaal is anders en een anthologie als dit is dan ook uitermate geschikt om nieuwe auteurs te leren kennen die wellicht helemaal in jouw straatje passen. En met 10 tot 15 pagina’s per verhaal vlieg je er redelijk vlot doorheen. Net als met eerste deel bevat ook dit deel verhalen die wat mij betreft een volwaardig boek hadden mogen zijn, verhalen die me niet zoveel deden en verhalen die mijn interesse gewekt hebben in intrigerende nieuwe personages die ik heel graag in latere verhalen terug zou willen zien. Wie is bijvoorbeeld de Contessa in Rendezvous Point van Jason Fry en waneer krijgen we haar geschiedenis in boekvorm voorgeschoteld? En waarom is dat niet morgen al?

Elk hoofdstuk wordt vergezeld door een silhouet illustratie van de hand van Chris Trevas, die met een enkele afbeelding het hart van het verhaal of de locatie in de film weet vast te leggen.

Wat mij betreft is From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back voor de overgrote meerderheid van de fans de moeite waard, niet alles zal je liggen, maar ik weet zeker dat bijna iedereen een waardevol stukje verhaal kan vinden. 2023 kan wat mij betreft niet snel genoeg komen, want dat is het jaar waarin we hoogstwaarschijnlijk kunnen genieten van From a Certain Point of View: The Return of the Jedi.

De complete lijst auteurs:

Kiersten WhiteJohn Jackson Miller
Mark OshiroTracy Deonn
Emily SkrutskieMichael Kogge
C. B. LeeDaniel José Older
Delilah S. DawsonZoraida Córdova
Amy RatcliffeSarwat Chadda
Gary WhittaMackenzi Lee
Charles YuCavan Scott
R. F. KuangS.A. Chakraborty
Michael MoreciLilliam Rivera
Christie GoldenAustin Walker
Hank GreenMartha Wells
Katie CookBrittany N. Williams
Beth RevisRob Hart
Jason FryKaren Strong
Seth DickinsonAdam Christopher
Django WexlerAlexander Freed
Jim ZubAnne Toole
Mike ChenLydia Kang
Catherynne M. ValenteTom Angleberger

Met dank aan Del Rey voor het beschikbaar stellen van From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back voor deze review.

Hardcover
E-book
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!